VÍNO ROKA: Tokajský výber 5-putňový, Tokaj & CO
VÍNO ROKA 2012: 3. miesto, tokajské vína: Tokajský výber 5-putňový, 2003, Tokaj & CO.
Víno s veľkým V. Príťažlivé, zasluhujúce si úctu za vyvolanie hrejivého pocitu domova.
Hrozno sme oberali na hone Čelejka, prezreté s vysokou cukornatosťou. Ešte pred celoplošným zberom boli pozberané cibéby - hrozienka zušľachtené vzácnou sivou plesňou Botrytis cinerea Persoon. V decembri 2003, po odkvapkaní esencie sme cibéby zaliali novým Tokajským samorodným suchým vínom a spracovali sme ich podľa tradičnej receptúry z roku 1631. Po stiahnutí z cibéb víno zrelo v tufovej pivnici pri stabilnej teplote 9° C, za súčinnosti pivničnej plesne Cladosporium cellare. Technológia je špecifická, mikrooxidačná.
Vo finálnom výrobku je obsah alkoholu 11 % obj., cukor 136 g/l, kyseliny 8,7 g/l, bezcukrový extrakt 38,6 g/l.
Po vyzretí v dubových sudoch víno získalo harmóniu. Chuť je výrazne hladká s príjemnou osobitou, nevtieravou sladkosťou. Perzistencia je veľmi dlhá. Víno disponuje dobrou minerálnou štruktúrou. Vôňa je intenzívna. Ako prvú si uvedomujeme jej eleganciu a ušľachtilosť. Pôsobí komplexne a po zakrúžení vína v pohári sa uvoľňuje vo viacerých vrstvách.
Teplota podávania 9 – 10° C. Doba archivácie pri vhodných skladovacích podmienkach je aj niekoľko desaťročí. Získaný fľašový buket urobí z degustácie nezabudnuteľný zážitok.
Víno je za dlhotrvajúcu, výnimočnú kvalitu nositeľom prestížneho ocenenia „ Značka kvality SK“ a v Národnom salóne vín SR mu pravidelne patrí čestné miesto v najlepšej 100 – ke.
Ocenenie v reprezentatívnej súťaži VÍNO ROKA 2012 si mimoriadne vážime, lebo o ňom rozhodli tí na ktorých spokojnosti nám najviac záleží a pre ktorých toto špeciálne víno vyrábame – fajnšmekri a milovníci kvalitného vína.
Zdroj: Milan Kakaš, technológ TOKAJ & CO, www.tokaj.sk
Publikované: 19.06.2012