Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Blog
Kredit našich vín vo svete narastá!

Kredit našich vín vo svete narastá!

24.01.2017

Pri prezeraní webu World Association of Wine Writers and Journalists (svetová asociácia publicistov, spisovateľov a novinárov píšucich o víne) ma zaujala informácia, že Slovensko sa umiestnilo na peknom 19. mieste spomedzi 71 krajín svetového rebríčka, v ktorom sú krajiny zoradené podľa úspešnosti svojich vín na medzinárodných vinárskych konkurzoch. V rebríčku sme predbehli ČR, ktorá je hneď za nami na 20. mieste, ale aj napr. Turecko, Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko, Chorvátsko. Kompletný zoznam krajín nájdete tu.

Tento rebríček je koncipovaný na podobnom princípe ako napr. tenisový rebríček ATP. Naši vinári posielajú na svetové súťaže svoje vína a na základe ich úspechu (získané medaile) im World Association of Wine Writers and Journalists udeľuje body. Ešte treba dodať, že každá súťaž má podľa prísnych krtitérií asociácie pridelený svoj koeficient, ktorý vplýva na celkový počet bodov, ktoré dané víno za svoj úspech na súťaži dostane. Tzn., že napr. za zlato na Vinalies Internationales Paris dostane víno viac bodov ako za zlato na AWC Vienna.

Najúspešnejším slovenským vínom v rebríčku pre rok 2016 je víno Château Palugyay, Tramín červený, hrozienkový výber, 2013 od Villa Vino Rača. Najlepším vinárstvom rebríčka sa stalo Chateau Topoľčianky, ktoré získalo spomedzi našich vinárstiev najviac bodov za úspech svojich vín na medzinárodných súťažiach.

Doplňujúce info o asociácii:

World Association of Wine Writers and Journalists www.wawwj.com je asociácia, ktorá združuje novinárov píšucich o víne, ktorých je na celom svete viac ako 13 000. Dva hlavné smery asociácie:

1. združovať média z celého sveta, ktoré píšu o víne, vrátene webových.
2. každoročne vydávajú rebríček World Ranking Wines, kde na základe úspechov vín na svetových výstavách prideľujú oceneným vínam body.

Prezidentom asociácie je pán Prof. Raúl Castellani z Argentíny. Tento expert na senzorickú analýzu, ktorý zasadá v komisiách medzinárodných konkurzov už od roku 1978, sa pýši aj titulom prvého Američana, ktorý dosiahol métu 500 účastí na vinárskych konkurzoch.

Každý kontinent má v asociácii svojho zástupcu, pre Európu je to pán Luboš Bárta z Českej republiky. Slovensko v tejto organizácii zastupuje Prof. Fedor Malík, ktorý je jej prizvaným členom.


Informujte svojich priateľov o úspechu našich vín. Stačí zdielať tu:



Autor: Ing. Miroslav Bednár, prevádzkovateľ portálu www.vinoteka-vinaren.sk, organizátor súťaže www.vinoroka.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Ľutujeme. Už ste hlasovali.

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií