Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Burčiak – jesenná bomba plná vitamínov

Burčiak – jesenná bomba plná vitamínov

08.09.2016

V období od polovice augusta do konca septembra (a v niektorých oblastiach až do neskorej jesene) lemujú vinárske cesty stolíky plné misiek hrozna a fliaš s burčiakom. Je obľúbený najmä na juhozápadnom Slovensku, Morave a v Dolnom Rakúsku. Takmer všetci burčiak poznáme, mnohí sme ho ochutnali, ale nie všetci vieme čo to vlastne je.

Čo burčiak je

Slovenský zákon o vinohradníctve a vinárstve definuje burčiak ako čiastočne prekvasený hroznový mušt z hrozna dopestovaného a spracovaného výlučne na území Slovenska. Predávať sa môže od 1. augusta do 31. decembra v roku, čiže po zbere hrozna. Zákon umožňuje zastaviť kvasenie a neskôr ho opätovne uviesť do kvasenia. Obsah alkoholu je minimálne 1%, iné vlastnosti však neudáva. Väčšinou sa vyrába z odrôd Irsai Oliver, Muškátu moravského a Veltlínskeho červeného.

Burčiak je kvasiaci hroznový mušt, ktorý vzniká pri výrobe vína. Po vylisovaní hrozna získame sladkú šťavu bez alkoholu – mušt, ktorý po pár dňoch začína kvasiť. Pomocou kvasiniek prekváša cukor na alkohol a oxid uhličitý, preto burčiak jemne bublinkuje. Ďalším štádiom po burčiaku je rampáš, z ktorého neskôr po odkalení vznikne mladé víno.

Ako spoznať kvalitný burčiak

Prvé pravidlo je – kupovať ho od overených predajcov. Predtým ako si burčiak kúpite, najprv si ho obzrite, ovoňajte a ochutnajte.

dobrý burčiak má mať svetlú mliečno-žltú farbu až do svetlej kávy s jemným kalom, nemal by byť tmavý ani hustý.
mal by mať príjemnú ovocnú arómu s miernou vôňou kvasiniek.
nemal by byť veľmi sladký.
určite by nemal byť hnedý so sedimentom na dne fľaše – znamená to, že nebol odkalený, alebo bol zriedený jablčným muštom. Problém tmavého a neodkaleného burčiaku je v tom, že obsahuje zvyšky rôznych nečistôt, plesní, postrekových látok.
veľmi svetlý burčiak môže indikovať riedenie vodou.

Burčiak je najlepšie spotrebovať hneď v daný deň, ak sa vám to nepodarí, odložte ho do chladničky, ale viečko neuťahujte úplne – kvasením vzniká oxid uhličitý, ktorý musí mať možnosť úniku, inak môže fľaša vybuchnúť.

… nielen chutný, ale aj zdravý

Hovorí sa, že burčiaku by ste mali vypiť toľko, koľko máte krvi. Nie naraz samozrejme. Tak po 2-3 deci. Pre množstvo kvasiniek, môže väčšie množstvo spôsobiť črevné problémy.

Kvalitný burčiak, napriek vysokému obsahu cukru obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky a ďalšie prospešné látky, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek alebo z ich metabolickej aktivity:

obsahuje veľa vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B
stopové prvky, minerály a ovocné cukry
obsahuje železo, zinok
má priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a na pleť
zlepšuje srdečnú činnosť
pozitívny vplyv na zažívacie ústrojenstvo a sliznicu
v prípade červeného burčiaku musíme spomenúť antioxidant resveratrol, ktorého priaznivé účinky na srdcovo-cievny systém boli vedecky dokázané. Okrem toho ako antioxidant bráni starnutiu na bunkovej úrovni a pomáha predchádzať civilizačným ochoreniam.

Zdroj: TAJNA VINEYARDS & WINERY, www.vinotajna.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
  September 2018  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Ako často pijete víno?

každý deň

párkrát za týždeň

raz za týždeň

iba príležitostne

Ďalšie ankety