Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Festival svetových vín 2011

Festival svetových vín 2011

Na treťom ročníku podujatia "Festival svetových vín 2011" sa v dňoch 12. a 13. októbra zídu milovníci vínnych mokov v hoteli Bonbón v prírodnom prostredí petržalského jazera Draždiak . Bude sa ochutnávať z tristo druhov výnimočných vín, z ktorých viaceré získali ocenenia na medzinárodných súťažiach. Chute a vône vín z Izraela, Francúzska, Argentíny, Čile, Ameriky, Nového Zélandu, Austrálie, Južnej Afriky, Talianska, Rakúska, Španielska, Portugalska a vínnych divov Slovenska predstaví dvadsaťpäť prestížnych svetových a slovenských značiek. Atmosféru ochutnávania spríjemní jazzová muzika a výtvarné diela slovenských autoriek.

Spomedzi množstva vychýrených vínnych značiek privezie izraelský výrobca Barkan výborné ročníky odrôd Cabernet Sauvignon z úrody vinice Avne-Eitan v Golane s prídavkom z viníc Dishon v údolí Kadesh. Takýto Cabernet má silnú, hlbokú, takmer čiernu farbu. Jeho arómou prestupujú vône čiernych ríbezlí, lesných plodov, klinčekov a čokolády, bohatá chuť dlho doznieva. Značka Barkan pestuje Cabernety individuálne, každá časť vinice sa zbiera a fermentuje osobitne, oddelene zreje v sudoch a až po dosiahnutí vyzretosti sa jednotlivé zložky spoja aby vytvorili Reserve Cabernet Sauvignon. Chardonnay Classic z Tel Safitskej vinice vyrástlo zas na pôde, ktorá vplýva na komplexnú podobu vína. Jeho aróma pozostáva zo zmesi citrusov, broskýň až po podtón ananásu, stále je očarujúco rôznorodá. Víno má stredné telo, svieži koniec s pretrvávajúcou chuťou tropického ovocia. Medzi izraelské vína, ku ktorým si enológovia z Barkan pripravili odborný výklad a fľaše určené na ochutnávku patrí aj Merlot Superieur. Suché, červené, košér víno pochádza z vinice vo vrchnej Galilei v kopcovitej oblasti vo výške 700 mnm v blízkosti Libanonskej hranice. Niekoľko prvkov sa spojilo aby z ročníka 2004 vzniklo unikátne víno. Rovnako ako Cabernet Sauvignon Superieur sa ani Merlot Superieur nevyrába každý rok. Doteraz sa vína Merlot Superieur zrodili iba v ročníkoch 1998, 2000, 2002 a naposledy v roku 2004, teda vždy vtedy, keď podmienky zaručovali vínu  požadovanú kvalitu. Rôzne zložky tvoriace toto víno sa vyberali na vrchole zrelosti a fermentovali v malých skupinách s 3 týždňami macerácie. Tá poskytla priestor na plnú extrakciu bohatosti vínnych zložiek. Po fermentácii sa vína uložili do barikov, prevažne z nového francúzskeho dubu. Po 16 mesačnom zrení sa pri konečnom spájaní zložiek pridalo do moku 10% Cabernetu Sauvignon z vinice Dishon. Vzniklo tak víno zahalené v karmínovej róbe so sviežou fialovou farbou. Arómu vytvárajú hlboké, koncentrované plody černíc, čiernych ríbezlí, zrelých sliviek s tónmi sladkého, orientálneho korenia a elegantým dubovým podtónom. Buket je komplexný, s dubom vyvíjajúcim sa do krásneho, sviežeho ovocia. Na podnebí cítiť masívnu chuť, obdarenú koncentrovanou, silnou chuťou ovocia obalenou trieslovinami. Pripomína čierne bobuľové plody a čerešne na pozadí červeného korenia a vanilky snúbiacej sa s tónmi zemských minerálov. Tie vedú k dlhému, jemnému a bohatému koncu. Odroda Pinotage vznikla vďaka šťastnému skríženiu odrôd Pinot Noir a Cinsault v Južnej Afrike na začiatku 20.storočia. Barkan je jedným z mála pestovateľov nepochádzajúcich z Južnej Afriky, ktorý sa špecializuje na Pinotage. Na dosiahnutie kvality si to vyžaduje špeciálne znalosti. Pre získanie vyššej koncentrácie a intenzity moku, hrozno sa zbiera z menších políčok. Zrelé bobule sa zlisujú a potom tri dni macerujú pri teplote 10°C. Po malolaktickej fermentácii sa víno umiestni do barikov z francúzskeho dubu. Po roku zrenia sa fľaškuje mok s hrejivou arómou s podtónmi zrelého červeného ovocia, tónmi sladkého korenia a údeného mäsa a so stredným telom prevoňaným elegantným dubom. Sauvignon Blanc Classic patrí k vínam z Galilejského hrozna, ktoré spojené s Tel Safitským vytvára elegantný nápoj s komplexnou „dúhou“ aróm od čerstvo pokosenej trávy až po brusnice a mango. Má ľahké telo, intenzívnu chuť tropického ovocia a byliniek, nádych ovocného koláčiku, dlhý koniec, chutí osviežujúco. Shiraz Classic z hrozna zozbieraného vo viniciach Tel-Safi prešlo prísnou kontrolou pestovania a zavlažovania, ktorá zabezpečila tejto odrode šťavnatú sviežosť ovocia. Zrenie bolo krátke, nie viac ako 6 mesiacov, pričom sa uprednostnili antikorové nádrže pred drevenými sudmi. Výsledkom je energické víno, zahalené do temne fialovej róby a vône zrelých malín, čiernych ríbezlí a čerešní s nádychom sladkej vanilky. Triesloviny a silná ovocná chuť prebúdzajú v ústach všetky chuťové bunky. Víno je vhodné na okamžité pitie a pravdepodobne sa krásne rozvinie pri 2-3 ročnej archivácii.

Na festivale nebudú chýbať odborné prezentácie vín enológmi z talianskych firiem Brunelli a San Venanzio s odrodami Proseco, z francúzskej značky Henri Bourgeois, prídu aj reprezentanti vinárov z čílskeho Casa Silva a juhoafrického výrobcu Eikendal.

Zdroj: ILt spol. s r. o., www.ilt.sk

Publikované:
20.09.2011

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
  September 2018  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Ako často pijete víno?

každý deň

párkrát za týždeň

raz za týždeň

iba príležitostne

Ďalšie ankety