Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Blog
Červené v lete? Áno, ale vychladené!

Červené v lete? Áno, ale vychladené!

30.06.2016

Máte radi červené víno a nechcete sa ho vzdať ani počas letných horúčav? Nemusíte! Poďme spoločne prekonať mýtus, že v lete sa dajú piť iba vychladené biele alebo ružové vína. Áno, aj červené vína nám môžu spríjemniť leto, len treba dodržať niekoľko zásad:

vyberte si aktuálny ročník. Ešte stále mladé, červené vína posledného ročníka sú osviežujúce, plné primárnej aromatiky ovocných vôní malín, jahôd, sliviek, čerešní... Mňam :-)

vyberte správnu odrodu. Odporúčam odrody s ľahším telom a s nižším obsahom tanínov. Vhodnou odrodou je najmä Modrý Portugal, ale aj Zweigeltrebe, Svätovavrinecké. Skúste sa obrátiť na „svoju vinotéku“, určite majú v ponuke ľahšie červené víno vhodné na letné pitie. Ak tú "svoju vinotéku" ešte nemáte, pomôžeme Vám ju vyhľadať.

vyberte si jednoduchšie víno. Tu platí, že menej znamená viac. Nenaháňajte sa za prívlastkami! Úplne bude stačiť kvalitné akostné víno alebo víno s nižším prívlastkom - kabinetné, neskorý zber. Vína z vyššími prívlastkami, ako sú výber z hrozna, bobuľový výber atď., majú buď vyšší alkohol alebo zvyškový cukor, čo v horúcich letných mesiacoch nie je veľmi osviežujúce.

vyberte si víno, ktoré nevyzrievalo v drevenom sude. Áno, nerezové červené vína sú tie pravé na horúce leto! Drevený sud totižto vínam dodá tanín, vína sú potom plnšie, ťažšie, ich ľahkosť a sviežosť je potlačená. Tieto vína si odložte na zimu.

vyberte si víno z chladničky. V lete treba aj červené víno chladiť, veď chceme, aby nás osviežilo. Optimálna teplota podávania červených vín v lete je 12°C. Malá rada: vyberte víno z chladničky 30 min. pred podávaním, za ten čas dosiahne spomínaných 12°C.

vyberte k vychladenému, ľahkému, červenému vínu partnera. Experimentujte! Môj tip sú jedlá na grile: ryby, jahňacina, ražniči... Želám Vám skvelú barbecue party. Na zdravie!

Autor: Ing. Miroslav Bednár, prevádzkovateľ portálu www.vinoteka-vinaren.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
  August 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií