Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Aký bol ročník 2018 z pohľadu novošľachtencov?

Aký bol ročník 2018 z pohľadu novošľachtencov?

26.03.2019

Vinárstvo Château Rúbaň je známe produkciou vín z odrôd nového šľachtenia, označovaných ako novošľachtence. S týmito vínami sa nám podarilo získať srdcia mnohých slovenských konzumentov, ale aj prestížne ocenenia z domácich a tiež významných zahraničných súťaží. Vína z odrôd Svoj sen, Noria či Mília sa už teraz pýšia mnohými titulmi Najlepší novošľachtenec z viacerých slovenských súťaží. Aký teda bol ročník 2018 pre tieto odrody? Podebatovali sme o tom s našim šikovným, vždy usmiatym „winemakerom“ Lacim Ďörďom.



Laci, ako už vieme, prvé mesiace roka patria vždy finalizácii a fľašovaniu nových vín a času, keď je už každý zvedavý, že ako sa vydaril nový ročník. Ako by sme ho mohli charakterizovať?

Celý rok 2018 bol veľmi zaujímavý a špecifický. Každoročné jarné mrazy, ktoré si inokedy brávali svoju obeť, k nám nedorazili a vinič tak mohol pučať v plnej sile. Nástup kvitnutia bol vďaka slnečnému počasiu o čosi skorší a neprerušili ho žiadne zrážky, vďaka čomu nasadil vinič výrazne vyššiu úrodu, ako bolo zvykom. Ako si všetci určite pamätáme, tak pokračovalo veľmi dlhé slnečné a neskôr aj horúce leto. Typické ľadovce a krupobitia nás tiež zázrakom obišli a úroda sa črtala naozaj skvostná, čo do množstva to aj do kvality. Zelených prác bolo síce vo vinohradoch viac ako inokedy a rastliny tvorili naozaj veľa letorastov, ale dalo sa to ustrážiť. Dal sa očakávať naozaj horúci a možno aj výnimočný ročník. Druhá polovica leta však začala ukazovať odvrátenú tvár horúcich dní, spôsobenú nedostatkom vlahy a vysokých nočných teplôt a rastliny začali postupne zasychať. Prúdenie miazgy a tekutín sa spomalilo a to malo výrazný vplyv aj na vyživovanie a dozrievanie hrozna. Posledné augustové dní, keď už mali síce mnohé odrody nakumulované celkom vysoké cukornatosti, sa takmer zastavil vývoj a cukornatosti prestali rásť. Zlom prišiel až začiatkom septembra, keď dorazila vlna zrážok a výraznej vlahy. Citlivejšie odrody s tenkou šupkou v kombinácii s menej priepustnými pôdami tým utrpeli až fatálne následky a hniloba výrazne zredukovala ešte pred pár dňami krásnu úrodu. Z niektorých odrôd sme preto nedokázali spracovať ani kilogram hrozna. Naopak, odolnejšie odrody sa spamätali a dostali ďalšiu šancu v podobe krásneho a vyrovnaného jesenného počasia, keď mohli dozrieť do plnej zrelosti.

Ako si teda počínali práve naše najobľúbenejšie novošľachtence?

Najmä odroda Mília dokáže dozrieť do plnej krásy už v prvej polovici septembra. A keďže ju nechceme nechávať prezrievať, tak ju zvyčajne oberáme okolo cukornatosti 24 °NM, v kategórii výber z hrozna, čo nám dovoľuje vyrobiť z nej každoročne mimoriadne obľúbené polosladké víno s harmonickým zvyškovým cukrom a stále sviežimi kyselinkami. Zvyčajne ju však oberáme okolo 15. septembra. Tento rok to však bolo už 30. augusta, teda o celé dva týždne skôr! Noria dozrieva trošku neskôr, avšak z pestovateľského hľadiska je to veľmi nenáročná odroda s bohatými kyselinkami, dlhšie dozrievanie jej pristane. No keďže sa snažíme každý rok dorobiť vína rovnakých kategórií, tak sme ju obrali tiež o čosi skôr. Odvďačila sa nám za to bohatou úrodou a ukážkovými parametrami, ktoré nám z nej dovolia prvýkrát pripraviť aj odrodový sekt vyrobený klasickou metódou. Na ten si však ešte počkáme, lebo takýto sekt potrebuje vyzrievať minimálne jeden rok. Avšak tichá verzia polosuchej Norie z neskorého zberu sa javí momentálne ako najlepšia, akú sa nám doteraz podarilo vyrobiť.



A čo napríklad taký Svoj sen a ďalšie odrody?

Odroda Svoj sen dosiahla taktiež špičkové parametre, no v málinko menšom množstve ako to bývalo po iné roky. Nakoľko je to naša najvzácnejšia odroda, tak jej venujeme trošku viac pozornosti a osvedčený postup batonážovania, čiže premiešavania kvasničných kalov po dobu niekoľkých mesiacov po kvasení, sme tento rok trošíčku vylepšili aj použitím nového, na mieru pripraveného dreveného sudu, z kombinácie bieleho dubu a agátu. Táto dávka sa zatiaľ javí ako bezkonkurenčne najkrajšia surovina tejto odrody akú sme doposiaľ mali v pivnici a mala by obohatiť zvyšnú časť vína, ktorá vyzrieva v nerezových nádobách. Čo sa týka ďalších odrôd, tak sa nám podarilo tento rok spracovať prvýkrát odrodu Hron z panenského zberu v plnej kráse a zrelosti. Toto červené víno však bude ešte vyzrievať najbližší rok v drevených sudoch a následne aspoň pol roka vo fľašiach, aby sa na trh dostalo v najkrajšej podobe.

Priniesol ročník 2018 aj nejaké prekvapenia?

Najväčšie prekvapenie priniesla obľúbená odroda Dunaj, z ktorej poznáme nádherné telnaté červené vína. Strekovský vinohradnícky rajón je známy aj najvyšším počtom slnečných dní v roku, výživnou pôdou a tiež mikroklímou, ktorú ovplyvňuje potok Paríž, prírodná rezervácia Parížske močiare a viacero vodných plôch v okolí. Všetky tieto faktory napomáhajú tomu, že v lepších ročníkoch sa na hrozne dokážu tvoriť cibéby, vďaka ušľachtilej plesni Bytritis cinerea, podobne ako vo vinohradníckej oblasti Tokaj. A práve odroda Dunaj začala aj tento rok cibébovatieť, až sa nám ju podarilo obrať s rekordne vysokou cukornatosťou 35,5 °NM a vytvoriť tak druhýkrát po sebe prírodne sladké, červené víno na úrovni 6-putňového tokajského výberu, so zvyškovým cukrom až 178 g/l. Takže príroda nám vie niekedy naozaj pripraviť aj takéto prekvapenia.

Kedy môžu ochutnať tieto skvosty aj ostatní?

Noriu a Míliu z ročníka 2018 začíname predávať práve v týchto dňoch. Po predchádzajúcom ročníku sa doslova zaprášilo a tak nastupujú krásne nové vínka, ktoré máme už nafľašované. Prvé kartóny už opustili vinárstvo a naši zákazníci sa na ne môžu tešiť aj na najbližších ochutnávkach.

Zdroj: Château Rúbaň, www.vinoruban.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2019  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Ako často pijete víno?

každý deň

párkrát za týždeň

raz za týždeň

iba príležitostne

Ďalšie ankety