Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Čerstvý tankový burčiak po celom Slovensku!

Čerstvý tankový burčiak po celom Slovensku!

30.08.2022

S pomalým príchodom jesene prichádza aj sezóna, na ktorú sa všetci milovníci burčiaku už veľmi tešia. Burčiak je nezameniteľný produkt slovenských vinárov, preto ho definuje aj slovenský zákon o vinohradníctve a vinárstve ako čiastočne prekvasený hroznový mušt z hrozna  dopestovaného a spracovaného výlučne na území Slovenska. Predávať sa dokonca môže iba v obmedzenom čase, kedy je sezóna zberu hrozna, a to od 15. augusta do 31. decembra v danom roku.



Hovorí sa, že burčiaku by ste mali vypiť toľko, koľko litrov krvi máte v tele. Pravdaže, nie naraz :-) Burčiak má priaznivé účinky na naše zdravie, keď sa konzumuje v rozumnom množstve, čo znamená tak do 2-3 dcl denne. Vďaka kvasinkám je bohatý na vitamíny skupiny B, najmä tiamínu. Obsahuje aj zinok, minerály a stopové prvky, prospieva pleti a vlasom, takže určite poteší všetky dámy. Okrem toho je známe, že prospieva aj nervovému, srdcovo-cievnemu a zažívaciemu systému.

Nie je však burčiak ako burčiak. Tak ako pri výrobe vína, každý vinár má svoj postup, ako ho pripravuje, preto sa zákazníci môžu stretnúť s jemnými odlišnosťami v chuti. Ako teda rozpoznáte ten pravý a dobre vyladený burčiak oproti docukrovanému a vyrobenému z rôznych pridaných urýchľovačov?

Vo vinárstve Matyšák ho vyrábame ho z prvých odrôd ako sú Irsai Oliver, Muller Thurgau alebo Muškát moravský. Má mliečno-žltú farbu a v sladkokyslej chuti dominujú muškátové tóny. Mali by ste v ňom cítiť aj hrozno, kvasinky a jemnú štiplavosť alkoholu. Burčiak z Muškátu moravského môže mať ovocnejšiu chuť a vo farbe zelenkastý odtieň.

Spoločným menovateľom každého burčiaku je, že jeho čerstvosť je časovo obmedzená, keďže vplyvom kvasiniek stále pracuje. Obľubu má hlavne u ľudí na juhozápadnom Slovensku, keďže tam je najviac dostupný. To sa však tento rok mení. Vo vinárstve Matyšák sme si povedali, že by sme čerstvý burčiak chceli dopriať aj ľuďom, ktorí k nemu bežne nemajú prístup. Do našich vybraných predajní Matyšák Shop s vinoték po celom Slovensku sme umiestnili na mieru vyrobené burčiakomaty, v ktorých sa burčiak udržiava dlhšie stabilný, čerstvý a v správnej kvalite a chuti. Burčiakomaty sú 450 litrové tankové nádoby z potravinárskej nereze, kde pod chladením prebieha riadená fermentácia. Simulujú sa tam podmienky ako vo vinárskej pivnici. Zákazníci Matyšák shopov a vinoték si tak budú môcť prísť po burčiak v kvalite, ako by si ho nechali načapovať v našom vinárstve v Pezinku pri Bratislave.



Platí od 30.8.2022. Informujte sa vo vašej najbližšej predajni, všetky predajne nájdete na stránke: www.vinomatysak.sk/vinoteky

Zdroj: VÍNO MATYŠÁK, www.vinomatysak.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií