Seriál: Cuvée - majstrovské dielo vinára, 2. časť: TAJNA vineyards and winery
08.02.2021
Cuvée vnímame ako majstrovské dielo vinára, v ktorom spoločne zladil jednotlivé odrody v unikátnom pomere do komplexného vyváženého celku. V druhom dieli nášho seriálu, v ktorom predstavujeme „slovenské kuvéčka“ sa Vám predstaví jedinečné cuvée zložené zo 4 odrôd:
Cuvée Secret Reserva 2017 - TAJNA vineyards and winery
Senzorický opis vína
Víno intenzívnej bordovo červenej farby s peknou viskozitou. Bohatá vôňa pripomína tóny zrelých čiernych ríbezlí, lesných malín aj višní s nádychom brusnicovej marmelády a dymu z dubového dreva. Chuťový vnem je bohatý, horúci a súčasne harmonický k vôni. Prezrádza noty kávy, horkej čokolády s kúskami moruše i čučoriedok, v závere s dlhým doznievaním sladkých tanínov.
Životopis vína
Pôvod hrozna: Vinohrad Sari, obec Tajná, Nitrianska vinohradnícka oblasť
Rok výsadby vinohradu: 2011
Dátum zberu hrozna: 09 a 10 / 2017
Cukornatosť hrozna pri zbere: 24,5 až 28,0 °NM
Zloženie odrôd v cuvée:
Cabernet Franc 48,6 %, Cabernet Sauvignon 37,1 %, Merlot 11,4 %, Dunaj 2,9 %
Alkohol: 15 % obj.
Zvyškový cukor: 2,0 g/l
Obsah kyselín: 4,82 g/l
Typ fľaše: 0,75 l a 1,5 l bordeaux
Uzáver: korok
Fľašová zrelosť: 5 a viac rokov
Servis vína
Cuvée podávajte pri teplote 15 – 17 °C v kalichoch na červené vína typu „bordeaux“ s objemom 500 – 650 ml, pred podávaním vína odporúčame dekantáciu do karafy.
Sobáš vína s jedlom
Grilovaný jelení chrbát na šípkovej omáčke, restované šampiňóny s cibuľkou a zemiakovým pyré; Pomaly pečená hovädzia hruď v červenom víne so šafranovou omáčkou aioli a grilovanými sladkými zemiakmi.
komentár vinára Petra Czaka k vínu Cuvée Secret Reserva 2017:
"Výroba nášho prestížneho cuvée začala postupným spracovaním samostatne oberaného hrozna z každej použitej odrody po ručnom zbere (prebierke) najzrelších zdravých celých strapcov v termínoch a cukornatostiach uvedených v životopise vína. Nakvášanie rmutov sme realizovali vo vinifikátoroch (nerezový a drevený) s ponáraním, alebo sprchovaním matolinového klobúka. Tak sa dosiahla výrazná extrakcia aromatických a chuťových látok z hrozna do muštu.
Jednotlivé vína kvasili v samostatných nádobách (sudy, nerezové tanky). Po jablčno-mliečnej fermentácii, stočení z hrubých kalov a kontrolovanom samočistení sme 4. decembra 2018 jednotlivé podiely vín skupážovali v pomere uvedenom pri zložení odrôd. Výsledné cuvée zrelo v drevených sudoch objemu 1000 l, 300 l a cca. 700 l v nerezovej nádobe ďalšieho pol roka a po nafľaškovaní ešte jeden pol rok vo fľašiach."
Aj Vy ste dostali chuť na toto jedinečné cuvée?
Zdroj: TAJNA vineyards and winery, www.vinotajna.sk