RADA: ako čo najrýchlejšie schladiť víno
22.06.2017
Poznáte to. V týchto horúcich dňoch, nie je problém dostať chuť na vychladené víno :-) Ale čo ak prídete domov a víno je teplé. Máme pre Vás rýchle riešenie. Za 10 minút je víno vychladené a pripravené ku konzumácii.
Ako na to
Postup je jednoduchý. Fľašu s vínom zabaľte do mokrej utierky a potom ju vložte do mrazničky na 10 minút. Ale pozor, upozorňujem na to, aby ste na víno v chladničke nezabudli! Môže sa Vám totižto prihodiť to, čo mne. Raz som chcel takto vychladiť pivo a zabudol som naň. Spomenul som si na druhý deň... Otvoril som mrazničku a v nej som našiel kúsky skla a pivo vo forme svetlohnedého prášku, ktorý bol skutočne všade. Aj v mäse :-)
Stane sa totižto to, že víno zmrzne, zväčší svoj objem a fľaša pod tlakom praskne. Je teda dôležité, víno po 10 minútach z mrazničky vybrať.
Iné formy rýchleho chladenia vína
Tento spôsob ako schladiť víno je skutočne účinný a najrýchlejší. Ak však nie ste vo veľkej časovej tiesni, existujú aj iné spôsoby rýchleho schladzovania vína:
ľadový kúpeľ: použite veľa kociek ľadu v nádobe s trochou studenej slanej vody. Do tohto kúpeľa ponorte fľašu tak, aby bola ponorená až po hrdlo. Vaše víno bude vychladené za 15 minút.
chladenie hroznom: toto je efektný spôsob chladenia vína, pri ktorom je ale potrebné, aby ste mali v mrazničke zmrazené hrozno. Ak budete chcieť vychladiť víno v pohári, jednoducho zmrazené bobule hrozna vložte do pohára. Budú fungovať ako kocky ľadu, ale bez riedenia vína.
Autor: Ing. Miroslav Bednár, prevádzkovateľ portálu www.vinoteka-vinaren.sk, organizátor súťaže VÍNO ROKA