Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Slovenské vína zažiarili v európskom pohári

Slovenské vína zažiarili v európskom pohári

  Rakúsko prvé, Slovensko druhé a Taliansko tretie. Taký je výsledok finálového rozstrelu tretieho Európskeho vinárskeho pohára, ktorý sa odohral v chýrnej rakúskej vinárskej reštaurácii Floh neďaleko Viedne. Slováci boli absolútnym prekvapením súťaže, keď červený Dornfelder z vinárstva Mrva & Stanko porazil slávne toskánske Chianti i rakúsku hrdosť Zweigeltrebe.

  Ešte pred súťažou padali v stočlennom hodnotiacom publiku uštipačné otázky. Existuje na Slovensku vôbec víno? Sme tak blízko, a predsa ďaleko! Po vyše šesťhodinovom maratóne Rakúšania menili názor. Postaral sa o to nečakaný slovenský výkon: jedna zlatá, tri strieborné a jedna bronzová medaila.

  "Slovenské vína nevzbudzovali nijaké očakávania. Keď sme ich ochutnali, prekonali aj najsmelšie predstavy, pretože boli jednoducho vynikajúce," priznal po skončení trojboja Josef Floh, majiteľ rovnomennej reštaurácie a zároveň hlavný rozhodca súťaže.

  Európsky vinársky pohár nebol klasickou degustáciou, o poradí vín rozhodli hostia reštaurácie Floh. Tá má na vínnom lístku v ponuke neuveriteľných 1 700 rakúskych a zahraničných vín. Bezkonkurenčne najlepšia ponuka vín v Rakúsku, ktorú za necelých desať rokov dal dovedna vynikajúci slovenský somelier Radoslav Svitana.

  "Naši hostia rozumejú dobrému vínu a jedlu, Európsky vínny pohár je svojráznou ukážkou skvelej rakúskej kuchyne, ku ktorej stále hľadáme správne vína. Nepochybujem o tom, že konečne na našom vínnom lístku zakotvia slovenské vína," neskrýval radosť Svitana.

  Slovensko je pre Rakúsko stále neznámou vinárskou krajinou. Na sklonku víkendu si však názor poopravilo hneď sto Rakúšanov. Počas večere pozostávajúcej z piatich vyberaných chodov ochutnali ku každému jedlu tri vína - jedno rakúske, druhé toskánske a tretie slovenské. Degustácia bola anonymná, hostia sa rozhodovali na základe toho, ako im vína sadli k labužníckym pokrmom.

  Podávali sa skutočné lahôdky. Na začiatok kuracie prsia pošírované v bylinkovom čaji (varené pod bodom varu) a pečená kuracia pralinka. Korenistý a bielymi ružami voňajúci Tramín červený od Petra Matyšáka, kapitána slovenského tímu, sa Rakúšanom páčil a zaradili ho na druhé miesto. Na prvé dali domáce Burgundské biele a na tretie toskánske cuvée.

  "Rakúšania sú neuveriteľní patrioti, milujú svoje vína a ich chuťové poháriky sú na ne vycvičené," opísal rakúskych vyznávačov Bakchusovho moku Radoslav Svitana.

  V druhom kole sa situácia zopakovala. Rakúšania neomylne spoznali svoj wagramský Riesling Brunnthal a hlavu pred ním sklonilo druhé Mrvovo Chardonnay i ružová toskánska Fattoria di Rignana.

  Ale v treťom kole publikum zhíklo od prekvapenia. Po tom, čo zapilo do ružova opečený chrbátik zo srnca troma jedinečnými červenými vínami, si hostia pretierali oči od prekvapenia. Najviac bodov spontánne nadelili hodvábne jemnému Dornfelderu 2006 od Vladimíra Mrvu.

  "Moderné európske víno," skonštatoval znalecky jeden z hostí a úprimne dodal, že netušil, aký potenciál sa skrýva v slovenských červených vínach. A v hanbe nezostala ani bezuzdne mladá robustná Frankovka modrá ročník 2007 zo Strekova od dvojice vinárov Tibor Melečky a Zsolt Söto.

  O jednej nad ránom, keď už chuťové poháriky hostí dostali zabrať, sa ocitlo v pohároch supertoskánske cuvée Castello di Rampola zložené z kabernetu, Sangiovese a Merlotu, zoči-voči polosladkému Rizlingu 2004 zo Chateau Belá. Proti ním stálo ako med sladké ľadové Veltlínske zelené. Rakúska sladkosť brala vrch, ale barokový Petrech bol lepší ako renesanční Toskánci. Slovensko v Rakúsku nezvädlo, chutilo a žiarilo do studenej januárovej noci.

  Zdroj: www.mvc.sk

  Publikované: 19.01.2010

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
  Máj 2018  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Sezóna ružových vín je tu! Aké preferujete?

suché

polosuché

polosladké

sladké

Ďalšie ankety