Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Vína ako legendy - Château Pétrus

Vína ako legendy - Château Pétrus

Sú vína a vína. Niektoré sa časom spolu s vinárstvami, ktoré ich vyrábajú, stali legendami. Tie najznámejšie vám chceme postupne predstaviť. Začneme vínom, ktoré je považované za jedno z najdrahších na svete a kúpiť od výrobcu aktuálny ročník je prakticky nemožné. Keď sa potom fľaše vzácneho moku dostanú na trh, ceny začínajú minimálne pri tisíc eurách. Reč je o Château Pétrus.

Pre svoje deti

Víno, ktoré kupujú bohatí ľudia pre svoje deti, aby ho po nich potom zdedili, aj to sa hovorí o jednom z grand vín z oblasti Bordeaux, ktoré pochádza z apelácie Pomerol. Čo robí Château Pétrus takým výnimočným, že sa fľaša predáva za troj-až štvornásobne vyššie ceny, ako sú vína zo susedných Grand Crus? Dôvodov je niekoľko. Nie je ho veľa – vinárstvo má len 11,5 hektára viníc a ročne vyprodukuje 30- až 45-tisíc fliaš vína. Na rozdiel od iných vinárstiev v Bordeaux, tu sa pestuje takmer výlučne merlot, len päť percent plochy patrí Cabernetu franc. Ten sa využíva len v mimoriadne vydarených ročníkoch, takže Château Pétrus je v drvivej väčšine prípadov 100-percentný merlot. Navzdory tomu, čo sa o tejto odrode hovorí, má tu mimoriadny zrecí potenciál, ešte aj fľaše naplnené v roku 1900 sú „pitné“. Korene viniča, ktoré sa oberajú, majú 40 rokov, vymieňajú sa až ako 70-ročné. Čo však robí Château Pétrus naozaj výnimočným, je pôda, na ktorej vinič rastie. V oblasti Pomerol prevažuje piesková a štrkovitá pôda. Na 20 hektároch však príroda vytvorila úsek, kde bol štrk a piesok odplavený a tvorí tu len vrstvu hrubú asi jeden meter. Nad ňou sa nachádza íl. Pod ním je spomínaná vrstva štrkopiesku a pod ním zase íl s vysokým obsahom železa. Z týchto 20 hektárov sú na 11,5 ha práve vinice Château Pétrus. Íl síce nie je ideálnym podložím pre vinič, keďže absorbuje veľa vody, ale ten v okolí Pétrus, keďže obsahuje veľa železa, vytvára pre vinič optimálne podmienky. Navyše dodáva vínu bohatosť a plnosť, ktorá vždy dominuje nad tanínmi.

Vrtuľník a vysávače

Hrozno sa oberá výlučne ručne a v deň, keď dosiahne optimálnu zrelosť, sa začína oberať až poobede, aby boli bobule suché a teplé. Obsah alkoholu môže byť vtedy potenciálne aj o pol stupňa vyšší. Vždy sa oberajú len strapce, ktoré sú optimálne dozreté. Ak pred oberačkou začalo v 80. rokoch pršať, lietal nad vinohradmi vrtuľník, aby bobule rýchlejšie uschli, potom však boli prelety zakázané. Odvtedy používajú na vysušovanie bobúľ vysávače na lístie. Rmut kvasí 18 až 25 dní v betónových tankoch, čím získava víno na robustnosti a bohatosti. Ďalších 19 – 20 mesiacov potom zreje v nových dubových sudoch. Od konca 80. rokov sa víno nefiltruje ani neškolí. Výsledok – plné, silné vína, ale bez výrazných tanínov, s mimoriadnou ovocnosťou. Tá v Château Pétrus dominuje nad všetkým – nad drevom aj tanínmi.

Najlepšie ročníky

Za najlepšie ročníky minulého storočia sú považované 1945, 1947, 1961, z mladších vín 1970, 1989, 1990, 1998 a 2000. Keďže Château Pétrus je veľkým lákadlom pre falšovateľov, nové fľaše majú špeciálny kód čitateľný len pod infračerveným svetlom.

Zdroj: trendvino.sk

Publikované: 19.01.2011

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií