Prvé Kvevri na Slovensku!
08.10.2014
Na Slovensku máme novinku! Do Zemianskych Sadov prišli Matky vína! Dve ručne robené kvevri priamo z Gruzínska. Prvé na Slovensku! Jedná sa o hlinené nádoby o objeme približne 800 litrov (presný objem nádob nie je známy, pretože je to ručná výroba, každé kvevri je jedinečné a má svoj špecifický tvar).
Vína v Kvevri fermentujú spolu so šupami. V Slobodnom vinárstve sa takýmto vínam venujú už 3. rok. Aktuálne je to víno z ročníka 2012, ktoré je z odrody Rulandské šedé a kvasilo na šupách 25 dní v kadi. Presunutie takéhoto spracovania vín do kvevri je preto prirodzeným posunom a zároveň splneným snom.
Tieto nádoby budú v najbližších dňoch zakopané až po okraj do zeme a bude v nich prebiehať kvasenie muštu. Prvé kvevri vína ročníka 2014 zo Slobodného vinárstva budú mať nepochybne svoje čaro a bude nimi oživený náš vinársky trh, ktorý je plný vína z nerezových tankov a drevených sudov. Tak sa spoločne tešme na nové vône a chute, ktoré sa z gruzínskeho kvevri dostanú do slovenského vína.
Zaujímavosťou je fakt, že v roku 2013 bola metóda fermentácie muštov v nádobách kvevri zapísaná do zoznamu UNESCO.
Zdroj: SLOBODNÉ VINÁRSTVO, www.slobodnevinarstvo.sk