Seriál: Cuvée - majstrovské dielo vinára, 6. časť: MOVINO
09.03.2021
Cuvée - typ vína, v ktorom vinár spojil dve alebo viac odrôd do jedného harmonického celku. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že jednotlivé odrody sa vo výslednom víne vzájomne dopĺňajú. Je to aj prípad vína, ktoré Vám dnes predstavíme. Zamatovo-jemný Merlot sa spojil s mohutným a výstredným Cabernetom. Vzišla z toho vlajková loď vinárstva MOVINO:
Grand Cuveé Villa Busan 2015 - MOVINO
PÔVOD HROZNA: stredoslovenská vinohradnícka oblasť
vinohradnícka obec: Bušince
vinohradnícky hon: Bušinské vinice
KATEGÓRIA: červené, suché
ODRODY POUŽITÉ V CUVÉE: Merlot (60%) a Cabernet Sauvignon (40%)
PODÁVANIE: odporúčame dekantovať a podávať pri teplote 16-18°C
ALKOHOL: 14,0 % obj.
ZVYŠKOVÝ CUKOR: 2,5 g/l
CELKOVÉ KYSELINY: 4,3 g/l
SENZORICKÝ OPIS VÍNA
Víno má hlbšiu bordovo-červenú farbu, intenzívnu vôňu s prevládajúcimi tónmi čiernych ríbezlí a čerešní. Chuť je hrejivá, plná a robustná, s intenzívnymi príjemnými, živými, prirodzenými tanínmi a kyselinkami. V chuti nájdeme aj tabakové tóny. Víno má pevnú intenzívnu štruktúru. Plnosť a harmónia vína sa bude vekom prehlbovať, víno má pomerne dlhý zrecí potenciál (15 rokov).
GASTROKOMBINÁCIA
V gastronómii sa víno hodí k rôznym úpravám diviny, jahňaciny a hovädziny, steakom, ako aj k tučnejším syrom.
komentár vinára Ondreja Cellenga k vínu Grand Cuveé Villa Busan 2015:
"Víno je vytvorené asamblážou odrôd Merlot a Cabernet Sauvignon. Hrozno, z ktorého bolo toto vynikajúce víno vyrobené pochádza z vinohradníckej obce Bušince, z honu Bušinské vinice. Vinohrad bol vysadený v roku 2004, na ílovito-hlinitej pôde, v nadmorskej výške 230 m na svahu s južnou expozíciou.
Ročník 2015 bol v našich podmienkach vynikajúci pre červené vína pre optimálnu fenologickú zrelosť hrozna, a tak sme sa rozhodli urobiť cuvée z dvoch klasických odrôd Merlot (60%) a Cabernet Sauvignon (40%). Pekná zamatová jemnosť a pokoj Merlotu je podporená výstrednosťou a mohutnosťou Cabernetu.
Hrozno sme oberali 3.-5.11.2015 ručne, pri cukornatosti (Merlot 26°NM, Cabernet Sauvignon 23,5°NM). Hrozno bolo technologicky perfektne vyzreté s optimálnym obsahom kyselín. Víno kvasilo v nerezových fermentačných tankoch pri teplote 18 °C. Vo vynikajúcom ročníku 2015 bol obsah kyseliny jablčnej v hrozne minimálny, a jej úplné odbúranie vo víne prebehlo dokonalou jablčno-mliečnou fermentáciou. Víno zrelo 6 mesiacov v nerezových nádobách a následne 12 mesiacov v dubových sudoch o objeme 4000 litrov.
Do budúcna by sme chceli pokračovať vo výrobe rôznych cuvée hlavne červených vín, možno zo slovenských novošľachtencov (Hron, Dunaj) doplnených klasickými odrodami, čakáme na nový priaznivý ročník."
Aj Vy ste dostali chuť na toto jedinečné cuvée?
Zdroj: MOVINO, www.movino.sk