Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Seriál: Naša obľúbená odroda, 10. časť: Pivnica Radošina

Seriál: Naša obľúbená odroda, 10. časť: Pivnica Radošina

05.10.2023

Keď sa povie Radošina, milovníka vína určite ako prvé napadne Radošinský Klevner. Toto víno je jednoducho symbolom tejto vinárskej obce. Telo vína, ktoré sa pilo už na svadbe kráľovnej Alžbety II. tvorí z prevažnej časti odroda Rulandské šedé. Je preto prirodzené, že táto odroda, ktorá tvorí štvrtinu plochy vinohradov vinárstva Pivnica Radošina je zároveň vo vinárstve aj tou najobľúbenejšou. Viac o nej, ako aj o Klevneri sa dozviete v ďalšej časti nášho seriálu, v ktorom predstavujeme obľúbené odrody našich vinárstiev.


foto: Rulandské šedé

komentár vinára Daniela Mundiho k obľúbenej odrode vinárstva Pivnica Radošina: Rulandské šedé

"Odroda Rulandské šedé, je s našim vinárstvom a tak isto aj s celou históriou pestovania viniča u nás v Radošine spätá od nepamäti. Dostala sa ku nám vďaka francúzskym mníchom Cisterciánom, ktorí boli veľkými šíriteľmi vinohradníctva a vinárstva tu na našom území.

Dokonca sa hovorí, že sledovali podnebie, skúmali pôdu a prišli na to že máme veľmi podobné podmienky ako v oblasti Burgundsko vo Francúzsku. Na základe ich poznatkov tu boli vysadené tri Burgundské alebo po našom Rulandské odrody. Šedé, biele a modré. Dôkazom toho, že vybrali vhodné odrody je to, že ich u nás pestujeme dodnes. Náš vinohrad je vysadený na juho-západnom svahu Považského Inovca v nadmorskej výške 237 – 260 metrov nad morom. Prevláda u nás ílovito hlinitá spraš na dolomitickom podloží. Z celkovej plochy 33 hektárov u nás Rulandské šedé zastupuje 8,4 hektára, čo predstavuje jednu štvrtinu výsadby.

Odroda u nás bez menších problémov dosahuje cukornatosti až 23 °NM a napriek tomu si udrží optimálnu hladinu kyseliny. Ale nie je to len tradícia vďaka ktorej sa Rulandské šedé teší našej obľube, je to aj vďaka jeho tvárnosti. Veľmi skorý zber sa u nás používa ako časť kupáže, určenej na výrobu sektu pomocou tradičnej metódy kvasenia vo fľaši. Neskoršie zbery s nižšou cukornatosťou sa dajú použiť na výrobu ľahších ovocných vín so šťavnatou kyselinou. A posledné zbery s vyššou cukornatosťou sú určené na výrobu nášho Radošinského Klevneru.
"

Radošinský Klevner, výber z hrozna, suché, 2021 - Pivnica Radošina



PÔVOD HROZNA

Hrozno zberané zo starších výsadieb Rulandského šedého v radošinskom vinohrade.

Z DENNÍKA VINÁRA

kategória: biele, suché
cukornatosť hrozna: 23,5 ⁰NM
zvyškový cukor: 5,3 g/l
celkové kyseliny: 7,3 g/l
obsah alkoholu: 13,5 % obj.
obsah histamínu: < 0,25 mg/l – nízkohistamínové víno


foto: Ing. Mundi Daniel – technológ

AKO SA RODÍ RADOŠINSKÝ KLEVNER

Radošinský Klevner je kupáž odrôd Rulandské šedé a Rulandské biele v pomere približne 85:15%, avšak jeho presný pomer záleží na danom ročníku. Toto víno, má u nás dokázateľne takmer 80 ročnú tradíciu výroby a jeden z najvýznamnejších momentov je podávanie Radošinského Klevneru na svadbe kráľovnej Alžbety II. v roku 1947. Údajne sa jednalo o výnimočný ročník 1945.

Radošinský Klevner je výnimočný nielen históriou, ale aj rokmi vylepšovanou technológiou výroby. Tajomstvo jeho výroby je odovzdávané medzi generáciami pivničných majstrov, ktorí sa na jeho výrobe podieľajú. Jedna časť Rulandského šedého je kvasená komerčnými kvasinkami, ďalšia časť je kvasená pomocou čistých kultúr kvasiniek vyselektovaných v našom vinohrade, čo dodáva vínu plnosť a mohutnosť. Obe tieto časti sú kvasené v 2000 litrových nerezových tankoch. Poslednú časť tvorí Ruladnské biele ktoré kvasí v 2500 litrovom sude z francúzskeho dubu a po vykvasení premiešavané na jemných kvasničných kaloch po dobu niekoľkých mesiacov.

V prvej tretine následného roku ochutnávame a vyberáme tie najvhodnejšie šarže do kupáže. Po vybratí sa vína scelia v jednej nádobe, kde sa nechajú niekoľko mesiacov vyzrievať. Náš Radošinský Klevner uvádzame do predaja najskôr v druhej polovici júna pre to, aby dosiahol konzumnú zrelosť a prejavila sa v ňom aj sekundárna aromatika. Tak isto ako pomer odrôd v kupáži, tak aj presný čas uvedenia nového ročníku do predaja sa líši rok od roku.

SENZORICKÝ OPIS VÍNA

Radošinský Klevner je víno zlatožltej farby, po zatočení vína v pohári, môžete vidieť pomalé stekanie vína po stenách poháru. Vôňa je výrazná, ovocnokorenistá. Ako prvá vás osloví vôňa maslovej hrušky, broskyne a lesného medu. Po chvíli sa víno v pohári otvára a ponúka vám vôňu chlebovej kôrky, korenia a sušených byliniek. Chuť je plná, dlhotrvajúca a pikantná. Prevládajú v nej tóny korenistej hrušky, hrozienok, sušeného banánu a mletého korenia. Jemný zvyškový cukor príjemne harmonizuje s iskrivou kyselinou. Odporúčame víno podávať pri teplote 13-14 °C.

Aj Vy ste dostali chuť na toto jedinečné víno?

Zdroj: Pivnica Radošina, www.pivnicaradosina.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií