Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
VÍNO ROKA 2013 od TOKAJ MACIK WINERY

VÍNO ROKA 2013 od TOKAJ MACIK WINERY

VÍNO ROKA 2013: 2. miesto, tokajské vína: MACIK Cuvée Výber z hrozna 2011.

Príbeh vína MACIK Cuvée začal už v roku 2007,  vo vinárstve TOKAJ MACIK WINERY v Malej Tŕni.

Na jeseň, počas vinobrania, keď sme sa chystali obrať odrodu Muškát žltý na hone Kráľovka, prišli sme nato, že nás niekto už predbehol. Skoro všetko z Muškátu nám niekto „šikovnejší“ zobral. Nezostávalo nám nič iné ako to dooberať. Po vylisovaní hrozna sme mali veľmi málo muštu na výrobu samostatnej šarže- väčšieho množstva vína určeného na fľašovanie. Rozhodli sme sa zmiešať, vlastne doplniť fermentačnú nádrž ešte s muštom Lipoviny a muštom Furmintu. Jednoducho povedané vytvorili sme zmes resp. cuvée muštov v pomere 60% Lipovina, 30% Furmint a 10% zvyšného Muškátu žltého.

Zmiešaním muštov došlo k harmonizácií cukrov a kyselín a k lepšiemu prepojeniu celkového vína vo finále ako keby sme boli miešali už hotové vykvasené víno. Pre vinára vyrobiť cuvée z vín je pomerne jednoduché, lebo výsledok viete hneď po namiešaní. Pri výrobe cuvée z muštov, je to o majstrovstve každého vinára.

Keďže išlo o naše prvé cuvée nazvali sme ho MACIK Cuvée. Bolo to naše aj prvé sladké Sur lie víno. Sur lie je technika vyzrievania vína na kvasniciach- kvasinkách, ktoré „papali“  cukor a premieňali ho na alkohol. Práve táto metóda sa nám osvedčila na celkové zjemňovanie vína prírodnou cestou a obohacovanie vína o pozitívne látky z kvasníc, ktoré víno by bez sur lie- batonáže nemalo.

MACIK Cuvée Neskorý zber 2007, bolo prvé víno v našom vinárstve, ktoré sa stalo „bestsellerom“- najlepšie sa predávajúcim vínom v krátkom čase. V priebehu 3 mesiacov sa vypredalo všetko víno.

Pre tento úspech sme v roku 2008 pokračovali s výrobou 2.edície MACIK Cuvée, no zmenil sa pomer zvyškového cukru a kyselín. Víno bolo menej sladké ako 2007, lebo sme mali o čosi slabší ročník ako bol predchádzajúci. No úspech vína to vôbec neovplyvnilo.

3. edícia vína prišla s dobrým ročníkom 2009, cukornatosť hrozna bola vysoká. Pomer odrôd sme totálne zmenili! Na výrobu sme použili 90% mušt Lipovina bobuľový výber + 10% Furmint Výber z hrozna. Tento krát sme zámerne vynechali Muškát žltý, lebo Lipovina sama o sebe bola dostatočne aromatická. Aj toto víno bolo úspešným, lebo získalo 1.miesto v súťaži VÍNO ROKA 2012 v kategórií Tokajské víno.

4. edícia MACIK Cuvée Výber z hrozna 2011, ktoré sa tento rok stalo strieborným VÍNO ROKA 2013, len potvrdilo vysokú kvalitu a úspešné pokračovanie už v tradícií cuvée.

Dnes toto víno veľmi pripomína prvú edíciu MACIK Cuvée. Momentálne je to jedna z ikon nášho vinárstva. Aj dnes sa môžeme pochváliť s tým, že je to najpredávanejšie víno.

Je to príjemne sladké víno so zvyškovým cukrom 41,5 g/l, kde tieto cukry sa prelínajú so sviežou minerálnou kyselinkou 8,5 g/l. Víno má 12,5 obj.%  alkoholu.

V tomto víne sa snúbi vôňa bielych kvetov ruží s vôňou lipového kvetu. Prekvapí Vás sviežosť šťavnatej chuti so sladkastým záverom chuti čerstvo natrhaného hrozna.

MACIK Cuvée Výber z hrozna ako reprezentant moderných vín vyrobených reduktívnou metódou (proces výroby vína bez prístupu vzduchu v spojení s riadenou fermentáciou), búra mýty o sladkých a ťažkých vínach z Tokaja. Po ochutnaní jedného kalichu, máte chuť sa hneď napiť ďalšieho...a ďalšieho.

Zdroj: TOKAJ MACIK WINERY, www.tokajmacik.sk

Publikované: 20.06.2013

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
  December 2018  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Ako často pijete víno?

každý deň

párkrát za týždeň

raz za týždeň

iba príležitostne

Ďalšie ankety