VÍNO ROKA: MACIK Cuvée Výber z hrozna 2009
VÍNO ROKA 2012: 1. miesto, tokajské vína: MACIK Cuvée Výber z hrozna 2009.
Príbeh vína MACIK Cuvée začal už v roku 2007, vo vinárstve TOKAJ MACIK WINERY v Malej Tŕni.
Na jeseň, počas vinobrania, keď sme sa chystali obrať odrodu Muškát žltý na hone Kráľovka, prišli sme nato, že nás niekto už predbehol. Skoro všetko z Muškátu nám niekto „šikovnejší“ zobral. Nezostávalo nám nič iné ako to dooberať. Po vylisovaní hrozna sme mali veľmi málo muštu na výrobu samostatnej šarže - väčšieho množstva vína určeného na fľašovanie. Rozhodli sme sa zmiešať, vlastne doplniť fermentačnú nádrž ešte s muštom Lipoviny a muštom Furmintu. Jednoducho povedané vytvorili sme zmes resp. cuvée muštov v pomere 60% Lipovina, 30% Furmint a 10% zvyšného Muškátu žltého.
Zmiešaním muštov došlo k harmonizácií cukrov a kyselín a k lepšiemu prepojeniu celkového vína vo finále ako keby sme boli miešali už hotové vykvasené víno. Pre vinára vyrobiť cuvée z vín je pomerne jednoduché, lebo výsledok viete hneď po namiešaní. Pri výrobe cuvée z muštov, je to o majstrovstve každého vinára.
Keďže išlo o naše prvé cuvée nazvali sme ho MACIK Cuvée. Bolo to naše aj prvé sladké Sur lie víno. Sur lie je technika vyzrievania vína na kvasniciach - kvasinkách, ktoré „papali“ cukor a premieňali ho na alkohol. Práve táto metóda sa nám osvedčila na celkové zjemňovanie vína prírodnou cestou a obohacovanie vína o pozitívne látky z kvasníc, ktoré víno by bez sur lie - batonáže nemalo.
MACIK Cuvée Neskorý zber 2007, bolo prvé víno v našom vinárstve, ktoré sa stalo „bestsellerom“ - najlepšie sa predávajúcim vínom v krátkom čase. V priebehu 3 mesiacov sa vypredalo všetko víno.
Pre tento úspech sme v roku 2008 pokračovali s výrobou 2.edície MACIK Cuvée, no zmenil sa pomer zvyškového cukru a kyselín. Víno bolo menej sladké ako 2007, lebo sme mali o čosi slabší ročník ako bol predchádzajúci. No úspech vína to vôbec neovplyvnilo.
Nášho výhercu súťaže VÍNO ROKA 2012, sme vyrobili v ročníku 2009, ktorý bol pomerne horúcim rokom, kde cukornatosť hrozna bola vysoká.
Pomer odrôd sme totálne zmenili! Na výrobu sme použili 90% mušt Lipovina bobuľový výber + 10% Furmint Výber z hrozna. Tento krát sme zámerne vynechali Muškát žltý, lebo Lipovina sama o sebe bola dostatočne aromatická.
Dnes toto víno veľmi pripomína prvú edíciu MACIK Cuvée. Momentálne je to jedna z ikon nášho vinárstva. Aj dnes sa môžeme pochváliť s tým, že je to najpredávanejšie víno.
Je to príjemne sladké víno so zvyškovým cukrom 46,5 g/l, kde tieto cukry sa prelínajú so sviežou minerálnou kyselinkou 7,9g/l. Víno má 12 obj.% alkoholu.
V tomto víne sa snúbi vôňa bielych kvetov ruží s vôňou lipového kvetu. Prekvapí Vás sviežosť šťavnatej chuti so sladkastým záverom chuti čerstvo natrhaného hrozna.
MACIK Cuvée Výber z hrozna ako reprezentant moderných vín vyrobených reduktívnou metódou (proces výroby vína bez prístupu vzduchu v spojení s riadenou fermentáciou), búra mýty o sladkých a ťažkých vínach z Tokaja. Po ochutnaní jedného kalichu, máte chuť sa hneď napiť ďalšieho...a ďalšieho..
Zdroj: TOKAJ MACIK WINERY, www.tokajmacik.sk
Publikované: 15.06.2012