Seriál: Cuvée - majstrovské dielo vinára, 12. časť: Château Rúbaň
02.11.2021
Stará vinárska múdrosť hovorí, že odroda je matkou vína, poloha jeho otcom a ročník jeho osudom. S tým ročníkom to skutočne platí. Pre veľké vína jednoducho musí prísť veľký ročník. A ten sa v Rúbani objavil v roku 2017. Príroda bola žičlivá a dopriala vinárovi mimoriadnu surovinu. Dokonale vyzreté hrozno napadnuté ušľachtilou plesňou, ktorá premenila bobule hrozna na vzácne cibéby. Keď sa takejto suroviny zhostí majster vinár, tak chuťové poháriky konzumentov sa majú na čo tešiť. Dosť bolo úvodu, predstavuje sa Vám:
Château Rúbaň Grand ´17 - Château Rúbaň
PÔVOD HROZNA
Vinohradnícka oblasť: Južnoslovenská
Vinohradnícky rajón: Strekovský
Vinohradnícka obec: Strekov (Dunaj), Rúbaň (Alibernet), Dubník (Frankovka modrá)
Vinohradnícky hon: Góre (Dunaj), Pod malým vrchom (Alibernet), Bundás (Frankovka modrá)
Pôda: hlinito-ílovitá
Dátum zberu: 2.10.2017 (Dunaj), 21.10.2017 (Alibernet), 13.10.2017 (Frankovka modrá)
FAKTY O VÍNE
zloženie odrôd: Dunaj, Alibernet, Frankovka modrá
cukornatosť pri zbere: v priemere 26 °NM (max. 28 °NM)
alkohol: 14,9 % obj.
zvyškový cukor: 4,1 g/l
obsah kyselín: 5,03 g/l
SERVIS VÍNA
dekantovať aspoň 2 hodiny, pri teplote 15 – 17 °C, v kalichoch bordeauxského typu s objemom 560 – 620 ml.
fľašová zrelosť: 10 – 12 rokov
SENZORICKÝ OPIS VÍNA
Mohutné, viskózne víno sýtej, tmavočervenej farby s fialovo-červeným okrajom. Vôňa vína je výrazne ovocná s jasne čitateľnými stopami dreva a zrelých tanínov. Ovocnosti dominujú zrelé višne v čokoláde, čierne ríbezle, černicový lekvár, sušené slivky a datle. Aromatiku dotvárajú čokoládovo-vanilkové tóny, jemná dymovosť, tabakové listy a nuansy exotického korenia.
Chuť je mimoriadne štrukturovaná, glycerolová, plná zrelých sladkých tanínov a neutíchajúcou ohnivosťou. Pritom stále príjemne zamatová a jemná. Dlhá dochuť vína je korenistá a hrejivá s rafinovanou finesou v závere.
Odporúčanie k jedlu: Je ideálnym partnerom k pokrmom z vyzrievaného, odležaného hovädzieho mäsa, vcelosti pečenej divine s ťažšími prírodnými omáčkami. Víno vyniká v kombinácii so zrejúcimi kravskými syrmi, v popole vyzrievanými kozími syrmi, či jemne údenými syrmi. Je tiež skvelým doprovodom výraznejších cigár z kubánskeho tabaku s tmavšími krycími listami.
komentár vinára Laca Ďörďa k vínu Château Rúbaň Grand ´17:
"Prémiové červené víno vyrobené z výberu najlepších sudov ročníka, ktorý bol pre červené vína najlepší za posledné desaťročie. Víno bolo vyrobené z dokonale zrelého, cibébovatelého hrozna, odrôd Dunaj, Alibernet a Frankovka modrá oberaného pri priemernej cukornatosti 26 °NM. Vína samostatne fermentovali na celých bobuliach, vo vinifikátoroch po dobu 4 týždňov a po vylisovaní vyzrievali v menších aj väčších dubových sudoch po dobu 30 mesiacov."
Aj Vy ste dostali chuť na toto jedinečné cuvée?
Zdroj: Château Rúbaň, www.vinoruban.sk