Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
O víne
Víno a zdravie

Víno a zdravie

Zaujíma Vás aký vplyv má víno na Vaše zdravie? Koľko vína sa odporúča konzumovať denne? Ktoré látky vína pôsobia na Váš organizmus pozitívne a ktoré naopok škodia? Odpovede na všetky tieto otázky a omnoho viac sa dozviete v tejto sekcii nášho portálu.

Pozitívny vplyv vína na ľudský organizmus
In vino sanitas
Zdravie a víno
Červené víno, elixír života
Priaznivé účinky vína
Červené víno má zřejmě vliv na délku života
Nové poznatky o barikových vínech
Ženy by mali piť radšej víno ako pivo

Pozitívny vplyv vína na ľudský organizmus

Už od pradávna sa hovorí, že vo víne je pravda. Ja by som k tomuto tvrdeniu pridal ešte jedno: vo víne je aj zdravie. Určite teraz pri čítaní týchto tvrdení behá pracovníkom protialkoholických liečební mráz po chrbte, ale ja nemám na mysli tých, ktorí denne vypijú „svoje“ dva či tri litríky, ale tých ktorí pijú vínko s mierou. Áno, dva deci vína denne kultivuje dušu i zdravie človeka.
Tento fakt bol známy už stredoveku kedy veľká lekárka tej doby svätá Hildegarda z Bingenu tvrdila, že „víno, ak je čisté, vytvára v človeku dobrú a zdravú krv“. Mok z vínnej révy volala krvou zeme. Podobne lekári až do konca 19. storočia siahali radšej po vývrtke ako po injekcii, existovala dokonca vínna medicína. Nuž a dnes sa opäť táto pomaly zabudnutá disciplína dostáva do popredia.
Určite sa teraz mnohí pýtate, kde sú dôkazy, že víno je naozaj prospešné pre zdravie človeka? Poďme hľadať spoločne odpoveď na túto otázku do krajiny vína, do Francúzka. Tu bol objavený tzv. francúzsky paradox. Je nazvaný podľa výskumu uskutočneného vo Francúzku na osobách stredného a pokročilého veku, ktoré boli fajčiarmi a konzumovali veľa tučných jedál. Táto skupina ľudí mala optimálny zdravotný stav vďaka pravidelnej a miernej konzumácii červeného vína. To viedlo vedcov z mnohých kútov Zeme, aby zistili príčinu tohto paradoxu a prišli na podstatu pozitívneho vplyvu červeného vína na ľudský organizmus.
Vedci prišli k záveru, že červené víno obsahuje látku, ktorú chemicky zaraďujeme medzi polyfenoly a ktorá sa nazýva resveratrol. Táto má protizápalové a protirakovinové účinky. Pôsobí tiež proti kôrnateniu tepien a upchávaniu ciev. Nachádza sa hlavne v šupkách modrých odrôd hrozna. Pri skúmaní vplyvu resveratrolu na rakovinové bunky bolo zistené, že ak resveratrol nebol prítomný rakovinové bunky prežívali ďalej. Ak v nich však resveratrol pôsobil, bolo ich možné zahubiť.
Tieto pozoruhodné výsledky inšpirovali francúzskych farmaceutov, ktorí izolovali resveratrol spolu s ďalšími látkami polyfenolového charakteru z červených vín a začali ich predávať vo svojich lekárňach. Ďalšou látkou, ktorá pôsobí pozitívne na ľudský organizmus (a tým asi všetkých šokujem) je alkohol. Na tomto mieste ale treba jedným dychom dodať, že iba alkohol príjimaný v malých dávkach. Alkohol konzumovaný s mierou povzbudzuje látkovú premenu a podporuje prekrvenie. V neposlednom rade etanol reguluje hladinu cholesterolu v tele. Zvyšuje tvorbu HDL (dobrý cholesterol) a znižuje hladinu LDL (zlý cholesterol). 
A na záver malá rada: červené víno sa odporúča piť najmä večer, nakoľko upokojuje a podporuje spánok. Biele, naopak podnecuje, okrídľuje a dvíha našu aktivitu. 

Takže priatelia, pripíjam si spolu s Vami „Na zdravie!“.

Ing. Miroslav Bednár, prevádzkovateľ portálu www.vinoteka-vinaren.sk

In vino sanitas

O víne už toho bolo napísané mnoho. IN VINO VERITAS - vo víne je pravda. VINA DANT ANIMOS - víno dodáva odvahu. Aspoň Ovídius to tak cítil. Podľa Pasteura je víno najhygienickejším a najzdravším nápojom. A o víne sa zmieňuje i Starý zákon: VINUM BONUM LAETIFICAT COR HOMINIS, čiže dobré víno rozveseľuje srdce človeka. Áno, reč bude o lahodnom nektáre, ktorý je pre svoje vlastnosti dodnes nazývaný "nápojom bohov". 

V ľudovom lekárstve boli vínu pripisované nadprirodzené účinky
Víno sa prelína ľudskou kultúrnou históriou bez ohľadu na náboženstvo, rasu a zemepisný pôvod. Jedni ho oslavovali, iní zatracovali. História najušľachtilejšieho nápoja je zároveň rovnako pestrá a pútavá ako história jeho pestovateľov a ctiteľov. V starom Grécku i Ríme, u Židov a v celej kresťanskej ére patrilo víno ku každodennému životu. V dejinách je víno často nazývané nápojom, ktorý zohral dôležitú rolu nielen pri slávnostných a spoločenských udalostiach, ale mal významné poslanie i v ľudovom lekárstve, kde mu boli mu pripisované dokonca nadprirodzené účinky. V historických písomnostiach sú však zaznamenané i varovania pred následkami nadmerného požívania. Pitie vína odsudzoval Mohamed, Budha alebo Konfucius. Napriek tomu boli, sú a bezpochyby i dlho po nás budú existovať národy, ktoré si bez vína nedokážu predstaviť skutočne ani deň.

Víno odbúrava napätie a stres a zvyšuje pôžitky
Víno. Dnes je už isté, že tento lahodný mok na nás má vďaka svojim vlastnostiam mimoriadny vplyv a vďaka svojmu zloženiu a priaznivému pôsobeniu na náš organizmus ovplyvňuje zároveň i naše zdravie. Hovoríme tu ale o primeranom množstve, pretože každodenná nadmerná konzumácia vína je samozrejme naopak na škodu. Nemenej významný je vplyv konzumácie vína na náš psychický stav. Dobre vieme, ako nás dokáže naladiť napríklad pekný kultúrny zážitok, kedy sa zúčastňujeme na niečom krásnom. Víno v nás po poháriku či dvoch postupne navodzuje pocit upokojenia, pretože stimuluje nervové bunky, ktoré vylučujú serotonín - látku, ktorá vyvoláva v mozgu pocit uvoľnenia a odbúrava strach a úzkosť. A iste netreba pripomínať, že konzumácia vína a všeobecne alkoholu vôbec zvyšuje pôžitky a rovnako schopnosť empatie.

Vplyv vína na naše zdravie dokázali odborné štúdie 
Blahodárny vplyv vína, a to predovšetkým červeného, na naše zdravie je s rozvojom lekárskej vedy stále častejšie potvrdzovaný odbornými štúdiami. Víno má napríklad dobrý vplyv na náš tráviaci systém. Pri bezprostrednom styku vína so žalúdočnou sliznicou alebo tráviacimi žľazami v zažívacom trakte dochádza k účinkom, ktoré majú pozitívny vplyv na trávenie a látkovú výmenu, čo ocenia hlavne ľudia so sklonom k nedostatočnej sekrécii žalúdočných štiav. Okrem toho je víno bohaté na minerálne látky. Tu je dôkaz: viete, že zo štrnástich esenciálnych prvkov potrebných pre ľudský organizmus sa ich v hroznovej šťave nachádza trinásť? Zaujímavá je rovnako informácia, že národy juhovýchodnej Ázie používajú od nepamäti proti zápalom a artérioskleróze takzvaný kojon-kon, veľmi účinnú látku, ktorá obsahuje rovnako ako vínna réva resveratrol. 

Všetko s mierou - konzumácia vína sama o sebe vás z ničoho nevylieči 
Záverom sa dá konštatovať, že alkohol a víno v malom množstve pôsobí na ľudský organizmus priaznivo. Víno však, na rozdiel od iných druhov alkoholu, obsahuje i iné zdraviu prospešné látky. Avšak pozor - samotná konzumácia vína nie je všeliekom! Dajte si k večeri jeden pohárik červeného, rozhodne tým nič nepokazíte a svojmu zdraviu naopak prospejete. Ale stále platí zásada "všetko s mierou". Víno pijeme, aby sme sa povzniesli a nie upadli :-) 

Zdravie a víno

Zdravie človeka je dar, od ktorého závisí kvalita života a preto je našou prvoradou úlohou chrániť si ho. Za úroveň svojho zdravia v rozhodujúcej miere zodpovedá každý sám. Jeho kvalita je ovplyvnená predovšetkým spôsobom života.
Všetci si uvedomujeme, že chrániť si zdravie je to najlepšie, čo môžeme pre seba urobiť. Aj Oscar Wilde povedal: “To čo nám v živote najviac chýba je niekto, kto by za nás urobil to, čo môžeme urobiť samy”.
Naše telo je neustále vystavované škodlivým vplyvom tzv. voľných radikálov. Voľné radikály sú neustále chemické spojenia, ktoré predstavujú pre naše bunky permanentnú záťaž. K týmto vplyvom patria jedy v živom prostredí, zvýšené UV žiarenie, fajčenie, stres, nadmerné požívanie alkoholu, zlá výživa.
Ochranu nášho tela voči volným radikálom zabezpečujú antioxidanty ako sú vitamíny C, E, Beta-karotén a v poslednom období v lekárskych výskumoch veľmi doporučovaný koenzým Q 10.
Výskum sa zaoberal transportom živín /tzv. systém NTC/ a prišiel k záverom, že aplikácia antioxidantov je účinnejšia vo forme nápojov, ktoré prechádzajú žalúdkom kratšiu dobu, revitalizujú črevnú flóru, vytvárajú optimálnu pH hodnotu a majú tým rýchlejšiu účinnosť. Tento výskum podporuje teóriu o blahodárnych účinkoch vína na stravovanie.
Dosial zaužívané, že víno ako alkoholický nápoj, spôsobuje civilizačne ochorenia, dnes celý kultúrny svet zavrhol a vínu sa prikladá taká vážnosť v stravovaní, akú si v skutočnosti zaslúži.
Obsah fenolových látok vo víne v kombinácii s alkoholom sú tou najúčinnejšou kombináciou pri ochrane organizmu voči srdcovo-cievnym ochoreniam. Konzumovať denne 2-3 poháre vína /hlavne červeného/ pri hlavnom jedle znižuje hodnotu “zlého” cholesterolu, odbúrava voľné radikály, čo znamená, že účinok vína pôsobí rýchle /zásluhou alkoholu/ a víno sa chová ako antioxidant. Zo známych antioxidantov vo víne je najznámejší resveratrol /ako prírodný antifungicíd/, ďalej guercetín, katechín rutín a veľa ďalších /cca. do 100 registrovaných/.
Dnes sa pozitívnymi účinkami vína na zdravie ľudí zaoberajú okrem biochemikov, vinohradníkov, enológov taktiež lekári, čo potvrdzuje nový pohľad na víno.
Čo z toho vyplýva, hlavne pre strednú generáciu tridsiatnikov, generáciu, ktorá si môže ovplyvniť stravovacie návyky, čiže ovplyvniť kvalitu života?
- Existuje vedeckým výskumom podložená teória “francúzského paradoxu”, ktorá potvrdila najmenší výskyt srdcovo-cievnych ochorení v oblasti stredomorského regiónu /u nás skoro každý druhý človek zomiera na srdcovo-cievne ochorenia/. Veľký podiel na tom má konzumácia červeného vína a preto do pyramídy zdravej stredomorskej výživy bolo zaradené i víno.
- Tam ,kde sa konzumuje nadmerné množstvo živočíšnych tukov, 2-3 poháre vína k jedlu sú dobrým neutralizátorom voľných radikálov, čiže červené víno sa doporučuje konzumovať i mimo someliérskych konvencii v takomto prípade ako liek.

 

Červené víno, elixír životačervené víno, elixír života

Americkí vedci potvrdzujú, že pitie červeného vína zrejme predlžuje ľudský život. Výskumníci Harvardovej univerzity objavili vo víne molekulu, ktorá vo zvieracích organizmoch dokázateľne spomaľuje starnutie. Laboratórne pokusy zverejnené v časopise Nature ukazujú, že polyfenoly pôsobia podobne aj na ľudské bunky, čo zrejme vysvetľuje aj dlhovekosť francúzskej populácie. Polyfenoly sú látky produkované mnohými rastlinnými druhmi a asi najznámejší z nich je resveratrol, ktorý sa nachádza v červenom víne. Vedci sa o tieto látky zaujímajú už dlho kvôli ich schopnosti znížiť výskyt srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny. Aj keď výskum v laboratórnych podmienkach ukázal, že resveratrol zvyšuje produkciu sirtuinov aj v bunkách človeka, je ešte stále príliš zavčasu tvrdiť, že vedci objavili elixír života. Prvé experimenty majú ukázať, či resveratrol dokáže predĺžiť život myší. Tieto pokusy sa začnú počas niekoľkých mesiacov a ich výsledky by mali byť známe do roka. 
Príležitostné pitie vína môže podľa štúdie dánskych vedcov znížiť riziko Alzheimerovej choroby a demencie. U ľudí, ktorí pravidelne pili víno sa znížili o polovicu problémy s pamäťou po 65 roku života. Látky nachádzajúce sa vo víne taktiež pôsobia prevenčne proti mŕtvici a srdcovému infarktu. Pivo však môže riziko demencie zvyšovať. 

Alkoholom k štíhlej línii
Austrálski vedci vyvrátili doterajšie tvrdenia všetkých dietológov a vypracovali novú poučku pre všetkých, ktorí začali boj s nadbytočnými kilami. Štúdia zverejnená v denníku The Herald Sun uvádza, že konzumácia alkoholu pomáha pri úbytku váhy. "Štyri deci vína denne priaznivo vplývajú na hladinu cholesterolu. Víno má málo kalórií a okamžite spaľuje tuk", vysvetľuje jeden z autorov štúdie. Experti sú presvedčení, že priberanie nespôsobuje samotný alkohol, ale rôzne "dobroty", ktoré konzumenti pojedajú, keď majú "trochu v hlave". 

Alkohol prospieva hlavne starším
Mladší ľudia sa konzumáciou alkoholu vystavujú vyššiemu riziku rôznych ochorení, než osoby staršie ako 34 rokov. Tvrdia to britskí vedci, podľa ktorých by tridsiatnici mali denne vypiť maximálne jedno veľké pivo alebo pohárik vína. Mužom medzi 35 až 44 rokov odborníci odporúčajú dennú dávku dvoch pohárikov alkoholického nápoja, po prekročení štyridsaťpäťky sú to už tri poháre. Najlepšie sú na tom starčekovia, ktorí sú za hranicou 85 rokov. Tým údajne neuškodí ani päť pohárikov denne. Ako uviedla britská BBC, výskum sa na ženy nevzťahuje a vedci sú presvedčení, že nežnému pohlaviu stačia maximálne dva poháriky denne v akomkoľvek veku. 

Červené víno bráni ukladaniu tuku z jedla v tele. Ak patríte k tým, ktorí jedlo zapíjajú radšej vodou ako červeným vínom, nerobíte dobre. Austrálski vedci totiž zistili, že kvapka červeného vína po jedle bráni ukladaniu tuku v tele. Voda takéto schopnosti nemá, akurát zahasí smäd. Výskum austrálskych vedcov z univerzity v Curtin, inšpiroval vžitý názor, že červené víno je povzbudzujúcim prostriedkom. Chceli preto otestovať, či červené víno môže naozaj zabrániť infarktu a iným srdcovo-cievnym problémom tým, že zredukuje zásoby tuku v tele. Sledovali preto osem žien po prechode a skúmali aké množstvo tuku z jedla sa im dostane do krvného obehu. S prekvapením však zistili, že červené víno bránilo absorpcii tuku z jedla. Podobne účinné látky ako v červenom víne sa vyskytujú aj v zelenine a ovocí.

Priaznivé účinky vína

Ľudia, ktorí pijú pravidelne, ale striedmo víno, sú vystavení menšiemu riziku, že dostanú Alzheimerovu chorobu. Predpokladá sa, že je to spôsobené obsahom antioxidantov vo víne. Dokonca aj pevnejšia a pružnejšia pokožka sa dáva do súvislosti s každodenným pitím vína. Silný vplyv má možno aj ležérna povaha ľudí obľubujúcich víno, lebo kto žije príjemne a pohodlne, starne pomalšie.
Víno však môže pomáhať aj pri konkrétnych zdravotných ťažkostiach: 
Pri nadúvaní pomáha mladé, suché biele víno. Obsahuje minerálne soli a stopové prvky, ktoré dráždia hladké svalstvo čreva a zlepšujú produkciu tráviacich štiav. 
Ľahké červené vína obsahujú veľa draslíka, čo pozitívne pôsobí na unavené svalstvo očí, napríklad pri dlhodobej práci s počítačom. Odporúčaná dávka sú 2-3 poháre denne. 
Proti hnačke pôsobí zase červené víno, ktoré obsahuje veľa tanínu. Má sa piť jeden pohár pred jedlom a jeden po jedle. Proti zápche pomáha ľahké, mladé biele víno, ktoré podporuje činnosť čriev. 
Suché ružové vína, rizlingy a silvány urýchľujú látkovú výmenu, odvodňujú a podporujú aj vylučovanie odpadových látok z organizmu. To urýchľuje chudnutie, treba mať však na pamäti, že víno, ako každý alkohol, podporuje chuť do jedla. 
Rulandské a burgundské červené vína obsahujú veľa fosforu, ktorý posilňuje nervy. 
Hoci to znie zvláštne, víno má aj povzbudzujúce účinky, dokonca pôsobí dlhšie ako káva. Fosfáty, ktoré obsahuje, pôsobia stimulujúco, železo a vitamín B12 urýchľujú tvorbu červených krviniek. To zvyšuje transport kyslíka v krvi. Tento efekt sa však dostaví iba pri pravidelnom požívaní vína, po dvoch až troch týždňoch. 
Čo dodať na záver? Optimálna denná dávka je jeden pohár vína ku každému jedlu.

Červené víno má zřejmě vliv na délku života

Resveratrol, látka obsažená v červeném víně, je možná klíčem k tajemství dlouhověkosti. Američtí vědci se to domnívají na základě pokusů na živých organismech. Podle vědců má resveratrol na červy a mouchy z čeledi vrtulovitých, kterým byl aplikován, podobné účinky jako známé metody prodlužování života zvířat. 
Tato zjištění otvírají možnost, že jednou budou lidé polykat tabletky, díky nimž budou žít zdravěji a déle, vysvětluje šéf vědeckého týmu David Sinclair z Harvardovy lékařské školy v Bostonu. "Když tyto sloučeniny aplikujete těmto živočichům, žijí déle, a přitom jsou stejně aktivní.“ 
Jeho tým v časopise Nature uvedl, že hledá další sloučeniny, které by mohly léčit nemoci stáří jako je cukrovka nebo které by v těle dokázaly ovlivnit způsob takzvané kalorické restrikce, při níž snížení kalorické hodnoty potravy prodlužuje délku života. Vědci vědí, že na tento proces má vliv protein sirtuin (Sir2), který byl objeven v nejrůznějších organismech od bakterií až po člověka. "Hledali jsme molekuly, které by se vázaly na protein sirtuin a aktivovaly jej," vysvětlil Sinclair. Jedna se ukázala být účinnější než ostatní. K velkému překvapení týmu se ukázalo, že je to molekula obsažená v červeném víně. Přesný mechanizmus, kterým by měla kalorická restrikce ovlivňovat délku života, není znám. Předpokládá se, že dochází k přestavbě a celkovému snížení metabolizmu a tím i k menší tvorbě volných radikálů. 
Zdroj: www.vino.cz 

Nové poznatky o barikových vínech

Víte, že vína zrající v sudech mají protirakovinné účinky? Kdybyste si příště chtěli stěžovat na příliš bariková vína (zrající v sudech), raději si to rozmyslete. Vědci totiž objevili další vlastnost červeného vína - tlumí rakovinu a tato vlastnost je aktivována právě zráním vína v sudu.
Časopis American Scientific oznámil, že bylo zjištěno: červené víno zrající v dubových sudech získává látku zvanou vesgalagin. Vesgalagin reaguje s flavonoidy catechinem a epicatechinem, které jsou oba obsaženy v červeném vínu a mohou vytvořit kombinaci nazývanou acutissimin A.
Acutissimin A a jeho sesterská kombinace acutissimin B (který lze také objevit v červeném barikovém vínu) mají protinádorové účinky. Tyto dvě látky tlumí enzym DNA topoizomerázu II, která je známá jako příčina rakoviny. Vědci zjistili, že acutissimin A je 250 krát účinnější než klinicky používaný lék proti rakovině Etoposide.
Výzkumníci ale zároveň varují: červené víno nemůže být používáno jako prevence proti rakovině. 
Zdroj: www.vino.cz

Ženy by mali piť radšej víno ako pivo

Ženskému srdcu podľa expertov z univerzity Karolinska Institut prospieva kvapka kvalitného červeného vína.
Títo odborníci testovali jeho účinky na ženách, pretože väčšina podobných výskumov sa uskutočňuje s mužmi. Už dávno sa síce hovorilo o tom, že malé dávky alkoholu prospievajú nášmu telu, ale nikdy sa celkom neobjasnil dôvod, prečo to tak je.
Švédski lekári merali na viac ako sto ženách po infarkte alebo inej srdečnej chorobe takzvanú premenlivosť srdečnej frekvencie (HRV), ktorá je priamo spojená so zvýšeným rizikom výskytu srdcovo-cievnych chorôb a následnej smrti. Okrem toho vedci zaznamenávali aj ich príjem alkoholických nápojov. 
Samozrejme, že sa pri výskume bral ohľad aj na stravu a ostatné faktory negatívne ovplyvňujúce činnosť srdca a stav ciev, medzi nimi vek, telesná hmotnosť a fajčenie. 
Experti zistili, že najmenšie HRV a najviac ohrozené boli abstinentky, ktoré nepili ani kvapku alkoholu, a naopak, najlepšie na tom boli tie, ktoré denne vypili okolo 5 gramov liehovín. Z nich však tie najlepšie výsledky mali dobrovoľníčky, ktoré denne popíjali červené víno a o niečo horšie na tom boli konzumentky piva alebo niektorého z tvrdých alkoholov.
Zdroj: www.wanda.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Ďakujeme za Váš hlas.

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií