Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Blog
Pizza a víno si spolu rozumejú

Pizza a víno si spolu rozumejú

09.04.2024

Pizza je objednaná. Chceli by ste si k nej dať pohár vína, no neviete aké? Hodí sa víno aj k pizzi? Ale áno! Krajinou pôvodu pizze je predsa Taliansko – a taliani by určite nevymysleli jedlo, ku ktorému sa víno nehodí.

Pozor si treba dať na omáčku, ktorou sa pizza natiera – tá zvyčajne pozostáva z paradajok. K paradajkám sa nehodí ostrá kyslosť vína, príliš silné triesloviny a vysoký obsah alkoholu! Taktiež je dôležité aj to, aký typ pizze máte na taniery, tzn. či je to jednoduchá Margherita alebo pizza plná syru Quattro Formaggi.

Od vyzretého Rizlingu s vysokým obsahom alkoholu, či od ťažkého, barikového Alibernetu sa radšej držme ďalej. Na druhej strane, nekomplikované, ľahké až stredne plné vína, s nižším obsahom alkoholu, kyselín a trieslovín sa ukážu ako skvelý partner k pizzi.



Tipy na výber vína k pizzi

Pizza Margherita - jednoduchá pizza z paradajkovej omáčky s mozzarellou a bazalkou. Hodí sa k nej ľahké mladé červené, ktoré nevyzrievalo s drevenom sude - Modrý Portugal, Zweigeltrebe.

Pizza Quattro Formaggi - tu treba párovať vína, ktoré ladia s bohatosťou syrov - odporúčame stredne plný červený Dunaj alebo biele Chardonnay či Veltlínske zelené.

Pizza Hawaii - kvôli sladkosti ananásu odporúčame biele víno s ľahkou ovocnou nôtou s nižším obsahom kyselín - Irsai Oliver, Rulandské šedé.

Pizza Funghi - k hubám sa nehodia sladké vína, preto určite siahnite k suchým bielym vínam s nižšími kyselinami. Müller-Thurgau, poprípade ľahší akostný Tramín určite budú dobrým partnerom k tejto pizzi.

Pizza so salámou, prosciuttom - intenzívnejšia, slaná chuť salámy a šunky znamená, že s pizzou možno kombinovať stredne plné, červené vína - Svätovavrinecké, Frankovka modrá.

Verím, že sme pomohli nájsť to správne víno k Vašej obľúbenej pizzi. Dobrú chuť a Na zdravie!

Autor: redakcia

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií