Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Blog
VÍNO ROKA 2017 – poznáme víťazov!

VÍNO ROKA 2017 – poznáme víťazov!

06.06.2017

Slovensko už pozná svoje VÍNO ROKA 2017®. Hlasovanie v súťaži, ktorú už po 8-krát organizuje internetový portál www.vinoteka-vinaren.sk je ukončené. V internetovom hlasovaní milovníci slovenských vín rozhodli prostredníctvom svojich viac ako 1200 zaslaných hlasov o 24 ocenených vínach v nasledujúcich 8 kategóriách:

VÍNO ROKA 2017 - výsledky internetového hlasovania na www.vinoroka.sk
biele vína 1. miesto Devín, výber z hrozna, suché, 2015 - VINIDI
  2. miesto JAGNET Muškát moravský, 2016 - KARPATSKÁ PERLA
  3. miesto Rizling vlašský, suché, 2016 - Vinárstvo Berta
ružové vína 1. miesto Frankovka modrá rosé, akostné, suché, 2016 - GOLGUZ
  2. miesto Cabernet Sauvignon rosé, akostné, polosuché, 2016 - Víno Rariga
  3. miesto Prestige Frankovka modrá rosé, suché, 2015  - VÍNO MATYŠÁK
červené vína 1. miesto Frankovka modrá, výber z hrozna, suché, 2015 - MOVINO
  2. miesto Zweigeltrebe, akostné, suché, 2015 - GOLGUZ
  3. miesto Dunaj Exclusive, výber z hrozna, suché, 2015 - Villa Vino Rača
prírodne sladké vína 1. miesto Milia, hrozienkový výber, 2015 - Frtus Winery
  2. miesto Tramín červený, hrozienkový výber, 2015 - JANOUŠEK & POLÁK
  3. miesto Chardonnay, bobuľový výber, 2012 - PD Mojmírovce
šumivé vína 1. miesto Hubert L'Original brut - Hubert J.E.
  2. miesto Sekt Pálffy, extra suché - Víno Nitra
  3. miesto Sekt 1933 Grand Rosé Dry - Château Topoľčianky
tokajské vína 1. miesto Tokajský výber 5-putňový, 2003 - Tokaj & CO
  2. miesto Tokajský výber 3-putňový, 2003 - J. & J. Ostrožovič
  3. miesto MONO Lipovina, polosladké, 2015 - TOKAJ MACIK WINERY
ovocné vína 1. miesto Víno z čiernych ríbezlí - PEREG
  2. miesto Cassis - Château Topoľčianky
  3. miesto Rubinus - PEREG
medoviny 1. miesto Včelovina Original - Včelco
  2. miesto Trnavská medovina - Ing. Peter Kudláč - APIMED
  3. miesto Prešporská medovina - Včelco

Biele vína. Kategória s najviac zaslanými hlasmi. Spomedzi nich sa šampiónom stal slovenský novošlachtenec Devín z produkcie vinárstva VINIDI. Víno má muškátovo korenistý charakter doplnený o tóny prezretého citrusového ovocia a sušených hrozienok. Na striebornú pozíciu sa tento rok vyšplhal aromatický Muškát moravský z KARPATSKEJ PERLY, ktorý Vás dostane svojou kvetinovo-muškátovou vôňou. Tretie miesto pre rok 2017 patrí Rizlingu vlašskému, ktorý uzrel svetlo sveta v strekovskom vinárstve BERTA. Ak si doma otvoríte fľašu tohto rizlingu nájdete v ňom zelené jablko spolu s odrodovým vnemom vlašských orechov. Potenciál tohto mladého vinárstva je veľký, určite o ňom ešte budeme počuť.

Ružové vína. Skončilo kraľovanie kabernetu. Tak sa dá popísať úspech Frankovky, ktorá tento rok dominuje medzi ružovými vínam. Najviac hlasov ste zaslali ružovej Frankovke z vinárstva GOLGUZ s pôvabnou vôňou lesných jahôd a malín. Druhé miesto patrí úspešnému Cabernetu od VÍNO RARIGA, ktorý má jemno ružovú farbu a príjemne vyvážené kyseliny. Podmaní si Vás sviežou ovocnou arómou. Na tretej pozícii sa usadila opäť frankovka vo verzii rosé od VÍNO MATYŠÁK. Je svetlo ružovej farby, vo vôni i v chuti nájdete esprit jemnosti a ľahkosti májových kvetov a plodov čerešne.

Červené vína si podmanila kráľovná modrých odrôd Frankovka modrá. Vinári v krtíšskom vinárstve MOVINO vytvorili vynikajúcu frankovku, ktorá sa teší Vašej obľube. Vo vôni a chuti nájdeme výrazné tóny višní, bobuľového ovocia a čierneho korenia. Druhé miesto patrí vinárstvu GOLGUZ. Ich Zweigeltrebe je harmonické víno, ovocného charakteru, tmavorubínovej farby s fialovými odleskami. Tretím do partie je rodený Slovák. Novošlachtenec Dunaj z VILLA VINO RAČA je víno s ušľachtilou vôňou černíc a čučoriedok, v chuti s tónmi čokolády.

Prírodne sladké vína. V „sladkej“ kategórii patrí prvenstvo vinárstvu FRTUS WINERY a ich sladučkej Milii, ktorá vonia po šípových ružiach a muškátoch. Napriek vysokému obsahu prírodných cukrov je vďaka zachovaným kyselinám chuť tohto víťazného vína harmonická. Inak Milia je slovenský novošľachtenec, ktorej otcom je Tramín červený a matkou Müller-Thurgau. Druhé miesto je tento rok vyhradené pre vinárstvo JANOUŠEK & POLÁK a ich hrozienkovému Tramínu, ktorý Vás očarí  korenistou arómou plnou ovocia. PD MOJMÍROVCE sa umiestnili na tretej pozícii, vďaka ich  Chardonnay, ktoré má nezvyčajne živý prejav vône zrelej hrušky a marhule, so štipkou exotiky papaye a figy.

Šumivé vína ovládol tento rok náš najväčší výrobca šumivých vín HUBERT J.E. Tento špecialista na bublinky získal prvenstvo vďaka hlasom, ktoré ste zaslali ich Hubertu L'Original brut. Veľakrát oceňovaný Sekt Pálffy, extra suchý z VÍNO NITRA sa tentokrát umiestnil na druhej pozícii a tretím do partie najúspešnejších šumivých vín v tohtoročnej edícii súťaže VÍNO ROKA® sa stal ružový Sekt 1933 Grand Rosé Dry z vinárstva CHÂTEAU TOPOĽČIANKY.

Tokajské vína, kráľovskej kategórii kraľuje tento rok vinárstvo TOKAJ & CO, s ich tokajskou 5-putňovou klasikou, vyrobenou z tokajského samorodného suchého vína a z najkvalitnejších cibéb. Vo vôni a chuti sa výrazne prejavuje typická vlastnosť tokajských vín - chlebovinka. Na druhom mieste je J. & J. OSTROŽOVIČ taktiež s tokajským výberom, tentokrát však s 3-putňovým. Typická chlebovinka v bukete je podčiarknutá tónmi sušeného ovocia, bohatou mineralitou v chuti a potenciálom zrenia, ktorý ani po desiatkach rokov nekončí. TOKAJ MACIK WINERY sa tentokrát umiestnil na treťom mieste s ich MONO Lipovinou. Je to moderné víno, v ktorom nájdete atraktívnu vôňu lipy a lúčnych kvetín.

Ovocné vína ovládli čierne ríbezle. Veď ako inak, by sa dal charakterizovať fakt, že na prvých troch pozíciách súťaže VÍNO ROKA® trónia ríbezľové vína. Dve z nich patria do portfólia modranského vinárstva PEREG. Ich Víno z čiernych ríbezlí sa ocitlo vďaka Vašim hlasom opäť po roku na najvyššej pozícii medzi ovocnými vínami. To, že to s ovocnými vínami v PEREGu skutočne vedia, svedčí aj tretia pozícia vína Rubinus, čo nie je nič iné ako rosé z čiernych ríbezlí. Je extraktívne, výrazne ovocné, pritom svieže a ľahké. Druhé miesto v kategórii ovocných vín patrí vinárstvu CHÂTEAU TOPOĽČIANKY, a ich jemne perlivému vínu Cassis. Delikátne perlenie zvýrazní jeho osviežujúcu chuť, v ktorej cítiť prezreté čierne ríbezle.

Medoviny – vína z medu. Najväčší úspech u priaznivcov medovín mala tento rok Včelovina Original zo smolenického medovinárstva VČELCO. Tento zlatistý nápoj vzniká v kombinácii s pramenitou vodou a tromi druhmi slovenského medu. Druhá pozícia patrí oceňovanej Trnavskej medovine od APIMEDu, ktorá sa vyrába z kvetového medu. Jej chuť a vôňa je jemne doladená prírodným extraktom z bylín a korenín. Tretie miesto v kategórii medovín, to je opäť VČELCO a ich Prešporská medovina. Je to medovina vyrobená klasickým spôsobom, z jedného druhu medu, ktorej chuť a vôňu dotvárajú koreniny a byliny.

Oceneným vínam a ich tvorcom blahoželáme. Ešte raz vďaka hlasujúcim za pomoc pri hľadaní najlepších slovenských vín a teším sa spoločne s Vami na VÍNO ROKA 2018, ktorý štartujeme v januári 2018, približuje výsledky súťaže Miroslav Bednár, prevádzkovateľ portálu www.vinoteka-vinaren.sk.

Autor: Ing. Miroslav Bednár, prevádzkovateľ portálu www.vinoteka-vinaren.sk, organizátor súťaže www.vinoroka.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
  Marec 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií