Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Vína ako legendy - Château Pétrus

Vína ako legendy - Château Pétrus

Sú vína a vína. Niektoré sa časom spolu s vinárstvami, ktoré ich vyrábajú, stali legendami. Tie najznámejšie vám chceme postupne predstaviť. Začneme vínom, ktoré je považované za jedno z najdrahších na svete a kúpiť od výrobcu aktuálny ročník je prakticky nemožné. Keď sa potom fľaše vzácneho moku dostanú na trh, ceny začínajú minimálne pri tisíc eurách. Reč je o Château Pétrus.

Pre svoje deti

Víno, ktoré kupujú bohatí ľudia pre svoje deti, aby ho po nich potom zdedili, aj to sa hovorí o jednom z grand vín z oblasti Bordeaux, ktoré pochádza z apelácie Pomerol. Čo robí Château Pétrus takým výnimočným, že sa fľaša predáva za troj-až štvornásobne vyššie ceny, ako sú vína zo susedných Grand Crus? Dôvodov je niekoľko. Nie je ho veľa – vinárstvo má len 11,5 hektára viníc a ročne vyprodukuje 30- až 45-tisíc fliaš vína. Na rozdiel od iných vinárstiev v Bordeaux, tu sa pestuje takmer výlučne merlot, len päť percent plochy patrí Cabernetu franc. Ten sa využíva len v mimoriadne vydarených ročníkoch, takže Château Pétrus je v drvivej väčšine prípadov 100-percentný merlot. Navzdory tomu, čo sa o tejto odrode hovorí, má tu mimoriadny zrecí potenciál, ešte aj fľaše naplnené v roku 1900 sú „pitné“. Korene viniča, ktoré sa oberajú, majú 40 rokov, vymieňajú sa až ako 70-ročné. Čo však robí Château Pétrus naozaj výnimočným, je pôda, na ktorej vinič rastie. V oblasti Pomerol prevažuje piesková a štrkovitá pôda. Na 20 hektároch však príroda vytvorila úsek, kde bol štrk a piesok odplavený a tvorí tu len vrstvu hrubú asi jeden meter. Nad ňou sa nachádza íl. Pod ním je spomínaná vrstva štrkopiesku a pod ním zase íl s vysokým obsahom železa. Z týchto 20 hektárov sú na 11,5 ha práve vinice Château Pétrus. Íl síce nie je ideálnym podložím pre vinič, keďže absorbuje veľa vody, ale ten v okolí Pétrus, keďže obsahuje veľa železa, vytvára pre vinič optimálne podmienky. Navyše dodáva vínu bohatosť a plnosť, ktorá vždy dominuje nad tanínmi.

Vrtuľník a vysávače

Hrozno sa oberá výlučne ručne a v deň, keď dosiahne optimálnu zrelosť, sa začína oberať až poobede, aby boli bobule suché a teplé. Obsah alkoholu môže byť vtedy potenciálne aj o pol stupňa vyšší. Vždy sa oberajú len strapce, ktoré sú optimálne dozreté. Ak pred oberačkou začalo v 80. rokoch pršať, lietal nad vinohradmi vrtuľník, aby bobule rýchlejšie uschli, potom však boli prelety zakázané. Odvtedy používajú na vysušovanie bobúľ vysávače na lístie. Rmut kvasí 18 až 25 dní v betónových tankoch, čím získava víno na robustnosti a bohatosti. Ďalších 19 – 20 mesiacov potom zreje v nových dubových sudoch. Od konca 80. rokov sa víno nefiltruje ani neškolí. Výsledok – plné, silné vína, ale bez výrazných tanínov, s mimoriadnou ovocnosťou. Tá v Château Pétrus dominuje nad všetkým – nad drevom aj tanínmi.

Najlepšie ročníky

Za najlepšie ročníky minulého storočia sú považované 1945, 1947, 1961, z mladších vín 1970, 1989, 1990, 1998 a 2000. Keďže Château Pétrus je veľkým lákadlom pre falšovateľov, nové fľaše majú špeciálny kód čitateľný len pod infračerveným svetlom.

Zdroj: trendvino.sk

Publikované: 19.01.2011

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
  November 2018  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Ako často pijete víno?

každý deň

párkrát za týždeň

raz za týždeň

iba príležitostne

Ďalšie ankety