Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Tešíte sa na šumivé víno z Británie?

Tešíte sa na šumivé víno z Británie?

  Globálne otepľovanie spôsobuje v posledných rokoch vážne problémy francúzskym producentom vín, ktorí sa obávajú, že za pár rokov bude možné šumivé víno porovnateľné so šampanským vyrábať aj na Britských ostrovoch.

  Otepľovanie urýchľuje zber hrozna v Burgundskej oblasti na východe krajiny, mení chuť vín v Alsasku a znižuje objem zrážok v oblastiach pri Stredozemnom mori, povedal na salóne vín v Paríži Michel Issaly, prezident Organizácie nezávislých francúzskych vinárov Vigneron Independant. Organizácia sa podieľa na produkcii približne 50 % francúzskych vín. Ako dodal, ekonomický dosah bude obrovský. "V prípade spotrebiteľov, ktorí sú zvyknutí na stabilitu svojich vín, ak zmeny budú príliš veľké, stratíme nemalú časť trhu," povedal Issaly.

  Oblasti, v ktorých sa dá pestovať vinič, sa totiž vďaka otepľovaniu planéty posúvajú stále viac na sever Európy. Podľa Issalyho ešte pred piatimi rokmi bolo nepredstaviteľné, aby sa vinič vo väčšej miere pestoval v Británii. "Otepľovanie však spôsobilo, že už to možné je," dodal s tým, že podľa britských vinárov bude do niekoľkých rokov možné v ich krajine vyrábať šumivé víno s chuťou podobnou francúzskemu šampanskému.

  Neustále zvyšovanie teploty môže postupne vysušiť rozľahlé oblasti viníc a zvýšiť obsah alkoholu vo víne. "V minulosti sa desiatky či až stovky rokov obsah alkoholu pohyboval medzi 10 a 12 stupňami. V roku 2003 sme už registrovali 13 až 13,5 stupňa a dnes v niektorých regiónoch je to už 15 stupňov," varoval Issaly. To predstavuje do budúcnosti problémy pri pití vína.

  Najviac sa však francúzski vinári obávajú dlhodobejšieho vývoja. Ak bude teplota ďalej rásť, odrody ako Pinot Noir, ktoré neznášajú príliš veľa slnka, by mohli do 20 až 30 rokov zmiznúť z veľkej časti viníc v Burgundsku. Na druhej strane otepľovanie prináša aj isté výhody, najmä spojené s obmedzeným pridávaním cukru pri výrobe vína. Podľa Francúzov sa síce pestovanie viniča a výroba vína v krajine určite udrží, no definitívne to už nebude víno, na ktorom si Francúzsko vybudovalo svoju dobrú povesť.

  Zdroj: AgroServer, www.agroserver.sk

  Publikované: 13.01.2010

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
  November 2018  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Ako často pijete víno?

každý deň

párkrát za týždeň

raz za týždeň

iba príležitostne

Ďalšie ankety