Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
VÍNO ROKA 2013 od TOKAJ MACIK WINERY

VÍNO ROKA 2013 od TOKAJ MACIK WINERY

VÍNO ROKA 2013: 2. miesto, tokajské vína: MACIK Cuvée Výber z hrozna 2011.

Príbeh vína MACIK Cuvée začal už v roku 2007,  vo vinárstve TOKAJ MACIK WINERY v Malej Tŕni.

Na jeseň, počas vinobrania, keď sme sa chystali obrať odrodu Muškát žltý na hone Kráľovka, prišli sme nato, že nás niekto už predbehol. Skoro všetko z Muškátu nám niekto „šikovnejší“ zobral. Nezostávalo nám nič iné ako to dooberať. Po vylisovaní hrozna sme mali veľmi málo muštu na výrobu samostatnej šarže- väčšieho množstva vína určeného na fľašovanie. Rozhodli sme sa zmiešať, vlastne doplniť fermentačnú nádrž ešte s muštom Lipoviny a muštom Furmintu. Jednoducho povedané vytvorili sme zmes resp. cuvée muštov v pomere 60% Lipovina, 30% Furmint a 10% zvyšného Muškátu žltého.

Zmiešaním muštov došlo k harmonizácií cukrov a kyselín a k lepšiemu prepojeniu celkového vína vo finále ako keby sme boli miešali už hotové vykvasené víno. Pre vinára vyrobiť cuvée z vín je pomerne jednoduché, lebo výsledok viete hneď po namiešaní. Pri výrobe cuvée z muštov, je to o majstrovstve každého vinára.

Keďže išlo o naše prvé cuvée nazvali sme ho MACIK Cuvée. Bolo to naše aj prvé sladké Sur lie víno. Sur lie je technika vyzrievania vína na kvasniciach- kvasinkách, ktoré „papali“  cukor a premieňali ho na alkohol. Práve táto metóda sa nám osvedčila na celkové zjemňovanie vína prírodnou cestou a obohacovanie vína o pozitívne látky z kvasníc, ktoré víno by bez sur lie- batonáže nemalo.

MACIK Cuvée Neskorý zber 2007, bolo prvé víno v našom vinárstve, ktoré sa stalo „bestsellerom“- najlepšie sa predávajúcim vínom v krátkom čase. V priebehu 3 mesiacov sa vypredalo všetko víno.

Pre tento úspech sme v roku 2008 pokračovali s výrobou 2.edície MACIK Cuvée, no zmenil sa pomer zvyškového cukru a kyselín. Víno bolo menej sladké ako 2007, lebo sme mali o čosi slabší ročník ako bol predchádzajúci. No úspech vína to vôbec neovplyvnilo.

3. edícia vína prišla s dobrým ročníkom 2009, cukornatosť hrozna bola vysoká. Pomer odrôd sme totálne zmenili! Na výrobu sme použili 90% mušt Lipovina bobuľový výber + 10% Furmint Výber z hrozna. Tento krát sme zámerne vynechali Muškát žltý, lebo Lipovina sama o sebe bola dostatočne aromatická. Aj toto víno bolo úspešným, lebo získalo 1.miesto v súťaži VÍNO ROKA 2012 v kategórií Tokajské víno.

4. edícia MACIK Cuvée Výber z hrozna 2011, ktoré sa tento rok stalo strieborným VÍNO ROKA 2013, len potvrdilo vysokú kvalitu a úspešné pokračovanie už v tradícií cuvée.

Dnes toto víno veľmi pripomína prvú edíciu MACIK Cuvée. Momentálne je to jedna z ikon nášho vinárstva. Aj dnes sa môžeme pochváliť s tým, že je to najpredávanejšie víno.

Je to príjemne sladké víno so zvyškovým cukrom 41,5 g/l, kde tieto cukry sa prelínajú so sviežou minerálnou kyselinkou 8,5 g/l. Víno má 12,5 obj.%  alkoholu.

V tomto víne sa snúbi vôňa bielych kvetov ruží s vôňou lipového kvetu. Prekvapí Vás sviežosť šťavnatej chuti so sladkastým záverom chuti čerstvo natrhaného hrozna.

MACIK Cuvée Výber z hrozna ako reprezentant moderných vín vyrobených reduktívnou metódou (proces výroby vína bez prístupu vzduchu v spojení s riadenou fermentáciou), búra mýty o sladkých a ťažkých vínach z Tokaja. Po ochutnaní jedného kalichu, máte chuť sa hneď napiť ďalšieho...a ďalšieho.

Zdroj: TOKAJ MACIK WINERY, www.tokajmacik.sk

Publikované: 20.06.2013

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií