Svieže ľahké jedlá a šumivé víno
Martin Korbelič, šéfkuchár reštaurácie Camouflage restaurant, exkluzívne pripravil 6 letných receptov.
„Počas teplejších dní ľudia inklinujú viac k ľahším jedlám. Viac sa konzumujú pokrmy z bieleho mäsa, rýb a morských plodov, prevažujú šaláty a lahodné jemné dezerty,“ povedal Martin Korbelič z reštaurácie Camouflage restaurant. „Na obed alebo ľahkú večeru ideálne osvieži a zasýti zeleninový šalát s orechmi, syrom, ovocím zaliaty dresingom. V každom mesiaci dozrievajú iné plody prírody, takže fantázií sa medze nekladú,“ dodáva Martin Korbelič.
„Pokiaľ sa snažíte dokonalosť pokrmu umocniť aj vhodne zvoleným nápojom, noblesným a zároveň veľmi sviežim môže byť napríklad šumivé víno. Každý si môže zvoliť podľa chuti, či preferuje kombináciu so suchým šumivým vínom alebo naopak sekt s vyšším obsahom cukru,“ inšpiruje Martin Korbelič.
Zvolenie vhodnej kombinácie alkoholických nápojov, najmä vína k rôznym druhom jedál si vyžaduje istú skúsenosť a odbornosť. Univerzálnosť šumivého vina toto hostiteľom v podstatnej miere uľahčuje, keďže sektom nepodrazíte žiadne spojenie s jedlom. Sekt dokáže dokonale zvýrazniť pokrm a vyzdvihnúť ho, čo sa pri voľbe iných alkoholických nápojoch nemusí nepodariť.
Ponúkame vám na inšpiráciu jednoduché recepty sviežich letných jedál v kombinácii s lahodným šumivým vínom, ktoré sú ideálnym osviežením v akúkoľvek dennú hodinu. Tieto recepty boli zostavené a pripravené šéfkuchárom reštaurácie Camouflage restaurant Martinom Korbeličom.
Predjedlá: údená roláda z lososa plnená syrom lučina/mascarpone, plnená píniovými orieškami/pistáciami s toastovým chlebom
Pre 4 osoby potrebujeme:
Údený losos 240 g
Syr lučina/mascarpone 200 g
Čerstvé píniové oriešky/pistácie 40 g
Červená cibuľa 50 g
Soľ, korenie
Trochu citrónovej šťavy z cca ½ citróna
Cesnak podľa chuti
Mix listových šalátov (rukola, friseé) 40 g
Tmavý chlieb 1
Olivový olej
Odporúčame podávať s Hubert Grand Rosé Medium Dry
Postup: Na kuchynskú fóliu rozložíme údeného lososa a potrieme zmesou z mascarpone/lučiny, orieškov, červenej na drobno nakrájanej cibuľky, soli, korenia, citrónovej šťavy. Zrolujeme a vytvoríme valec. Roládu necháme chvíľu v pokoji. Medzitým si môžeme pripraviť hrianky – na suchej panvici alebo na olivovom oleji. Hrianky potrieme cesnakom. Na záver môžeme ozdobiť jedlo na tanieri šalátom ochuteným soľou, korením, olivovým olejom. Losos a slaný mäkký syr v kombinácii so sviežim Hubert Grand Rosé zláka každého.
Tramezzini s tuniakom
Pre 4 osoby potrebujeme:
Biely chlieb bez kôrky nakrájaný na plátky 1 balenie
Tuniak v konzerve 160 g
Jarná cibuľka 40 g
Majonéza alebo smotana 80 g
Varené vajíčko 2
Citrónová šťava z 1 ks
Červená paprika 40 g
Biely (grécky) jogurt ½ l
Mäta 20 lístkov
Soľ, korenie
Na ozdobu šalátik z červenej repy/žeruchy
Odporúčame podávať s Hubert Grand Blanc medium dry
Postup: Nátierka z tuniaka – vidličkou roztlačíme tuniaka, pridáme majonézu/smotanu, nadrobno nakrájanú cibuľku, vajíčka nakrájané na kocky, červenú papriku, soľ, korenie, citrónovú šťavu. Rozotrieme na chlieb. Dresing – do jogurtu pridáme mätové lístky, citrónovú šťavu, soľ, korenie. Necháme odstáť v chladničke 24 hodín. Na záver nátierku natrieme na chlieb, môžeme ozdobiť šalátovými listami a dresingom. K predjedlu servírujeme šumivé víno s ovocno-mandľovou chuťou Hubert Grand Blanc.
Šaláty: miešané listy záhradných šalátov s ľahko opečeným lososom, syrom roquefort/niva, hruškami, malinami a redukciou z portského vína
Pre 4 osoby potrebujeme:
Miešané listy (ľadový šalát, rukola, polníček, friseé) 200 g
Maliny 80g
Hrušky 150 g
Losos 200 g
Syr roquefort (niva) 160 g
Portské víno (červené) 2,5 dcl
Malinový ocot 0,4 dcl
Soľ (hrubá soľ – dlhšie vydrží šalát chrumkavý)
Korenie
Odporúčame podávať s Hubert L´Original Rosé Brut
Postup: Listy natrháme na menšie kúsky, nakrájame hrušky (so šupkou alebo bez, podľa chuti), roquefort/niva na kocky. Lososa opečieme z oboch strán, stredne prepečený. Víno necháme zredukovať na polovičný objem – privedieme do varu a necháme cca ½ objemu odpariť, aby vznikla omáčková konzistencia. Spolu všetko premiešame, okoreníme, osolíme hrubou soľou. Pokvapkáme malinovým octom. Šalát podávame so šumivým vínom Hubert L´Original Rosé brut, ktoré vďaka svojej hojnej perlivosti a jemnej škoricovej vôňu vytvorí jedinečnú harmóniu.
Špenátový šalát s kuracími špízmi, papájou, smaženým tofu, sójovými klíčkami a ostrým togarashi dresingom
Pre 4 osoby potrebujeme:
Čerstvý špenát 200 g
Tofu v mede (kúpiť alebo nechať marinovať v mede s troškou soli a korenia) 160 g
Kuracie prsia (špízy) 200 g
Sójové klíčky 120 g
Jarná cibuľka 60 g
Papája 120 g
Olivový olej 0,5 dcl
Odporúčame podávať s Hubert L´Original Brut
Postup: Nakrájame kuracie prsia na pásiky a napichneme na špajdľu – opečieme na olivovom oleji. Očistíme špenátové listy (baby špenátové lístky), zmiešame so sójovými klíčkami, pridáme nakrájané tofu a papáju – premiešame s togarashi dresingom. Dodekorujeme kuracími špízmi – položíme navrch. Servírujeme s osviežujúcim Hubert L´Original brut, ktorý je súčasťou aj dresingu.
Togarashi dresing
Pre 4 osoby potrebujeme:
Miso pasta 100 g
Ryžový ocot 125 g
Žĺtok 0,5 dcl
Arašidový olej 0,5 l
Togarshi korenie 1 lyžička
Hubert L´Original brut 0,1 l
Soľ
Korenie
Odporúčame podávať s Hubert L´Original Brut
Postup: Postupne zmiešavame suroviny ako pri príprave domácej majonézy: do žĺtka pridáme za stáleho miešania arašidový olej, keď zmes trochu zhustne, pridáme ryžový ocot, miso pastu. Po zhustnutí pridáme togarshi korenie, soľ a korenie.
Dezerty: Pana cotta s lesným ovocím
Pre 4 osoby potrebujeme:
Šľahačková smotana 1 l
Plátky želatíny 6
Cukor 150 g
Kvety levandule (je to len na ochutenie) 10 g
Letné ovocie na ozdobu 80 g
Zmes zmrazených čučoriedok 400 g
Kryštálový cukor 100 g (podľa chuti)
Odporúčame podávať s Hubert de Luxe
Postup: Šľahačku privedieme do varu spolu s levanduľou a namočenou želatínou – chvíľu povaríme, aby pustili esenciu, a odstavíme. Levanduľu necháme vylúhovať. Precedíme a namočíme želatínu do studenej vody. Keď želatína zmäkne, tak ju pridáme do šľahačky, privedieme do varu a precedíme. Nalejeme do foriem (téglik, pohár – podľa chuti). Ozdobíme letným ovocím a tento lahodný dezert ideálne doladí aromatický, sladký Hubert de Luxe.
Omáčka
Postup: Mrazenú čučoriedkovú zmes (zmes letného ovocia) dáme do hrnca, posypeme kryštálovým cukrom, povaríme a s trochou KBŠ zaflabujeme. Rozmixujeme a prepasírujeme.
Horúca čokoládová tortička
Pre 4 osoby potrebujeme:
Čokoláda na varenie 250 g
Kryštálový cukor 125 g
Maslo 250 g
Vajcia celé 5 ks
Žĺtok 5 ks
Hladká múka 70 g
Pekanové orechy 50g (nasekať) + 50g na ozdobu
Odporúčame podávať s Hubert L´Original Rouge
Postup: Roztopíme maslo a čokoládu. Vyšľaháme vajíčka – žĺtka a cukor do peny, do peny vlejeme rozpustenú čokoládu. Pridáme nasekané orechy a primiešame múku. Formičky vymastíme maslom a polohrubou múkou (dobre vymastiť), nalejeme do nich hmotu a necháme stuhnúť v chladničke (min. 1 hod.). Navrch dáme pekanové orechy. Dáme piecť na 220 stupňov na 10 minút.
Pre 4 osoby potrebujeme:
Kokosové mlieko 0,5 l
Šľahačková smotana 2 dcl
Maslo 30 g – minimum
Celá vanilka 1 ks
Nastrúhaná citrónová kôra 1 ks
Citrónová šťava 2 cl – 1 citrón
Pomarančová šťava 2 ks stredne veľké, využijeme šťavu aj dužinu
Kryštálový cukor 120 g
Citrónová tráva 1 steblo
Postup: Zmiešame kokosové mlieko a šľahačku, na konci roztlačíme hrubšiu časť citrónovej trávy (zdroj arómy) s cukrom, citrónovou kôrou a šťavou z citróna a pomaranča a necháme povariť a zredukujem na polovičný objem (konzistencia omáčky). Z vanilky vyberieme jadierka a hodíme do zmesi. Na spodok dáme omáčku, dookola ozdobíme dužinou z pomaranča a do stredu položíme upečenú čokoládovú tortičku. Somelieri odporúčajú čokoládu podávať s červeným Hubert L´Original Rouge, ktorého višňová chuť dotvorí dokonalú symbiózu s dezertom.
Fotografie boli realizované v priestoroch reštaurácie Camouflage.
Spoločnosť Hubert J.E. patrí medzi najvýznamnejších stredoeurópskych výrobcov kvalitných sektov, sýtených a tichých vín pre rôzne príležitosti. Spoločnosť ponúka široké portfólio produktov vysokej kvality a skvelej chuti, ktoré neustále inovuje a prispôsobuje požiadavkám doby a trhu. Hubert J.E. vyrába tradične známe a obľúbené značky ako Hubert Club, Hubert de Luxe, Hubert Grand, Hubert L´Original, Johann E. Hubert a City Sec a víno Svätopluk. Pod značkou dcérskej spoločnosti Vitis Pezinok zabezpečuje distribúciu produktov Karpatské Brandy Špeciál, Karpatské Brandy, Chateau Pezinok, Kláštorné a ďalšie. Spoločnosť okrem toho distribučne zastrešuje značky alkoholických nápojov Cinzano, Bohemia Sekt, Víno Mikulov, Habánske sklepy, Wodka Gorbatschow, Campari, Henkell Trocken, Söhnlein Brillant a Deinhard. Celkový odbyt spoločnosti za rok 2009 bol takmer 15,3 milióna jednotkových fliaš, čo predstavuje nárast o viac ako 67 % oproti roku 2008.
Pre ďalšie informácie kontaktujte:
Simona Mištíková Miloslav Popovič, HUBERT J.E. Sereď
SEESAME Communication Experts Marketing manager
Tel.: 02/4342 2978 Tel.: 031/788 1021
Fax: 02/4333 0003 Fax: 031/789 2828
e-mail:mistikova@seesame.com e-mail: popovic@hubertsekt.sk
Publikované: 29.06.2010