Vinársky rok 2013 v Burgenlande
27.03.2014
Burgenlandskí vinári museli v roku 2013 riešiť niekoľko spletitých úloh. Najskôr sa stalo výzvou určenie termínu zberu hrozna a stúpajúca cukornatosť, následne sa poveternostné zmeny postarali o rozmanitý vývoj vo vinohradoch. Následkom toho museli domáci vinári rozlične poňať aj starostlivosť o víno vo svojich pivniciach. Burgenlandské vínne hospodárstvo musí brať na zreteľ aj priemerné množstvo nazberaného hrozna. Kvalita je veľmi uspokojujúca, pričom sa rysuje ovocný charakter ročníka, príjemný na konzumáciu.
Trvalo chladné, ale mierne počasie a dobrý prísun vlhkosti sa postarali o neskoršie pučanie v porovnaní s rokom 2012. Mrazy nespôsobili vinárom, s malými výnimkami, žiadne škody, niekde spôsobili dodatočné účinky minuloročných mrazov nižšie výnosy. Keby sme vzali do úvahy dlhoročný priemer, zodpovedá kvitnutie viniča oneskorené o dva týždne „normálnemu“ obdobiu kvitnutia.
Leto 2013 patrilo k piatim najhorúcejším za posledné storočie. Dlhotrvajúce sucho brzdilo proces zrelosti, vinič vo veľmi horúcich podmienkach silne redukoval svoj asimilačný výkon.
Malé vinice a oblasti so zlým zavlažovaním mali väčšie problémy. Koncom augusta sa práve včas spustili zrážky a pokračoval nástup zvyšovania cukornatosti, aj keď len so zníženým tempom.
Krupobitie bolo v roku 2013 oveľa menším problémom ako rok predtým. Burgenlandu sa žiaľ nepodarilo sa mu úplne vyhnúť – v južnom Burgenlande to postihlo niektoré z top viníc v časti Eisenberg a zopár škôd bolo aj v strednom Burgenlande.
Po pôsobení septembrových zrážok sa museli tunajší vinári rozhodnúť, či majú začať s vinobraním skôr, a zabrániť prasknutiu veľmi kompaktných bobulí spôsobených suchom – alebo majú počkať na vyšší nástup gradácie vyzrievania. Zrelosť si dala „načas“, a čakanie sa oplatilo. Pekné a zrelé hrozno bolo v tomto roku „odmenou pre odvážnych“. Čo sa týka množstva, ukazuje sa dobrý priemerný výnos, Frankovka modrá trochu utrpela na sprchávanie.
Z hľadiska aromatickosti to bude pekný ročník so zdôraznenou ovocitosťou, a obsah alkoholu sa pohybuje v rozmedzí príjemnom pre konzumenta. Jediná kvapka dezertného vína ročníka 2013 v Burgenlande sa týka kategórie ľadových vín. Vinou neskorých mrazov sa v januári 2014 v tomto segmente obralo len veľmi malé množstvo hrozna.
V kategórii prívlastkových vín treba konštatovať, že vplyvom vlhkého a teplého októbrového počasia a nástupom plesne Botrytis bolo obraté vynikajúce hrozno na výrobu vín s prívlastkom.
Zdroj: Wein Burgenland
Foto: Miroslav Labuda