Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Zoznámte sa: Mília a Noria!

Zoznámte sa: Mília a Noria!

07.11.2017

Odkiaľ pochádzajú?
Ak ste o nich doposiaľ vôbec, aleže vôbec nepočuli, mali by ste vedieť, že Mília a Noria sú dve odrodové vínka, ktorých základ bol vyšľachtený na Slovensku. Malé rastlinky, ktoré pred desiatkami rokov rástli z púčika na pevný kernatý strom, sa prispôsobovali na miestne klimatické podmienky, aby o nejaký čas mohli zarodiť najkvalitnejšie hrozno vinohradníkom z oblasti medzi juhom a západom, v oblasti nazývanej Strekov.

V čom sú iné?
Keď sa lepšie prizrieme na ich korene silne zapustené do tunajšej mimoriadne výživnej čiernej zeme, na kmene a živelne rozmáhajúce sa vetvy, púčiky a listy silné, zároveň jemné ako ženské dlane, zistíme, že nijak extrémne sa nelíšia od ostatých odrôd. Ich špecifické znaky zbadať až vo finále. Pod dohľadom slnka, ktoré v Strekove svieti podľa oficiálnych štatistík najviac dní v roku (na rozdiel od iných kútov nášho Slovenska), dozrieva tu základ pre výnimočnú chuť a vzácne víno.

Míllia dozrieva skôr. Noria zase udržuje vysoký obsah kyselín veľmi dlho, čo v ideálnych ročníkoch zabezpečí dozrievanie hrozna do vysokého prívlastku. Vo vôni Mílie sú bežne citeľné exotické, tropické ovocie, kým v Norii badať vôňu po broskyniach. To však nebráni tomu, aby si boli tieto dve vína sestrami, nerozlučnou dvojicou, ktorá bude i ďalším generáciám pripomínať výnimočnosť úrodného kraja.

Milia je kríženec Müllera-Thurgau a Tramínu červeného. Možno od neho očakávať charakteristickú jemnú arómu. Je korenistá, extraktívna, s príjemnými jemnými kyselinami.

Noria je zase kríženec Rizlingu rýnskeho a Semillonu. Typická je jej sviežosť a výrazný odrodový charakter. Patrí medzi akostné vína s prívlastkom neskorý zber. Polosuché, biele.
 
Prečo práve ženské mená?
Výber ženských mien, nebola náhodná. Povráva sa, že obe dostali meno po svojich pestúnkach, po Milke (Emílii) a Norike (Nore), ktoré sa o vinice od ich mala malička starali. Ak budete mať príležitosť ich ochutnať, spomeňte si na roky tvrdej práce, ktoré museli Milka a Norika podstúpiť. Údajne až 50 rokov trvá, kým vysadená vinica dozreje do svojich najlepších čias, ideálnych na zber a následné spracovanie vo víno najvyššej kvality.

Zdroj: Château Rúbaň, www.vinoruban.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
  Október 2018  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Ako často pijete víno?

každý deň

párkrát za týždeň

raz za týždeň

iba príležitostne

Ďalšie ankety