Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Karol Šebo – aký bude ročník 2012?

Karol Šebo – aký bude ročník 2012?

Zber hrozna beží u nás v Chateau Modra v plnom prúde a treba povedať, čo možno od ročníku 2012 očakávať. Síce to zo začiatku vyzeralo na upršanú jar, ale nakoniec sa opak ukázal pravdou, pretože nastúpilo žičlivé a slnečné počasie, ktoré pretrvávalo celé leto. Z toho dôvodu postrážiť vinič pri kvitnutí, tvorbe zelenej plochy a následne aj násadu úrody nebol až taký problém, ako napríklad v ročníku 2010, ktorý bol z tohto hľadiska extrémny. Vďaka urýchleniu jednotlivých fenofáz viniča mohol človek pri prechádzkach chotárom nájsť skvostné hrozno na výrobu mladých vín aj o tri týždne skôr, ako je zvykom. Podobne však ako v minulom ročníku aj tento bol pri bielych a ružových vínach náročný na udržanie obsahu kyselín, ktoré mali tendenciu k predýchaniu už priamo na keri viniča. Dôležitú úlohu pre nás tak z hľadiska času zberu nehrala a ani nikdy nehrá len cukornatosť hrozna a aromatická zrelosť, ale aj obsah kyselín. Tie sú nevyhnutné k vytvoreniu sviežeho vína, ktoré bude mať aj potenciál k prípadnej archivácii. Ročník 2012 nám tak dáva veľmi otvorenú škálu výberu, akým smerom sa pri spracovaní hrozna a výrobe vín uberať. Biele vína budú plné a svieže za podmienky, že sa vinárom podarí udržať celkový obsah kyselín. Pri ružových vínach sa snažíme orientovať zber na nižšie prívlastky, čo obzvlášť platí pre vína, ktoré chceme nechať prekvasiť do sucha a to práve z toho dôvodu, že vysoký alkohol pri ružových vínach pôsobí v konečnom dôsledku rušivo a pálivo. Tento ročník sa javí vhodným tiež k výrobe červených vín, nakoľko k predýchaniu kyselín došlo už v samotnom hrozne, čo je v prípade červených vín naopak pozitívne – vína získajú zamatovú hladkosť a začínajú sa podobať vínam z južných krajín. Vyšší prívlastok tiež so sebou prináša v prípade vín prekvášaných do sucha aj vyšší alkohol, čo je v prípade červených vín vyhľadávané a takéto vína určite umiestnime do sudov typu barrique alebo do starších drevených sudov. A ktoré vína už máme pod strechou? Vyberiem zatiaľ len nasledovných zástupcov bielych vín:

1. Sauvignon - opäť vynikajúcich parametrov na hranici prívlastku výber z hrozna. Hrozno sa zberalo do bedničiek, pomlelo a nechalo 4 hod nakvášať v lise. Tým došlo k vymacerovaniu aromatických látok a preto veríme, že aj ročník 2012 prinesie sauvignony, v ktorých budete okrem žihľavovinky cítiť aj bielu vinohradnícku broskyňu - plánku, alebo ríbezlu zlatú.

2. Rulandské šedé - na toto hrozno bola radosť pozerať už pri dozrievaní vo vinici, ktorá sa znásobila pri zbere. Hrozno prečkalo nepriaznivíé obdobie krúpov a určité tlaky chorôb, ktoré boli aj v tomto roku. Myslím, že sa môžeme tešiť na ruland, ktorý v chuti zaujme chlebovinkou a orieškovo-karamelovým záverom.

VIZITKA VINÁRSTVA: Vína Chateau Modra sú výsledkom viac než 400 ročnej tradície pestovania viniča a výroby vína rodiny Šebovcov z Modry. Chateau Modra sa v roku 2011 stalo najúspešnejším vinárstvom Národného salónu vín Slovenskej republiky 2011, ako aj získalo titul Vinárstvo roka 2011 podľa časopisu Vinotéka. Všetky vína Chateau Modra pochádzajú výlučne z vlastných viníc, pričom 95% suroviny spoločnosť odpredáva a len 5% si ponecháva na výrobu vlastných prémiových vín.

Zdroj: Chateau Modra, www.chateaumodra.sk

Publikované: 27.09.2012

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
  November 2018  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Ako často pijete víno?

každý deň

párkrát za týždeň

raz za týždeň

iba príležitostne

Ďalšie ankety