Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Blog
Skrutkovacie uzávery majú zmysel

Skrutkovacie uzávery majú zmysel

04.05.2017

Prednedávnom som dostal otázku, je lepšie uchovávať flašu s vínom, ktorá je uzatvorená skrutkovacím uzáverom na stojato alebo na ležato? Keďže je slušné na otázky odpovedať, tak píšem :-)

Najprv trochu histórie

Písal sa rok 2001 a v novozélandskom vinárstve Villa Maria si povedali dosť, stačilo. Ako prví totálne skoncovali s používaním klasických korkových zátok. Prešli na skrutkovacie uzávery (tzv. screw-cap). Dôvod bol jednoznačný. Štatisticky, až 5% vín uzatvorených korkovou zátkou bolo kontaminovaných látkou 2,4,6 trichlóranizol (TCA), ktorá spôsobuje korkovú pachuť vo víne. Dnes je toto percento už nižšie, ale stále sa prípady "korknutých" vín objavujú. A toto pri skrutkovacích uzáveroch nehrozí, pretože sú voči vínu neutrálne.

A teraz súčasnosť

Villa Maria spustila skrutkovaciu lavínu. Dnes je na Novom Zélande a v Austrálii uzatvorených screw-capom až 90% vín, v susednom Rakúsku je to 75% fliaš s vínom. Jednoducho, presadili sa. Presadzujú sa aj u nás, napr. strekovské Vinárstvo Berta je od ročníka 2015 úplne “Cork-Free” a vína uzatvárajú výlučne skrutkovacím uzáverom.

A nakoniec odpoveď na otázku

V porovnaní s klasickým korkom, ktorý musí byť v kontakte s vínom (aby nedošlo k jeho vysychaniu), teda musí byť naležato, má skrtutkovací uzáver výhodu. Vďaka lepšej tesniacej schopnosti je možné skladovanie týchto vín v obidvoch polohách, v horizontálnej aj vo vertikálnej. Vína s týmto typom uzáveru sa teda ľahšie skladujú. A na záver ešte treba dodať, že otvorená a nedopitá fľaša so skrutkovacím uzáverom sa dá opätovne ľahko zatvoriť, čo ocenia hlavne majitelia vinoték a vinární.

P.S.: tento článok nie je o zavrhovaní korkových zátok (ktoré majú aj svoje výhody v porovnaní so skrutkovacím uzáverom, o čom budeme písať v ďalších článkoch). Článok vznikol kvôli tomu, aby sme priblížili čitateľom dôvody vzniku skrutkovacích uzáverov a preto, aby sme ozrejmili ako je možné skladovať tieto typy fliaš.



Informujte svojich priateľov o skrutkovacích uzáveroch. Stačí zdielať tu:



Autor: Ing. Miroslav Bednár, prevádzkovateľ portálu www.vinoteka-vinaren.sk, organizátor súťaže VÍNO ROKA

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Ľutujeme. Už ste hlasovali.

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií