Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Ako Martin Pomfy 4 tony višní zozbieral

Ako Martin Pomfy 4 tony višní zozbieral

29.09.2015

Vinár Martin Pomfy z Vinosadov je enologickým inovátorom. Rád prichádza s niečim novým, s niečím čo by ho odlíšilo od ostatných. Tento rok sa pustil do špeciálnej kategórie vín, vyrobil ovocné víno. Keďže ovocné vína na Slovensku zažívajú za posledné roky nárast popularity, bolo jeho rozhodnutie opodstatnené.

Martin Pomfy z vinárstva Mavín sa vybral na južné Slovensko do Jasovej, aby si naoberal višne pre svoje víno. Ale nie tak ako sme zvyknutí, za jednu tašku alebo košík, ale rovno 4 tony! Keďže višne majú vysoký obsah organických kyselín, nechal ich na strome dozrieť, aby poklesol ich obsah. Dá sa povedať, že až prezrieť, pretože višňe zo stromu padali voľným pádom k zemi. Následne višne zažili šok. Vinár ich zobral na kryomaceráciu (proces nakvášania rmutu, ktorý prebieha v tankoch s regulovanou teplotou pri nízkych teplotách), čím sa ovocnosť z višní dostala do rmutu. Všetky tieto operácie, ktoré jasovské višne zažili mali svoj zmysel, pretože sa tým zharmonizoval pomer cukrov a kyselín v mušte a výsledné víno nie je trpké, ale zladené, ovocné a vyvážené. Nakoniec si víno oddýchlo v dubových sudoch. Pred pár dňami sa Višňové dostalo do fliaš a teraz na Vás čaká vo vinotékach. Senzorickú charakteristiku vína Višňové 2015 nájdete tu!

Višňové 2015 - Martin Pomfy Mavín

Ešte treba vyzdvihnúť jeden fakt. Višňové 2015 nie je stabilizované chemickými konzervačnými látkami, zostáva tak čistým prírodným produktom! Toto bohužiaľ neplatí pri všetkých výrobcoch ovocných vín (dobrá rada znie: čítajte aj zadnú etiketu na vínach).

Ovocné vína (višňové, ríbezľové, jahodové...) sú zaujímavým doplnkom vín hroznových, obohacujú trh vín o nové intenzívne vône a chute. Vyzdvihnúť treba ich pozitívny vplyv na zdravie (v primeranom množstve), vzhľadom na vysoký obsah zdraviu prospešných látok (vitamíny, minerálne látky, antioxidanty, enzými, prírodné farbivá...). Platí však iba za podmienky, že vína nie sú chemicky stabilizované, prípadne umelo dochucované.

Zdroj: Miroslav Bednár - portál www.vinoteka-vinaren.sk, Martin Pomfy - Mavín, www.mavinvino.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
  Máj 2018  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Akú hodnotu má podľa Vás fľaša dobrého vína?

do 5 €

do 10 €

do 20 €

nad 20 €

Ďalšie ankety