15 najlepších vín na veľkonočný stôl
26.03.2021
Veľká noc je spojená okrem kresťanských sviatkov aj s určitými tradíciami v jedálnom lístku. Po pôstnom období prichádza hojnosť spojená s podávaním jedál, ktoré symbolizujú zobúdzanie sa prírody a vznik nového života. Ako obvyklé veľkonočné jedlá v našich končinách sú huspenina s údeným kolienkom, varené vajíčka s domácou šunkou podávané s chrenom, pečená jahňacina, tradičný bravčový alebo hydinový rezeň so zemiakovým šalátom a v neposlednom rade domáce štrúdle rôznych príchutí. V minulosti sa domáce zabíjačky plánovali tak, aby práve na Veľkú noc boli údené mäsá a klobásky akurát vyzreté.
K Veľkej noci, ktorá začína bielou sobotou po prísnom pôste Veľkého piatku, patria aj kvalitné vína z MOVINA. Práve preto sme pre vás pripravili odporúčania ako čo najlepšie spojiť naše vína s veľkonočnými špecialitami.
K huspenine s údeným mäsom, ktorá môže byť ako predjedlo alebo aj hlavné jedlo, by sme odporučili Rulandské biele, výber z hrozna 2019 z kolekcie Privat Exclusive alebo suché ružové víno Cabernet Sauvignon rosé, neskorý zber 2018 z tej istej kolekcie. Obe vína vhodne doplňujú toto jedlo a pomáhajú ho ľahšie stráviť vďaka svojimi príjemným kyselinkám.
K údenej domácej šunke alebo rolke s varenými vajíčkami a s chrenom sa najviac hodí polosuchý Rizling rýnsky, výber z hrozna 2019 z kolekcie Vášeň alebo naša novinka Hron 2019 Privat Exclusive.
K pečenej jahňacine odporúčame napríklad Sauvignon, výber z hrozna 2019 Privat Exclusive, ktorý svojou pikantnosťou vyzdvihne jemnosť jahňaciny. Rovnako príjemne sa hodí aj suché červené víno Dunaj, výber vinára 2019 z kolekcie Vášeň, ktorý svojimi jemnými tanínmi umocní gastronomický zážitok.
K tradičnému bravčovému rezňu odporúčame Chardonnay, výber vinára 2019 z kolekcie Paráda, alebo ružové víno Cabernet Sauvignon, neskorý zber 2018 Privat Exclusive. K hydinovému rezňu by sme odporučili vynikajúce Rulandské šedé, neskorý zber 2019 z kolekcie Vášeň, prípadne Veltlínske zelené, neskorý zber 2018 z kolekcie Inšpirácia.
K sladkým pochúťkam odporúčame vína Tramín červený, výber z hrozna 2019 z kolekcie Vášeň alebo Devín, výber z hrozna 2018 Emócia, ktoré sa vynikajúco hodia k štrúdli s tvarohom. Rulandské modré, bobuľový výber 2016 z kolekcie Emócia krásne dopĺňa chuť štrúdli s makom. K orechovej štrúdli sa príjemne hodí Rizling vlašský, bobuľový výber 2019 tiež z kolekcie Emócia.
K pondelkovej domácej oblievačke alebo šibačke odporúčame svieže suché biele víno Nória 2019 z kolekcie Privat Exclusive alebo jemné ružové cuvée Rosé 2020 z kolekcie Túžba.
Veľkonočný degustačný set MOVINO nájdete tu!
Krásnu Veľkú noc praje tím MOVINO!
Zdroj: MOVINO, www.movino.sk