Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Blog
Nerezová nádoba vs. drevený sud

Nerezová nádoba vs. drevený sud

23.03.2021

V dnešnej dobe majú vinári k dispozícii niekoľko možností, ako uskladniť svoje víno: nerezové nádrže, dubové sudy, plastové nádoby, sklenené nádoby, hlinené alebo aj betónové nádrže.

Keďže väčšina vína je uskladnená v nerezových nádržiach a v drevených sudoch, povieme si, ako práve tieto dva typy nádob vplývajú na víno.

NEREZ

Najrozšírenejším typom materiálu používaným na kvasenie a zrenie vína je nehrdzavejúca oceľ, známa aj ako nerezová oceľ. Nerezové nádrže nájdeme takmer v každom vinárstve. Pozitívom je ich dlhá životnosť. Kľúčovou vlastnosťou nerezových nádob je však to, že sú neutrálne voči vínu. Neovplyvňujú jeho vôňu ani chuť. Zároveň neprepúšťajú svetlo a sú vzduchotesné.

Fakt, že sa do vína z nerezových nádob neprenášajú žiadne aromatické vnemy, umožňuje vinárom vo výslednom víne zachovať skutočnú tvár jednotlivých odrôd. Tieto nádoby sú preto vhodné na zrenie vín, v ktorých chce vinár zachovať primárnu aromatiku pochádzajúcu z hrozna (napr. u odrôd Muškát moravský, Irsai Oliver, Devín, Tramín červený, Müller-Thurgau, Pálava, Pesecká leánka, Cabernet sauvignon rosé...). V nerezových nádobách zrejú hlavne biele a ružové vína, ktoré si v nich zachovávajú svoju ovocnosť a sviežosť, pretože sa cez steny týchto nádob nedostane k vínu žiaden kyslík, ktorý by spôsobil jeho oxidáciu.

DREVO

Úplne inak sa správa drevo. Drevo reaguje s vínom, obohacuje ho o nové aromatické vnemy. Áno, to vďaka dreveným sudom môžeme vo víne nájsť arómu a chuť vanilky, klinčekov, kávy, čokolády, karamelu, kokosu, sladkého drievka, ale aj tóny dymu. To, ktorý z týchto vnemov objavíme na svojich chuťových pohárikoch závisí od toho, aký typ suda použije vinár. Drevené sudy sú vyrábené z rôznych druhov dreva (hlavne dub a agát), majú rôznu veľkosť a tvar, niektoré sú zvnútra vypálené (taktiež rôznym stupňom - intenzitou vypálenia). Všetky tieto faktory majú vplyv na to, ako bude víno vo výsledku chutiť.

Drevo má mikropóry, pomocou ktorých v ňom víno pomaly dýcha. Tento proces voláme mikrooxidácia. Vďaka tomuto procesu je víno jemnejšie, guľatejšie a menej drsné na jazyku. Aj z tohto dôvodu, sa drevené sudy používajú hlavne pri tvorbe červených vín.

Práca s drevom si vyžaduje majstrovstvo vinára. Platí pravidlo, že drevo nesmie preraziť odrodovú chuť vína. Odroda hrozna musí byť vo víne vždy dominantná. Úlohou dreva je iba jemne obohatiť víno o nové aromatické vnemy, zjemniť ho a spraviť výsledné víno komplexnejším a hodnotnejším nápojom.

Autor: Ing. Miroslav Bednár, prevádzkovateľ portálu www.vinoteka-vinaren.sk, organizátor ankety VÍNO ROKA

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií