Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Ružové je trendy

Ružové je trendy

01.07.2019

O popularite ružových vín vo vinárskom svete svedčí aj údaj o jeho spotrebe, ktorá sa pohybuje okolo 2 240 miliónov litrov ročne, t.j. 9,4% percent svetovej spotreby. Najpopulárnejšie je vo Francúzsku, kde sa skonzumuje za rok 762 miliónov litrov ružového vína.

Na Slovensku je spotreba podstatne nižšia, ale má každoročne stúpajúcu tendenciu. Za rok sa vyrobí cca 1,8 miliónov litrov certifikovaných ružových vín rôzneho druhu, čo je asi 6 % z celkového množstva.

Z historického hľadiska sa ružové vína vyrábali ešte vo väčšej miere, ale boli to predovšetkým vína, ktoré vznikli miešaním bielych a modrých odrôd. Táto metóda v súčasnosti u nás nie je povolená. Od roku 1982 sa v našej oblasti, a vôbec v bývalom Československu, začali vyrábať, propagovať a na trh dodávať moderné ružové vína, a to konkrétne z pivnice v Čebovciach. Prvé ružové víno bolo vyrobené z odrody Cabernet Sauvignon. „Bol som pri zrode toho vína a ešte si teraz pamätám tú krásnu prirodzenú arómu vína vyrobeného autochtónnymi kvasinkami, s miernym macerovaním a bez lisovania. Víno malo úspech a spomína sa medzi najvydarenejšími vínami toho obdobia v celej republike.“ hovorí výrobný riaditeľ spoločnosti MOVINO Ing. Ondrej Celleng.

Čo očakávame od ružových vín?

Väčšina ľudí očakáva, aby boli svieže, aromatické s príťažlivou skôr jemnejšou farbou bez hnedých odtieňov.

Ako na to?

V súčasnosti pri výrobe ružových vín využíva naše vinárstvo nasledovný postup:

Zdravé a kvalitné hrozno
Zamedzenie oxidácie muštu
Macerácia podľa zrelosti hrozna niekoľko hodín pri 15°C
Odtiahnutie muštu bez lisovania
Stacionárne odkalenie
Kvasenie pri 14-15°C
Používanie kvasinky so silnou kinetikou
Dbať na skoré doplnenie nádob po kvasení
Skoro stáčať z kvasníca dbať na to, aby sme zabránili jablčnomliečnej fermentácii



V prípade výroby zložitejšieho ružového vína, akým je napríklad Cabernet Sauvignon 2017 sa zameriavame na tieto body:

Dopestovať zdravé a prezreté hrozno, napríklad hrozno s cukornatosťou 26 °NM
Odtiahnuť mušt bez lisovania
Kvasiť pri teplote 14-15°C
Zastaviť kvasenie na cca 30-40 g zvyškového cukru
Výsledkom je ružové víno jahodovej chuti a vône, na ktorom si môžete pochutnávaťešte niekoľko rokov.
Hlavne tí, ktorí majú radi ružové so zvyškovým cukrom vychladené na 9°C.

Zdroj: MOVINO, www.movino.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
  Júl 2019  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Uprednostňujete pri kúpe vína tie, ktoré získali medailu?

áno, ocenenie symbolizuje kvalitu vína

áno, ale iba z medzinárodnej súťaže

nie, nemá to na mňa vplyv

Ďalšie ankety