Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Dekantovanie a prevzdušňovače vín

Dekantovanie a prevzdušňovače vín

27.07.2020

Ak pred vás postavia dva poháre identického vína, v jednom je víno dekantované a v druhom nie, pravdepodobne neuveríte, že sa jedná o to isté víno. Hovoríte si, ako je to možné? Dekantovanie.

Dekantovanie je jednoduchý proces, vďaka ktorému si vychutnáte víno oveľa viac. Dekantovanie umožňuje vínu dýchať, uvoľniť všetky chute, aromatické látky a dokonca aj vôňu. Tento proces trvá približne hodinu až dve. Pri niektorých červených vínach dokonca aj viac. Častejšie sa robí dekantácia červeného vína, ale je vhodná aj pre biele víno. Dekatovanie vína je proces, kde pri menšej snahe vytiahne aj laik z vína to najlepšie, rovnako ako to robili už staroveký Rimania. Na dekantovanie sa používajú karafy. Najskôr je ideálne nechať fľašu vína aspoň pár hodín (ak sa dá tak dní) stáť, aby klesli na dno všetky usadeniny. Dekantácia začína „zavínením“ karafy. Nalejeme do nej trochu vína a krúživým pohybom, pri ktorom prichádza víno do styku s celou karafou, ho vylejeme. Takto zároveň dostaneme malé množstvo vína na jeho ochutnanie. Je to malý detail, ale dobré víno si ho zaslúži. Potom pomaly lejeme víno do karafy a proti svetlu sledujeme, kedy sa objaví usadenina, čo je znamenie, že máme prestať liať. Vo výsledku by sa mal do karafy dostať takmer celý obsah fľašky, v ktorej by malo zostať len trochu vína spolu s usadeninou. Následne necháme víno v karafe hodinu a viac dýchať.

Avšak čo napríklad v situácii, kedy hostíte svojich priateľov a nemáte čas na to, aby ste nechali víno v karafe dýchať. Alebo sa podáva víno pre väčšie množstvo ľudí a je nepraktické, aby každé víno stálo hodiny v samostatnej karafe. Nielen pre tieto situácie, ale pre každého, kto nechce čakať hodiny na víno, vznikli prevzdušňovače, ktoré skracujú tento čas z hodín na sekundy.

Odpoveď na tento problém poskytla spoločnosť Vinturi v roku 2006, keď ako prvá spoločnosť predstavila svetu prevzdušňovače na víno, čím urýchlila proces dekantovania z hodín na sekundy.

Na rozdiel od konvenčne navrhovaných prevzdušňovačov, ktoré sa skladajú z dvoch kusov, je Vinturi prevzdušňovač skonštruovaný ako jeden kus. Podobá sa skôr na pevný kus fúkaného skla. Je vyrobený zo živice, ktorá je bezpečná pre alkohol, je potravinárska a číra. Jedna vec je na tomto výrobku veľmi zaujímavá, a to že každý Vinturi prevzdušňovač musí byť individuálne otestovaný, keďže stačí posun o viac ako päť tisícin palca a nefungoval by správne. Keď používate Vinturi prevzdušňovač, víno zrýchli v jeho úzkej časti a pritom nasáva vzduch z malých otvorov. Víno prechádzajúce medzi širokou a úzkou časťou prevzdušňovača vydáva zreteľný zvuk, zvuk miešajúceho sa vína a vzduchu. Tento zvuk spôsobuje vzduch vtiahnutý cez bočné vzduchové otvory a je to jedinečný identifikátor pre vínové prevzdušňovače Vinturi. Ak ho počujete, viete, že máte originálny prevzdušňovač Vinturi.

Celý tento proces je postavený na Venturiho efekte, z ktorého je aj odvodený samotný názov Vinturi. Vďaka prevzdušňovaču má každý za pár sekúnd víno, ktorého rozdiel v chuti a aróme pozná každý.

Pokiaľ patríte k ľudom, ktorí milujú víno a nie vždy máte čas na dekantovanie, určite by ste si mali zaobstarať jeden takýto prevzdušňovač. Na stránke www.vinturi.sk ich nájdete hneď niekoľko. My odporúčame prevzdušňovač na červené víno s karafou.

Zdroj: Krajm s.r.o., www.vinturi.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
  August 2020  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Ako často pijete víno?

každý deň

párkrát za týždeň

raz za týždeň

iba príležitostne

Ďalšie ankety