Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
O víne
Kategorizácia vín

Kategorizácia vín

Chcete vedieť, čo znamenajú všetky tie údaje na etikete Vášho obľúbeného vínka? Prinášame Vám detailné rozdelenie slovenských vín do jednotlivých kategórií podľa kvality a pôvodu hrozna, podľa obsahu zvyškového cukru vo víne. Informácie o kategorizácii zahraničných vín nájdete v časti Cestujeme za vínom. Všetky údaje sú aktualizované podľa zákona 313/2009 o vinohradníctve a vinárstve a podľa Nariadenia rady ES o spoločnej organizácii trhu s vínom. Obidva dokumenty si môžete stiahnuť tu:

--- Zákon 313/2009 o vinohradníctve a vinárstve ---
--- Nariadenie rady ES 479/2008 o spoločnej organizácii trhu s vínom ---

tiché vínošumivé víno

Rozdelenie slovenských vín podľa obsahu zvyškového cukru

obsah zvyškového cukru (g/l) tiché vína šumivé vína
suché 0 - 4 (brut) 0 - 15
polosuché 4 - 12 (sec) 17 - 35
polosladké 12 - 45 (demi-sec) 33 - 50
sladké nad 45 (doux) nad 50


  Prehľad zmien v označovaní slovenských vín podľa kvality a pôvodu hrozna od 1. augusta 2009

   
Nové označenie slovenských vín Pôvodný / nový názov kategórie vína
Víno bez zemepisného označenia Pôvodné označenie kategórie „stolové víno“ platí v krajinách EÚ do 1. 8. 2009. Po tomto termíne sa môžu stolové vína označovať názvom odrody na etiketách a budú klasifikované ako „víno“.
Víno so zemepisným označením Pôvodný názov „oblastné víno“ bude zmenený na „regionálne víno“. Tradičné označenia kategórií: akostné víno, akostné víno s prívlastkom, pestovateľský sekt, sekt V.O. a tokajské víno ostávajú v platnosti.
Víno s chráneným označením pôvodu Základom označenia sú apelácie Slovenskej republiky. Tradičné označenia kategórií: akostné víno, akostné víno s prívlastkom, pestovateľský sekt, sekt V.O. a tokajské víno ostávajú v platnosti.
Districtus Slovakia Controllatus (D.S.C.) Víno s chráneným označením pôvodu najvyššej kvality zo slovenských apelácií. Požiadavky na jeho výrobu stanoví osobitný predpis.


Rozdelenie slovenských akostných vín s prívlastkom (pôvod hrozna: 100% Slovensko)1. štátna kontrolná známka udelená pre víno s prívlastkom v roku 1998

prívlastok charakteristika
kabinetné - cukornatosť hrozna najmenej 19°NM
- vyrobené z hrozna v plnej zrelosti
neskorý zber - cukornatosť hrozna najmenej 21°NM
- vyrobené z hrozna v plnej zrelosti
výber z hrozna - cukornatosť hrozna najmenej 23°NM
- vyrobené z hrozna v plnej zrelosti, starostlivo vyberaných strapcov
bobuľový výber  - cukornatosť hrozna najmenej 26°NM
- vyrobené z ručne vyberaných strapcov hrozna, z ktorých boli odstránené nezrelé a poškodené bobule
hrozienkový výber  - cukornatosť hrozna najmenej 28°NM
- vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna
cibébový výber   - cukornatosť hrozna najmenej 28°NM
- vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna zušľachtených účinkom vláknitej huby Botrytis cenerea Persoon
ľadové víno - cukornatosť získaného muštu najmenej 27°NM
- vyrobené z hrozna, ktoré bolo zberané pri teplote mínus 7°C a nižšej a zostalo počas zberu a spracovania zmrznuté
slamové víno  - cukornatosť získaného muštu najmenej 27°NM
- vyrobené z hrozna, ktoré bolo pred spracovaním skladované na slame alebo rohožiach z rákosia, prípadne viselo na šnúrach minimálne tri mesiace


Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
  December 2018  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Ako často pijete víno?

každý deň

párkrát za týždeň

raz za týždeň

iba príležitostne

Ďalšie ankety