Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Blog
Domáca vinotéka – ako na to!

Domáca vinotéka – ako na to!

05.10.2016

Chceli by ste mať doma svoju vlastnú vinotéku, aby Vaše víno bolo optimálne skladované? Je tu možnosť zakúpiť si klimatizovanú skriňu – vinotéku, kde si nastavíte teplotu a vlhkosť a máte pokoj. Je tu však aj lacnejšia cesta. Tu je zopár základných rád, ktoré Vám pomôžu pri tom, ako si domácu vinotéku vytvoríte a zároveň ušetríte financie na nákup kvalitných vín, ktoré do nej umiestnite.

Nájdite vhodné miesto.

Ako prvé musíte nájsť chladné miesto. Teplota by sa mala meniť iba minimálne a mala by byť na úrovni 13-14°C. Samozrejme toto miesto musí byť tmavé, aby slnečné lúče nedopadali na fľaše s vínom. Vo všeobecnosti platí, že väčšinou takéto miesta nájdete v podpivničených priestoroch domov alebo v suterénoch panelákov. Ak ste už našli vhodnú miestnosť, umiestňujte Váš tekutý poklad pri stenách miestnosti. Väčšinou totižto bývajú tieto steny chladnejšie ako stred miestnosti a je tu aj vyššia vlhkosť. Tá je dôležitá, aby nedochádzalo k vysychaniu korkových zátok. Tomu zabránite aj tým, že fľaše budete skladovať v horizontálnej polohe, teda naležato.

Kam uložiť víno.

Tu sa fantázii medze skutočne nekladú. Ak chcete, alebo potrebujete byť čo najšetrnejší, kľudne môžete zakúpiť starý lacný nábytok a šupnúť ho do pivnice. Tí zručnejší z Vás, si stojan na víno dokážu vyrobiť aj sami. Tu je jeden návod, ako na to.

Buďte aj tu online.

Dnes existujú viaceré (stačí použiť google) online aplikácie, pomocou ktorých budete mať prehľad o svojej zbierke vín. Môžete aplikáciu využiť aj na zapisovanie si degustačných poznámok k Vašim vínam, a podeliť sa o ne so svojimi priateľmi.

A nezabudnite, nie všetko musí byť ideálne skladované.

Existuje zopár vín, ktoré je vhodné vypiť čo najskôr. Jedná sa hlavne o mladé vína s nízkym zrecím potenciálom, ktoré prichádzajú na trh v novembri. U nich je podstatná primárna aromatika pochádzajúca z hrozna. Tieto vína je dobré vypiť ešte do konca daného kalendárneho roka a preto si nemusíme lámať hlavu kam s ich archiváciou. Stačí ich umiestniť doma do špajze a pred otvorením ich nechať schladiť v chladničke. Na zdravie!


stojan na víno vyrobený svojpomocne

Autor: Ing. Miroslav Bednár, prevádzkovateľ portálu www.vinoteka-vinaren.sk, organizátor súťaže VÍNO ROKA.

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Ďakujeme za Váš hlas.

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií