Víno Kmeťo - ako sa rodí VÍNO ROKA
3. miesto, prírodne sladké vína: Veltlínske zelené, slamové víno, sladké, 2009, Víno Kmeťo.
Vyhrať 3. miesto v internetovej súťaži poteší určite každého vinára. Hlavne vtedy keď vinár vie koľko práce dalo dostať tento nápoj do fľaše. Hrozno bolo najprv určené na ľadový zber. Potom sa však obralo a povedali sme si že bude slamové. Pri zbere malo hrozno 22°NM sladkosť. Tri mesiace viselo zavesené na špagátoch v otvorenom priestranstve. Hrozno sa postupne preberalo od pokazených bobúľ. Bola potrebná neustála kontrola zdravotného stavu a v prípade bezvetria sme na hrozno púšťali ventilátormi vzduch. Po zmeraní cukornatosti sme sa rozhodli lisovať. V deň lisovania malo hrozno 36°NM sladkosť. To znamená, že voda sa odparila a ostala len šupka a koncentrovaný cukor s dužinou. Z 1400 kg hrozna sme vylisovali asi 180 l šťavy. Tento mušt po fermentácii a rôznych číridlách sa zredukoval na 150 l čistého slamového vína.
Víno má 8,5 obj. % alkoholu, zbytkový cukor je 200 g/l. Víno vo vôni pripomína tokaj, chuť po karameli a muškáte. Stalo sa obľúbeným nápojom mnohých ľudí, najmä žien, ktoré milujú sladké vína. Zúčastnilo sa štyroch vinárskych výstav a umiestnilo sa veľmi dobre. Vyhralo Kráľa vín na Limbašskej výstave, zlatú medailu na pezinských Vínnych trhoch a zlatú medailu v Modre na Vitis Auree.
Zdroj: Víno Kmeťo
Publikované: 22.12.2010