Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
VÍNO ROKA: Sekt Pálffy z Víno Nitra

VÍNO ROKA: Sekt Pálffy z Víno Nitra

18.06.2015

VÍNO ROKA 2015: 2. miesto, šumivé vína: Sekt Pálffy, extra suché - Víno Nitra.

Sekt Pálffy / Méthode Traditionnell je vlajkovou loďou spoločnosti Víno Nitra. Je vyrábaný tradičnou metódou kvasenia vo fľaši označovanou ako méthode traditionelle. Je to rovnaký spôsob výroby šumivého vína,akým sú produkované i svetoznáme francúzske šampanské vína. Tento spôsob výroby umožňuje získať najkvalitnejšie šumivé vína spomedzi všetkých doteraz známych spôsobov výroby šumivých vín.

Sekt Pálffy extra dry
Odroda:  je vyrábaný z kupáže odrôd Chardonnay a Rulandské biele. Na jeho výrobu sa vyberajú výlučne najkvalitnejšie vína vyrobené z najlepšej suroviny. Základné víno sa získava kupážovaním (asamblážou) viacerých ročníkov vyššie spomenutých odrôd, tak aby výsledný produkt bol čo možno najbohatší a najkomplexnejší vo vôni i v chuti.

Sekt zreje na kvasinkách minimálne po dobu 9 mesiacov. Počas tejto doby prebehne sekundárna fermentácia, t.j. premena cukrov na alkohol a oxid uhličitý, ktorý spôsobuje samotné perlenie sektu, ako i autolýza kvasiniek. Sekt po autolýze kvasiniek získava na sile a komplexnosti vône i chuti.

Senzorické a chuťové vlastnosti
Senzoricky možno Sekt Pálffy extra dry opísať ako sekt stredne sýtej žltozelenej až žltej farby s výbornou kvalitou peny a dlhotrvajúcim vytrvalým perlením. V komplexnej vôni možno postrehnúť tóny tropického ovocia, ovocia s bielou dužinou, citrusy i tóny bieleho hrozna a bielych kvetov. Vôňa je podporená ľahkým dotykom biskvitu, ktorý vôni dodáva potrebnú noblesu. Chuť sektu je čistá, ovocná, bez rušivých horkých tónov. Dominujú jej tóny bielodužinatého ovocia v kombinácii s tónmi citrusov. Dochuť sektu je biskvitovo - ovocná.

Ocenenia vína
Sekt Pálffy extra dry bezpochyby patrí medzi najlepšie slovenské šumivé vína o čom svedči nespočetne veľa ocenení, ktoré za dobu svojej existencie zožal u nás i v zahraničí. Za zmienku stojí spomenúť aspoň zisk zlatej medaily na svetovej súťaži šumivých vín effervescent du monde 2010.

Odporúčanie k jedlu
cestoviny,  dezerty: palacinky,  zmrzlina / sorbet
ryby / plody mora, kaviár, krevety, langusty, homár, ústrice
syry: kozie syry, Ementál, Camember, Brie De Meaux

Servis vína a skladovanie
optimálna teplota pre podávanie Sektu Pálffy extra dry je 8 °C
vždy vo vertikálnej polohe (nastojato), nikdy nie horizontálne(naležato)

Fľašová zrelosť
1 - 7 rokov

Ocenenie VÍNO ROKA 2015 si veľmi ceníme, pretože o umiestnení vín v tejto súťaži rozhoduje široká spotrebiteľská verejnosť. A nás ako producenta zaujíma hlavne názor našich zákazníkov a širokej laickej verejnosti, pre ktorých sa snažíme na trh dodávať Sekt Pálffy len v tej najvyššej a dlhodobe vyrovnanej kvalite.“ hodnotí  Ing. Richard Gažo, technológ výroby šumivých vín Víno Nitra, s.r.o.

Zdroj: Víno Nitra, www.vinonitra.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
  September 2018  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Ako často pijete víno?

každý deň

párkrát za týždeň

raz za týždeň

iba príležitostne

Ďalšie ankety