Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Burčiak – jesenná bomba plná vitamínov

Burčiak – jesenná bomba plná vitamínov

08.09.2016

V období od polovice augusta do konca septembra (a v niektorých oblastiach až do neskorej jesene) lemujú vinárske cesty stolíky plné misiek hrozna a fliaš s burčiakom. Je obľúbený najmä na juhozápadnom Slovensku, Morave a v Dolnom Rakúsku. Takmer všetci burčiak poznáme, mnohí sme ho ochutnali, ale nie všetci vieme čo to vlastne je.

Čo burčiak je

Slovenský zákon o vinohradníctve a vinárstve definuje burčiak ako čiastočne prekvasený hroznový mušt z hrozna dopestovaného a spracovaného výlučne na území Slovenska. Predávať sa môže od 1. augusta do 31. decembra v roku, čiže po zbere hrozna. Zákon umožňuje zastaviť kvasenie a neskôr ho opätovne uviesť do kvasenia. Obsah alkoholu je minimálne 1%, iné vlastnosti však neudáva. Väčšinou sa vyrába z odrôd Irsai Oliver, Muškátu moravského a Veltlínskeho červeného.

Burčiak je kvasiaci hroznový mušt, ktorý vzniká pri výrobe vína. Po vylisovaní hrozna získame sladkú šťavu bez alkoholu – mušt, ktorý po pár dňoch začína kvasiť. Pomocou kvasiniek prekváša cukor na alkohol a oxid uhličitý, preto burčiak jemne bublinkuje. Ďalším štádiom po burčiaku je rampáš, z ktorého neskôr po odkalení vznikne mladé víno.

Ako spoznať kvalitný burčiak

Prvé pravidlo je – kupovať ho od overených predajcov. Predtým ako si burčiak kúpite, najprv si ho obzrite, ovoňajte a ochutnajte.

dobrý burčiak má mať svetlú mliečno-žltú farbu až do svetlej kávy s jemným kalom, nemal by byť tmavý ani hustý.
mal by mať príjemnú ovocnú arómu s miernou vôňou kvasiniek.
nemal by byť veľmi sladký.
určite by nemal byť hnedý so sedimentom na dne fľaše – znamená to, že nebol odkalený, alebo bol zriedený jablčným muštom. Problém tmavého a neodkaleného burčiaku je v tom, že obsahuje zvyšky rôznych nečistôt, plesní, postrekových látok.
veľmi svetlý burčiak môže indikovať riedenie vodou.

Burčiak je najlepšie spotrebovať hneď v daný deň, ak sa vám to nepodarí, odložte ho do chladničky, ale viečko neuťahujte úplne – kvasením vzniká oxid uhličitý, ktorý musí mať možnosť úniku, inak môže fľaša vybuchnúť.

… nielen chutný, ale aj zdravý

Hovorí sa, že burčiaku by ste mali vypiť toľko, koľko máte krvi. Nie naraz samozrejme. Tak po 2-3 deci. Pre množstvo kvasiniek, môže väčšie množstvo spôsobiť črevné problémy.

Kvalitný burčiak, napriek vysokému obsahu cukru obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky a ďalšie prospešné látky, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek alebo z ich metabolickej aktivity:

obsahuje veľa vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B
stopové prvky, minerály a ovocné cukry
obsahuje železo, zinok
má priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a na pleť
zlepšuje srdečnú činnosť
pozitívny vplyv na zažívacie ústrojenstvo a sliznicu
v prípade červeného burčiaku musíme spomenúť antioxidant resveratrol, ktorého priaznivé účinky na srdcovo-cievny systém boli vedecky dokázané. Okrem toho ako antioxidant bráni starnutiu na bunkovej úrovni a pomáha predchádzať civilizačným ochoreniam.

Zdroj: TAJNA VINEYARDS & WINERY, www.vinotajna.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií