VÍNO ROKA: Sekt Pálffy z Víno Nitra
18.06.2015
VÍNO ROKA 2015: 2. miesto, šumivé vína: Sekt Pálffy, extra suché - Víno Nitra.
Sekt Pálffy / Méthode Traditionnell je vlajkovou loďou spoločnosti Víno Nitra. Je vyrábaný tradičnou metódou kvasenia vo fľaši označovanou ako méthode traditionelle. Je to rovnaký spôsob výroby šumivého vína,akým sú produkované i svetoznáme francúzske šampanské vína. Tento spôsob výroby umožňuje získať najkvalitnejšie šumivé vína spomedzi všetkých doteraz známych spôsobov výroby šumivých vín.
Sekt Pálffy extra dry
Odroda: je vyrábaný z kupáže odrôd Chardonnay a Rulandské biele. Na jeho výrobu sa vyberajú výlučne najkvalitnejšie vína vyrobené z najlepšej suroviny. Základné víno sa získava kupážovaním (asamblážou) viacerých ročníkov vyššie spomenutých odrôd, tak aby výsledný produkt bol čo možno najbohatší a najkomplexnejší vo vôni i v chuti.
Sekt zreje na kvasinkách minimálne po dobu 9 mesiacov. Počas tejto doby prebehne sekundárna fermentácia, t.j. premena cukrov na alkohol a oxid uhličitý, ktorý spôsobuje samotné perlenie sektu, ako i autolýza kvasiniek. Sekt po autolýze kvasiniek získava na sile a komplexnosti vône i chuti.
Senzorické a chuťové vlastnosti
Senzoricky možno Sekt Pálffy extra dry opísať ako sekt stredne sýtej žltozelenej až žltej farby s výbornou kvalitou peny a dlhotrvajúcim vytrvalým perlením. V komplexnej vôni možno postrehnúť tóny tropického ovocia, ovocia s bielou dužinou, citrusy i tóny bieleho hrozna a bielych kvetov. Vôňa je podporená ľahkým dotykom biskvitu, ktorý vôni dodáva potrebnú noblesu. Chuť sektu je čistá, ovocná, bez rušivých horkých tónov. Dominujú jej tóny bielodužinatého ovocia v kombinácii s tónmi citrusov. Dochuť sektu je biskvitovo - ovocná.
Ocenenia vína
Sekt Pálffy extra dry bezpochyby patrí medzi najlepšie slovenské šumivé vína o čom svedči nespočetne veľa ocenení, ktoré za dobu svojej existencie zožal u nás i v zahraničí. Za zmienku stojí spomenúť aspoň zisk zlatej medaily na svetovej súťaži šumivých vín effervescent du monde 2010.
Odporúčanie k jedlu
cestoviny, dezerty: palacinky, zmrzlina / sorbet
ryby / plody mora, kaviár, krevety, langusty, homár, ústrice
syry: kozie syry, Ementál, Camember, Brie De Meaux
Servis vína a skladovanie
optimálna teplota pre podávanie Sektu Pálffy extra dry je 8 °C
vždy vo vertikálnej polohe (nastojato), nikdy nie horizontálne(naležato)
Fľašová zrelosť
1 - 7 rokov
„Ocenenie VÍNO ROKA 2015 si veľmi ceníme, pretože o umiestnení vín v tejto súťaži rozhoduje široká spotrebiteľská verejnosť. A nás ako producenta zaujíma hlavne názor našich zákazníkov a širokej laickej verejnosti, pre ktorých sa snažíme na trh dodávať Sekt Pálffy len v tej najvyššej a dlhodobe vyrovnanej kvalite.“ hodnotí Ing. Richard Gažo, technológ výroby šumivých vín Víno Nitra, s.r.o.
Zdroj: Víno Nitra, www.vinonitra.sk