Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Blog
Úspechy našich vinárov a ich význam

Úspechy našich vinárov a ich význam

06.04.2017

Už som raz písal o tom, že víno má veľa spoločného so športom. Poznáte produkt, ktorý je súťaživejší ako víno? Ja, nie. Veď ročne sa na medzinárodných vinárskych súťažiach, ktorých je viac ako 400, objaví až 650 000 vín!

Úspech tu nebol vždy

Môžeme konštatovať, že našim vínam sa na medzinárodných súťažiach darí, a dnes patria medzi najúspešnejšie, čo sa týka počtu získaných medailí. Treba však podotknúť, že tomu tak nebolo vždy. Svedčí o tom tento graf, ktorý dokumentuje úspešnosť slovenských vín na najprestížnejšej súťaži sveta, na Vinalies Internationales Paris.



Z grafu vyplýva, že počet získaných medailí sa z nuly dostal až na 55 (súčet strieborných a zlatých medailí na Vinalies Internationales Paris). Trvalo to 10 rokov, ale naši vinári to dokázali a môžu byť na seba právom hrdí. Za týmto úspechom je ukrytých hneď niekoľko premenných. Je to kombinácia investícií do technológií, skvalitnenie vzťahu vinohradník-vinár, vzdelávanie sa vinárov, získavanie skúseností zo sveta a hlavne túžba niečo dosiahnuť...

Obzvláť potešujúce je to, že za posledné roky sa rozrástol počet vinárov, ktorí si z Paríža odnášajú cenné kovy. Už to nie sú len známe mená, ale aj nové vychádzajúce hviezdy v podobe malých, ešte neznámych vinárstiev. Ruku na srdce, kto z Vás dnes pozná vinárstva Angel Wines, Vinárstvo Korbaš, Vino Pútec-Natali, Vinalma, či Víno Gavrel? A pritom si z Paríža tento rok priniesli medailu. A niektorí z nich, dokonca dve :-)

Význam úspechu

A aký má pre vinára zmysel, aby svojich zverencov vyslal do sveta na prestížnu súťaž? Veď poplatky sú vysoké a konkurencia ešte vyššia. Avšak v prípade, že sa dostaví úspech prichádzajú benefity:

presadiť sa na prestížnej medzinárodnej súťaži, tzn. získať medailu má pre vinára veľkú cenu, veď predsa so svojim vínom uspel v tvrdej medzinárodnej konkurencii. Pre vinára je to dobrá správa, pretože to znamená, že smer ktorým sa uberá je správny, a jeho víno zodpovedá aktuálnemu senzorickému svetovému trendu. Do degustačných komisií často zasadajú degustátori s titulom Masters of Wine a Masters of Sommelier, ktorí medailu priemernému vínu určite neudelia.

ďalším bonusom je zvýšený záujem konzumentov o vína, ktoré dosiahli vo svete úspech. Raz darmo, úspech priťahuje a ocenené vína sa ľahšie predávajú.

prestíž a kvalita súťaže, ide ruka v ruke s jej mediálnou prezentáciou. Čím kvalitnejšia súťaž, tým väčší záujem novinárov a odbornej verejnosti o jej priebeh a výsledky, čo zaručuje publicitu v domácich a zahraničným médiách. Tak sa buduje dobrý image slovenského vína.

Informujte svojich priateľov o úspechoch našich vín na medzinárodných súťažiach a o význame úspechu pre vinárov. Stačí zdielať tu:



Autor: Ing. Miroslav Bednár, prevádzkovateľ portálu www.vinoteka-vinaren.sk, organizátor súťaže VÍNO ROKA

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
  Január 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií