Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Zoznámte sa: Mília a Noria!

Zoznámte sa: Mília a Noria!

07.11.2017

Odkiaľ pochádzajú?
Ak ste o nich doposiaľ vôbec, aleže vôbec nepočuli, mali by ste vedieť, že Mília a Noria sú dve odrodové vínka, ktorých základ bol vyšľachtený na Slovensku. Malé rastlinky, ktoré pred desiatkami rokov rástli z púčika na pevný kernatý strom, sa prispôsobovali na miestne klimatické podmienky, aby o nejaký čas mohli zarodiť najkvalitnejšie hrozno vinohradníkom z oblasti medzi juhom a západom, v oblasti nazývanej Strekov.

V čom sú iné?
Keď sa lepšie prizrieme na ich korene silne zapustené do tunajšej mimoriadne výživnej čiernej zeme, na kmene a živelne rozmáhajúce sa vetvy, púčiky a listy silné, zároveň jemné ako ženské dlane, zistíme, že nijak extrémne sa nelíšia od ostatých odrôd. Ich špecifické znaky zbadať až vo finále. Pod dohľadom slnka, ktoré v Strekove svieti podľa oficiálnych štatistík najviac dní v roku (na rozdiel od iných kútov nášho Slovenska), dozrieva tu základ pre výnimočnú chuť a vzácne víno.

Míllia dozrieva skôr. Noria zase udržuje vysoký obsah kyselín veľmi dlho, čo v ideálnych ročníkoch zabezpečí dozrievanie hrozna do vysokého prívlastku. Vo vôni Mílie sú bežne citeľné exotické, tropické ovocie, kým v Norii badať vôňu po broskyniach. To však nebráni tomu, aby si boli tieto dve vína sestrami, nerozlučnou dvojicou, ktorá bude i ďalším generáciám pripomínať výnimočnosť úrodného kraja.

Milia je kríženec Müllera-Thurgau a Tramínu červeného. Možno od neho očakávať charakteristickú jemnú arómu. Je korenistá, extraktívna, s príjemnými jemnými kyselinami.

Noria je zase kríženec Rizlingu rýnskeho a Semillonu. Typická je jej sviežosť a výrazný odrodový charakter. Patrí medzi akostné vína s prívlastkom neskorý zber. Polosuché, biele.
 
Prečo práve ženské mená?
Výber ženských mien, nebola náhodná. Povráva sa, že obe dostali meno po svojich pestúnkach, po Milke (Emílii) a Norike (Nore), ktoré sa o vinice od ich mala malička starali. Ak budete mať príležitosť ich ochutnať, spomeňte si na roky tvrdej práce, ktoré museli Milka a Norika podstúpiť. Údajne až 50 rokov trvá, kým vysadená vinica dozreje do svojich najlepších čias, ideálnych na zber a následné spracovanie vo víno najvyššej kvality.

Zdroj: Château Rúbaň, www.vinoruban.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Ďakujeme za Váš hlas.

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií