Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Tradičné bublinky na netradičný spôsob

Tradičné bublinky na netradičný spôsob

28.10.2015

V súčasnosti netradičný spôsob výroby zvolili v šampanskom dome Billecart-Salmon pri svojom non-vintage champagne Sous Bois (v preklade pod dubom). Cuvée fermentovalo a vyzrievalo v dubových sudoch po celý čas jeho prípravy – ani raz tak neprišlo do kontaktu s nerezom.

Tento spôsob produkcie reflektuje tradíciu, ktorá v Champagne panovala pred niekoľkými desaťročiami. Výsledkom sú bublinky plných kontúr vo vôni i v chuti.

Sous Bois je zostavené s približne rovnakých dielov tradičnej trojice odrôd Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay. V aktuálnom vydaní je základom ročník 2008 doplnený o rezervné vína z ročníkov 2007 a 2006. Po fermentácii v dube bolo víno ponechané na kaloch ďalších 6 mesiacov. Malolaktická fermentácia je závislá od ročníka a jednotlivej odrody, je na “uvážení“ vinára. V ročníku 2008 prešiel malolaktickou fermentáciou len Pinot Meunier a v ročníku 2006 bola dokonca celkom blokovaná. Dozáž približne 7 g cukru na liter radí mok do populárnej kategórie brut.

Brut Sous Bois má výborný senzorický prejav už po naliatí do pohára. Farba je citrónovožltá, žiarivá ako slnko. Pretkávajú ju jemné a dlhé retiazky bubliniek. Vôňa láka sladkými tónmi zrelého jablka, toastu, briošky a citrónu s jemnými nuansami korenín. Výborne vybalansovaná chuť so zaoblenými kontúrami očarí notami marhule, príjemnou sviežosťou, chladivou mineralitou a ideálnou dĺžkou. Plné, sofistikované champagne s ukážkovo krémovou textúrou.

Aktuálne vydanie Sous Bois je už teraz krásne piteľné, svoj pôvab si udrží minimálne ďalších 8 rokov. V ústach zanecháva kvalitný, dokonca až ročníkový dojem. Je príkladným aperitívom, môže sprevádzať večierky a oslavy od začiatku až do úplného konca. Skvelé dopĺňa dary mora a studené špeciality z údených rýb.

Pre zaujímavosť prinášame pár odborných recenzií:

95 points Wine Enthusiast 
“Fermented in wood, this mature and rich Champagne is sophisticated and stylish. It has a rich, full-bodied character with hints of spice as well as dry, citrus fruits. It has a steely core, showing a taut texture as well as some maturity. Ready to drink, it will also age in bottle.“ (12/2013)

94 points James Suckling 
“Beautiful aromas of light butter, dough, cooked apples and apple purée. Full-bodied and very rich with plenty of fruit, intense nut, and light toasted oak. Very structured. This is decanted in cuve and then racked into bottles and fermented in old oak barrels for eight to nine months. Battonage and malo blocked. One third of each grape type: Chardonnay, Pinot Noir and Pinot Meunier. A blend of 2008 and 2007. About 10,000 bottle produced. This will age really well.“ (9/2014)

92 points Stephen Tanzer´s International Wine Cellar 
“Bright yellow. Pungent orchard fruit and lemon curd scents are complemented by suggestions of vanilla, anise and smoky minerals. Toasty and silky in texture, offering juicy pear and tangerine flavors plus a deeper suggestion of candied fig on the back half. Closes sappy, focused and long, with repeating smokiness and strong mineral cut.“(1/2015)

92 points Wine & Spirits 
“Vinified in oak, this cuvée emphasizes more earthiness than the other Billecart wines we tasted. The only hint of wood is in a touch of walnut-skin bitterness, but that is subsumed into a mousse of chalk, a fragrant juice of limestone. It’s tight and firm, finishing clean, needing air or bottle age to fully express its complexity.“ (12/2013)

92 points Wine Spectator
“Shows lovely integration, with no discernible break between the racy acidity and silky texture and the flavors of fresh apple and white cherry fruit, chalk, lemon zest and pickled ginger. Spice and graphite notes play on the finish.“ (11/2014).

Zdroj: Vino dei vini, www.vinodeivini.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií