RADA: Preneste víno z bytov do pivníc
09.03.2017
Začnem otázkou. Viete, čo je najčastejšou príčinou toho, že víno sa stáva nepitným? Ak si myslíte, že je za tým vinár a jeho zle zvládnutá technológia, mýlite sa. Sme to my, konzumenti vín a príčina toho, že víno skončí v kychynskej výlevke je prostá - nesprávne skladovanie.
Treba si uvedomiť, že tak ako my, starne aj víno. Proces starnutia vína urýchľuje teplo a svetlo (jednoducho chemické reakcie v ňom prebiehajú za týchto podmienok niekoľkonásobne rýchlejšie). Výsledkom je víno, ktoré je vo farbe hnedé (zoxidované), vo vôni zatuchnuté a mdlé. Má vyčerpanú, horkú chuť a stratilo svoju ovocnosť. Jednoducho NEPITNÉ!
Mám pre Vás jednu radu. Nie, nejdem Vám vnucovať kúpu domácej vinotéky. Táto rada je zadarmo :-) Preneste všetko víno, ktoré máte doma z bytov do pivníc. Veď takmer každý má v paneláku alebo vo svojom rodinnom dome svoju pivnicu. V pivniciach je chladnejšie, vlhkejšie a tma. To sú podmienky, ktoré má víno rado a odvďačí sa Vám tým, že vydrží v dobrej kondícii minimálne dvojnásobnú dobu v porovnaní s tým, ak by bolo skladované v prekúrených a slnečných bytoch.
Zdieľajte, víno sa Vám poďakuje :-)
Autor: Ing. Miroslav Bednár, prevádzkovateľ portálu www.vinoteka-vinaren.sk, organizátor súťaže VÍNO ROKA