Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
VÍNO ROKA: Muškát moravský, KARPATSKÁ PERLA

VÍNO ROKA: Muškát moravský, KARPATSKÁ PERLA

VÍNO ROKA 2011: 2. miesto JAGNET Muškát moravský, 2010, KARPATSKÁ PERLA.

Muškát moravský je už niekoľko rokov vínom obľúbeným medzi odborníkmi aj laikmi. Ten z KARPATSKEJ PERLY z kolekcie JAGNET sa vydaril aj v takom ťažkom roku ako bol ročník 2010. Čiastočne aj preto, že jeho úroda bola o tretinu menšia, ale hlavným dôvodom je orientácia na kvalitu, ktorá v KARPATSKEJ PERLE začína už vo vinohrade. Hrozno pochádza z 28 hektárovej vinice Suchý vrch pri Šenkviciach, ktorá je obrábaná princípmi integrovanej produkcie. Muškát je tam vysadený na ploche 4 hektárov vďaka strýkovi Margity Šebovej, Ing. Petrovi Zárubovi. Ten pôsobil na Ústrednom kontrolnom a skúšobnom ústave v Bratislave v odbore odrodového skúšobníctva. Na Suchý vrch nám poradil vysadiť jednu zo skoršie zrejúcich odrôd a práve preto sme sa rozhodli pre Muškát moravský. O tom, že to bola dobrá voľba, svedčia aj jeho úspechy a ocenenia z roku 2011, ako napríklad titul šampióna v Národnom salóne vín 2011 v kategórii bielych suchých vín. Úspech v súťaži Víno roka 2011 potvrdzuje, že ide o jedno z našich najpopulárnejších vín.

Hrozno na výrobu vína JAGNET Muškát moravský 2010 sme zberali v druhom septembrovom týždni ako prvé hrozno z vinohradu Suchý vrch pri Šenkviciach. Úroda bola nižšia ako po iné roky, ale hrozno bolo o to krajšie. Cukornatosť 19 °NM je ideálna pre zachovanie sviežeho ovocného charakteru tejto odrody, navyše v ročníku 2010 bol typický vyšší obsah kyselín. Odstrapené hrozno sme schladili a macerovali pri nízkej teplote, lisovanie prebehlo šetrne na pneumatickom lise. Ideálny pomer látok v základnej surovine dával potenciál na čistý priebeh kvasenia, už počas fermentácie sa ukázala expresívna vôňa a pikantná chuť budúceho vína. Počas ďalšieho vyzrievania vína sa tento prvý dojem iba umocňoval. Víno sme plnili do fliaš na jar 2011, na vína JAGNET používame fľaše so skrutkovým uzáverom, ktorý je ideálny pre zachovanie typických vlastností týchto vín.

Milovníci vína JAGNET Muškát moravský 2010 obľubujú pre jeho omamnú vôňu, ktorá sa postupne otvára a ponúka tak širokú paletu vôní, od kvetinových cez bylinkové až po citrónové vnemy, doplňujúce sa so zmesou muškátových vôní. Chuť je ľahká a svieža, ovocno-korenistá s arómou bylín. Komplexnejšie arómy víno získalo kvôli použitiu čistých neutrálnych kvasiniek pri kvasení muštu. Aromatika je tak obohatená naviac o rôzne bylinné, ale najmä konvalinkové tóny. Tento zlatisto-slamový mok je najlepšie vychladiť na 10 – 11 °C a podávať k prírodnej úprave hydiny, cestovinám s krémovým syrom a ovocným dezertom.

Pre fanúškov Muškátu z KARPATSKEJ PERLY máme dobrú správu: v predaji je už mladé víno JAGNET Muškát moravský 2011, ktorý sa už ukazuje v plnej kráse.

Zdroj: KARPATSKÁ PERLA, www.karpatskaperla.sk

Publikované: 20.12.2011

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
  November 2018  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Ako často pijete víno?

každý deň

párkrát za týždeň

raz za týždeň

iba príležitostne

Ďalšie ankety