Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Ľadové víno aj tento rok!

Ľadové víno aj tento rok!

  Po vydarenom vinohradníckom roku 2009, ktorý sa vyznačoval nielen vysokou cukornatosťou, ale aj špičkovou kvalitou dopestovaného hrozna prišlo obdobie neistoty. Vybrané odrody, medzi ktorými samozrejme nechýbali už tradičné záležitosti ako Rizling vlašský, či Frankovka modrá sme rozšírili o novinky ako Cabernet Sauvignon, Alibernet, Neronet i Rulandské šedé a ponechali sme ich na pospas osudu a vrtochom počasia. Samozrejme strapčeky boli na celú vec pripravené – začína sa už v zime eliminačným rezom, ktorý čiastočne redukuje úrodu a pokračuje sa letnou prebierkou, kedy sa pozhadzujú všetky horšie vyvinuté strapce, aby potom vinič všetky živiny koncentroval do tých strapcov, ktoré ostali. Výsledkom sú plne vyzreté a zdravé strapce s pevnou šupou, ktorá je zárukou že hrozno vydrží do mrazov.

  Tentoraz našťastie zima prišla skôr ako vlani, pretože jesenný priebeh počasia ľadovému vínu nie veľmi prial. Po vlhkom jesennom období však zima udrela pomerne skoro a razantne. Teploty sa už dlhšiu dobu pohybovali na úrovni hodnoty zákonom stanovenej pre ľadové víno – 7° C, čo bol pre nás jasný signál – ideálny čas na oberačku. Nakoľko tento rok sme sa výrobu ľadového vína rozhodli rozšíriť do dvoch vinohradníckych oblastí, aj zber bol rozdelený na dva dni:

  Prvý deň 17.12. sa oberalo v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, na terasovitých svahoch v Marcelovej pri teplote -7,5°C a to konkrétne:

  Alibernet, cukornatosť 30° NM
  Cabernet Sauvignon, cukornatosť 31° NM
  Rulandské šedé, cukornatosť 29° NM
  Neronet, cukornatosť 29° NM

  Druhý deň 18.12. sa so zberom pokračovalo v Nitrianskej vinohradníckej oblasti a to na terasovitých svahoch pod zrúcaninou hradu Gýmeš v obci Jelenec pri teplote -9° C:

  Rizling vlašský, cukornatosť 34° NM

  Súbežne prebiehal aj zber pri teplote -8,1°C v reprezentačnej vinici Château Topoľčianky vysadenej tesne nad samotným závodom, ktorá už dva roky po sebe vyprodukovala šampióna Národného salónu vín SR:

  Frankovka modrá, cukornatosť 34° NM

  Zdroj: Vinárske závody Topoľčianky, www.vinotop.sk

  Publikované: 03.01.2010

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
  Máj 2027  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií