Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Karbonická macerácia vo vinárstve MAGULA

Karbonická macerácia vo vinárstve MAGULA

30.05.2017

Aj keď pojem karbonická macerácia znie veľmi high-tech, v skutočnosti je to pomerne stará technológia, ktorá vznikla náhodou, ako čaro nechceného, keď sa vinári snažili skladovať hrozno vo veľkých hlinených nádobách a všimli si, že hrozno sa im po určitom čase skvapalnilo a prekvasilo na víno veľmi príjemnej chuti. Proces sa potom začal používať cielene najmä v oblasti Beaujolais pod pojmom macération carbonique. Tento postup využívali aj francúzski tvorcovia prirodzeného nesíreného vína, združení okolo Julesa Chauveta a Jacquesa Néauporta a aj my sme toto vínko vytvorili v duchu naturálnych vín bez čírenia, filtrácie a bez prídavku oxidu siričitého. Jeho minimálny obsah v tomto víne je prirodzeným produktom metabolizmu kvasiniek.

Najkrajšie a najzdravšie strapce sa naplnia do tanku z ktorého sa pomocou oxidu uhličitého vytlačil kyslík a ktorý sa uzavrie vekom. Tento rok sme v Portugale našli pomenej takýchto strapcov, tak sme pridali aj časť Dunaja a spracovali ich spolu.  V neporušených bobuliach prebieha počas dvoch týždňov pôsobením vlastných enzýmov rozklad, nazývaný tiež intracelulárna fermentácia, ktorá vínu dáva charakteristickú ovocnú chuť a vôňu v ktorej dominuje očarujúca aróma bobuľového ovocia. Po dvoch týždňoch sa hrozno vyprešuje a kvasný proces rýchlo dokončia kvasinky ktoré na šupkách netrpezlivo čakali na svoju príležitosť kým enzýmy pracovali vo vnútri bobúľ. Zhruba dva mesiace od zberu je víno vďaka kombinácii týchto prirodzených procesov hotové. Neskôr sme osobitne spracovali aj pár strapcov Francúzskeho hybridu. Scelením oboch mladých vín vzniklo zaujímavé cuvée s výrazným charakterom.

Výsledkom mimoriadne rýchlej cesty hrozna z vinohradu do fľaše je svieže a ľahké vínko, ako stvorené na popíjanie od smädu či už k jedlu, alebo len tak pre potešenie v kruhu priateľov. Vzhľadom na to, že toto víno je vytvorené bez pridania síry, hlava Vás z neho celkom určite bolieť nebude!

Carboniq 2016 je mladé víno, ktoré sa vyznačuje aj tým, že počas ďalšieho vyzrievania vo fľaši získa zaujímavé tvary, štruktúru a hĺbku, pričom nestratí nič zo svojho francúzskeho šarmu…

Zdroj: VINO MAGULA, www.vinomagula.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
  September 2018  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Ako často pijete víno?

každý deň

párkrát za týždeň

raz za týždeň

iba príležitostne

Ďalšie ankety