Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Zmeny vo vinárskej legislatíve - konferencia

Zmeny vo vinárskej legislatíve - konferencia

V dňoch 9.-10.3.2010 sa uskutoční v priestoroch Strednej odbornej školy vinársko-ovocinárskej v Modre konferencia „Zmeny vo vinárskej legislatíve, nové označovanie a pohľady na regionálnu kvalitu vína“. Podujatie organizuje Štátna veterinárna a potravinová správa SR a Stredná odborná vinársko-ovocinárska škola v Modre pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva SR. Pripravený je bohatý odborný program s prednáškami domácich i zahraničných renomovaných odborníkov, zástupcov štátnych kontrolných orgánov na rôzne aktuálne témy. Stretnutie je určené širokému spektru slovenských vinohradníkov, výrobcov, dovozcov a predajcov vína i laickej verejnosti.

Obsahom konferencie bude označovanie vína a vinárskych produktov, konkurencieschopnosť slovenských vín na našom trhu, vyhodnotenie kontrolných zistení za rok 2009. Cieľom organizátorov je pomoc pri riešení nejasností praktickej aplikácie náročných zmien súvisiacich s novou európskou a národnou legislatívou, podpora a propagácia malých pestovateľov hrozna a výrobcov vína . Svoje názory, pripomienky či problémy môžu účastníci vyjadriť tiež počas vinárskeho fóra ako aj pri neformálnych osobných stretnutiach. 

Súčasťou II. ročníka Konferencie je aj 2. ročník súťažnej prehliadky slovenských vín „VINUM SUPERBUM 2010“, ktorej slávnostné vyhodnotenie je tiež súčasťou programu. Výsledky môžu byť o to zaujímavejšie, že ročník 2009 bol podľa znalcov výnimočný... O veľkom záujme svedčí aj viac ako 600 prihlásených vzoriek. Zaujímavosťou je opäť zaradenie netradičnej súťažnej kategórie – výtvarné stvárnenie etikety ako neoddeliteľná súčasť celkovej kvality vína. 

Odborný program konferencie:

 09.03. 2010 

9:00 - 9:20  Prezentácia účastníkov
9:20 - 9:30  Príhovor zástupcu MP SR
9:30 - 10:00  Prečo sú slovenské vína výnimočné - Ing. Štefan Ailer, PhD., Víno Nitra
10:00 - 10:30  Konkurencieschopnosť slovenských vín - Peter Gaži - Vinárstvo Pegas Častá
10:30 - 11:00  Význam terroir pro vinohradnictví a vinařství - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zahradnická fakulta - Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D., Ing. Michal Kumšta ústav vinohradnictví a vinařství
11:00 - 11:30  Prestávka – káva, čaj
11:30 - 12:00  Predaj a ponúkanie vín v reštauračných zariadeniach, vinotekach a supermarketoch - Ing. Vladimír Hronský ENOVIA
12:00 - 12:30  Etiketa a povinné údaje na etikete – označovanie slovenských a zahraničných vinárskych produktov - JUDr. Anna Miklošová, Ing. Jarmila Laudová, PhD., Ing. Kadlečík Štátna veterinárna a potravinová správa SR
12:45 -14:00  Obed
14:00 - 14:30  Regionálna jedinečnosť terroiru a jeho stvárnenie v architektúre vinných prevádzok a interiérov - BZ architekten Rostock, Nemecko
14:30 - 15:00  Etiketa odraz rukopisu vinára – grafické zobrazenie vinárskeho umenia - Prof. Ing. arch. Ján Bahna, DrSc.
15:00 - 15:30  Prestávka – káva, čaj
15:30 - 17:00  Vinárske fórum - názory výrobcov a predajcov vín

Večer 9.3. 2010 o 19,00 hod. odovzdávanie cien VINUM SUPERBUM 2010 

10.03. 2010 

9:00 - 9:30  Podpora predaja slovenských vín - Zväz výrobcov hrozna a vina na Slovensku
9:30 - 10:00  Podpora výroby a predaja vo vinárskom sektore Pôdohospodárska platobná agentúra
10:00 - 10:30  Kontrola vína na Slovensku - najčastejšie zistené nedostatky - Ing. Marek Závracký, PhD., Štátna veterinárna a potravinová správa SR
10:30 - 11:00  Laboratórne rozbory vín a najčastejšie nedostatky pri kontrole vín v laboratóriách - Ing. Jarmila Budajová, Ing. Jana Jančovičová, Štátny veterinárny a potravinový ústav Bratislava
11:00 - 11:30  Prestávka – káva, čaj
11:30 - 12:00  Povinnosti vinárov, obchodníkov a maloobchodníkov a prevádzkovateľov reštauračných zariadení - Ing. Marek Závracký, PhD., JUDr. Anna Miklošová, Štátna veterinárna a potravinová správa SR
12:00 - 13:00  Obed
13:00 - 13:45  Certifikácia vín, nové kompetencie pri kontrole vína a nové hlásenia o stave zásob vína a muštov - Ústredný kontrolný skúšobný ústav poľnohospodársky, Štátna veterinárna a potravinová správa SR
13:45 - 14:10  Spracovanie vedľajších produktov pri spracovávaní hrozna a výrobe vína - Doc. Ing. Stanislav Šilhár, CSc.
14:10 - 16:10  Vinárske fórum - názory výrobcov a predajcov vín

Prosíme záujemcov, aby svoju účasť na konferencii potvrdili najneskôr do 1. marca 2010 zaslaním vyplnenej návratky, alebo e-mailom na adresu zavracky@svssr.sk. Účastnícky poplatok je 45,- € na osobu. Riadni členovia ASSR majú zľavnený poplatok v sume 33,- € na osobu. Cena zahŕňa konferenčný poplatok, zborník, stravu (2 x obed), večerné spoločenské podujatie vo forme recepcie a degustáciu vín.

Zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky, www.svssr.sk

Publikované: 16.02.2010

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
  Júl 2018  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Sezóna ružových vín je tu! Aké preferujete?

suché

polosuché

polosladké

sladké

Ďalšie ankety