Víno obľubuje chlad, vlhko a tmu
07.02.2019
Aj Vy skladujete svoje vína v skrini alebo na poličke svojej obývačky? Nerobíte dobre, ubližujete mu! Odborné štúdie hovoria, že:
víno starne 4 krát rýchlejšie, ak je skladované pri izbovej teplote.
Ideálne podmienky skladovania vína sú:
teplota 12 - 15 °C
vlhkosť 55 - 75 %
tma
Ak nemáte vhodné podmienky na skladovanie vína, jednoducho zabudnite na archiváciu vín. Nerobte si zásoby, ale víno v čo najkratšom čase vypite. Treba si uvedomiť, že ak je na fľaši údaj, ktorý nás informuje, kedy víno dosiahne fľašovú zrelosť (napr. 1-2 roky), je potrebné pri domácich "obývačkových" podmienkach túto dobu vydeliť číslom 4 (a hneď z toho máme 3-6 mesiacov).
Možnosti skladovania vína v optimálnych podmienkach
prvou možnosťou je skladovanie vína u vinára. Niektorí vinári ponúkajú svojim klientom službu, uskladniť si zakúpené vína v privátnych kójach, kde je o víno odborne postarané, samozrejme za poplatok.
ďalšou možnosťou sú vinotéky - chladiace vitríny, ktoré zakúpite v elektropredajniach. Ich výhodou je fakt, že si môžete optimálne podmienky pre skladovanie vína (teplota, vlhkosť) nastaviť, a o nič ďalšie sa starať nemusíte. Teda okrem platenia za spotrebovanú energiu :-)
a máme tu tip aj pre kutilov. Tí zručnejší si môžu vyrobiť domácu vinotéku. Ako na to, a kde nájsť pre ňu vhodné miesto, zistíte v našom predchádzajúcom blogu.
Autor: Ing. Miroslav Bednár, prevádzkovateľ portálu www.vinoteka-vinaren.sk, organizátor súťaže VÍNO ROKA.