Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
ROZHOVOR: Úroda sa javí veľmi pekná

ROZHOVOR: Úroda sa javí veľmi pekná

02.07.2018

Sme zhruba v polovici tohtoročnej vinárskej sezóny. Ako ju doteraz hodnotíte?

Klimatické podmienky, nadpriemerne teplý apríl, vysoké teploty v máji až doteraz a k tomu dostatok vlahy spôsobilo prudký nárast letorastov a následne i bobúľ. Uvedené malo za následok potrebu skoršieho nástupu zelených prác ako sú olamovanie a čistenie kmienkov, orezávanie vŕškov, ktorých dĺžka častokrát presahovala aj dva metre.

Ako to vyzerá s kvalitou hrozna či kvantitou hrozna?

Úroda sa javí veľmi pekná. Ďalší vývin bude záležať od počasia, to jest od klimatických podmienok, tepla a zrážok, ale aj od agrotechniky či od vývinu chorôb a od množstva škodcov.

Letné dni, ktoré sme mohli zažiť už v apríli, skôr hroznu pomohli, alebo uškodili?

Letné dni hroznu neuškodili, pretože sme použili rýchlu a kvalifikovanú aplikáciu ochrany proti hubovým chorobám a v súčasnosti je viničný porast vo veľmi dobrej kondícii.

Aké práce v súčasnosti na viniciach či v pivniciach vykonávate?

Ide o zelené práce. O spomínané orezávanie letorastov či o odlistovanie viniča. Práce sú v súčasnosti determinujúce pre správnu fotosyntézu a kumuláciu cukrov. Pripravujeme lisovňu, fermentačnú časť na blížiacu sa kampaň, zber hrozna. Prebieha údržba lisu, fermentačných nádob, vinifikátorov. V pivnici prebieha školenie a následné fľašovanie vín.

Čoho sa treba ešte pred samotným zberom hrozna obávať, respektíve čomu sa vyvarovať?

Krupobitie, časté dažde, nadpriemerné zazverovania, škody spôsobené zverinou a dlhodobé vysoké teploty.

Zdroj: Villa Vino Rača, www.villavinoraca.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
  August 2018  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Sezóna ružových vín je tu! Aké preferujete?

suché

polosuché

polosladké

sladké

Ďalšie ankety