Spojenie vína s veľkonočnými špecialitami
26.03.2018
Veľká noc je spojená okrem kresťanských sviatkov aj s tradíciami v jedálnom lístku. Po pôstnom období prichádza hojnosť spojená s podávaním jedál, ktoré symbolizujú zobúdzanie sa prírody a vznik nového života. Ako obvyklé veľkonočné jedlá v našich končinách sú huspenina s údeným kolienkom, varené vajíčka s domácou šunkou podávané s chrenom, pečená jahňacina, tradičný bravčový alebo hydinový rezeň so zemiakovým šalátom a v neposlednom rade domáce štrúdle rôznych príchutí. V minulosti sa domáce zabíjačky plánovali tak, aby práve na Veľkú noc boli údené mäsá a klobásky akurát vyzreté.
K Veľkej noci, ktorá začína bielou sobotou po prísnom pôste Veľkého piatku, patria aj kvalitné vína z MOVINA. Práve preto sme pre vás pripravili spojenie vína s veľkonočnými špecialitami.
K huspenine s údeným mäsom, ktorá môže byť podávaná ako predjedlo alebo aj hlavné jedlo, by sme odporučili Rulandské biele, neskorý zber 2016 alebo suché ružové víno Cabernet Sauvignon, neskorý zber 2016. Obidve vína vhodne doplňujú toto jedlo a pomáhajú ho ľahšie stráviť vďaka svojim príjemným kyselinkám. K údenej domácej šunke alebo rolke s varenými vajíčkami a s chrenom sa najviac hodí polosuchý Rizling rýnsky, výber z hrozna 2016 alebo jemnejšie červené víno Frankovka modrá, výber z hrozna 2016. K pečenej jahňacine odporúčame Sauvignon, výber z hrozna 2016 alebo Sauvignon x Semillon 2016, ktoré svojou pikantnosťou vyzdvihnú jemnosť jahňaciny. Rovnako príjemne sa hodí aj suché červené víno Svätovavrinecké, neskorý zber 2016, ktoré svojimi jemnými tanínmi umocní gastronomický zážitok. K tradičnému bravčovému rezňu odporúčame Chardonnay 2016, prípadne Chardonnay, neskorý zber 2015 alebo ružové víno Cabernet Sauvignon, neskorý zber 2016. K hydinovému rezňu by sme odporučili vynikajúce Rulandské šedé, neskorý zber 2016, prípadne Veltlínske zelené, neskorý zber 2015.
K sladkým pochúťkam ulahodia naopak skôr polosladké vína. Tramín červený, výber z hrozna 2016 alebo Devín, výber z hrozna 2016 sa vynikajúco hodí k štrúdli s tvarohom. Rulandské modré, bobuľový výber 2015 odporúčame k štrúdli s makom. K orechovej štrúdli sa príjemne hodí Rizling vlašský, bobuľový výber 2016. K pondelkovej celodennej oblievačke alebo šibačke odporúčame svieže suché biele víno Rizling rýnsky, neskorý zber 2016 alebo ružový Cabernet Sauvignon, neskorý zber 2016.
Krásnu Veľkú noc praje tím MOVINO!
Zdroj: MOVINO, www.movino.sk